Släktingar till Kiri kommer till Sverige

En 4-årig valack e. Dancier (Kiris pappa) har sålts till Sverige för 25 000 euro. Kul att det kommer in lite fler hästar efter den hingsten, finns inte så många nu! Enligt blup.se finns det bara 5st listade hästar i Sverige. Dessutom såldes ett hingstföl för 45 000 euro e. Don Bosco som är Kiris morfar! Detta föl blev även det dyraste som såldes under aktionen! Det fölet måste ha varit nåt extra med tanke på priset...!

Dubbelseger!Idag var det final i div II på Jälla med Aros som arrangör. När vi kom till platsen hade Irene inlett med 65% så det bådade gott för laget. Sofie fortsatte och gjorde en jättefin runda med Biggo som höll sig på mattan och de skrapade ihop runt 63%. Även Emeli gjord en stabil ritt som fick 62%. Vi hade efter tre ryttare ett av de jämnaste lagen och låg i topp. Jag skulle starta sist och Zauron kändes himla fin på framridningen, bra tryck och fin och uppe i formen. Inne på banan blev han dessvärre spänd så jag fick inte riktigt igenom honom i skolorna och han studsade i förvända galoppen när vi vände upp mot domarbordet vilket resulterade i två 4or (+koefficient) och likadant blev det i galoppökningen som var nedåt domarbordet som fick en 3a. Han brukar inte spänna till så och vet inte vad det var just idag. Men jag hade lite mer tryck än vanligt och kanske var det det som gjorde att han inte riktigt var lydig. Men men, man måste ju våga satsa också! Vi slutade på 59% och var denna gång sämst i laget. Men det gjorde ju ingenting då de andra varit så duktiga, så vi vann även den sista omgången och därmed även totalt! Vi fick täcken och dubbla rosetter, jättekul! Nu får vi ladda om och se till att vara lite bättre nästa gång helt enkelt.

Och Kiri då? Jo, vi fick svar från MR i torsdags och det är en senskada så det kommer ta lång tid innan vi kommer igång igen. Nu ska hon gå i liten hage och skrittas 15 min för hand dagligen i en månad för att sedan öka på. Tråkigt men det är väl bara försöka tänka positivt och så länge hon håller sig lugn (vilket hon gör nu) så kommer det säkert läka och hon blir frisk och hållbar igen. Tur att jag har Zauron så jag kan hålla igång ridningen lite och även få tävla!

Knashäst

Kiri är verkligen en speciell häst. Ni ska se vad hon hittar på i grushagen nu, ska försöka fånga det på bild eller film någon dag så ni kan få se själva. Hon står ju i liten grushage där hon får hö vid 10 och 14 varje dag. Men det växer ju sånt där grönt som är fantastiskt mycket godare än hö. Och eftersom hon inte riktigt kan nå gräset så har hon utvecklat en ny teknik för att åtminstone komma åt några strån. Hon vinklar helt enkelt in frambenen och sträcker sen på sin långa hals och lägger huvudet på sned och vips så kommer ett grässtrå in i munnen. Ibland lägger hon sig på ett ben och sträcker fram det ena långt fram för att nå. Det ser sjukt obekvämt ut och väldigt roligt när en sån stor häst nästan ligger ner för att äta lite gräs. Lite svårt att beskriva, men ni ska få se sen! En konsekvens av detta är att hon har fått skav på kotan på vänster fram. Detta eftersom hon lägger massa tyngd där och kotan får vila mot gruset. Så nu får jag smörja på med lite mjukgörande där. haha. Konstiga häst! Igår blev hon skodd även i bak, då Marias och Sofies hovis var snäll och fixade det. Så nu behöver jag inte tänka på det på ett tag iallafall. Ikväll ska Pär hänga med och så tänkte vi passa på att bada Kiri. Hon har inte gjort det på jättelänge och kan vara skönt att få bort gammal smuts och damm. Plus att hon nog kommer tycka det är skönt att bli masserad lite med schampo och svamp! :)

Måndagsträning för Roggan

Japp då var det dags igen. Idag blev det mycket fokus på msvB:4-programmet, så fick rida igenom det två gånger. Första gången blev det lite springit och jag fick inte riktigt igenom halvhalterna. Så skolorna gick lite fort och blev vingliga. Byten satt där de skulle men han bytte rent men lite kort som han gärna gör när man inte riktigt rider fram till bytet. Efter en liten skrittpaus körde vi igenom igen och denna gång gick det mycket bättre. Hade bättre takt och skolorna var stadigare. Enkla byten blev bättre (eftersom jag förberedde bättre) och likaså bytena i språnget där 3 av 4 blev riktigt bra! Kändes stor skillnad, han böt mera uppåt och med mer kraft än vad han brukar. Galoppökningarna kändes bra också. Travökningarna var lite hackiga idag och inte riktigt på topp. Fick avsluta lite på volt med att öka och minska traven för att jobba fram lite mer elasticitet. Han kändes fin igår och vi ska nog inte behöva skämmas när vi startar msvB iallafall! :)

Men först är det ju final i div II på lördag. Ska rida honom på fredag också och checka av programdelarna lite. Ska inte vara några större problem tror jag, får mest träna på att verkligen sätta allt där de ska vara och inte slarva bort poäng!

Annars ser den preliminära tävlingsplaneringen ut som följande för första delen av sommaren:

12/6 Eventuellt start på Jump Club MsvC:2

17-18/6 Håbo MsvB:3, MsvC:2 och MsvB:4

2/7 Eventuellt start i Gnesta MsvB:4


Beror lite på hur mitt och Molles jobbschema ser ut om vi kan åka på alla. Finns lite tävlingar i augusti sen också, men det får vi se vilka vi kommer åka på!

Trassel med hovslagare

Kiri fick ju inte på sig sina skor i fredags efter röntgen eftersom hovslagaren inte var där. Men jag ringde honom och han skulle kunna komma på lördag morgon och slå på dem igen. Men tror ni jag fick tag på honom då..?? Såklart inte, han var som spårlöst försvunnen och gick inte att få tag i. SUCK! Så Kiri har gått utan skor hela helgen och hon har ju lite sprickor som inte direkt blev bra när hon gick utan skor. Hon var väldigt ömfotad, gick försiktigt och haltade till om hon råkade trampa på en sten. Som tur är så var Molles hovis så himla snäll och kom ut idag och både verkade och slog på nya skor idag. Så nu slipper hon iallafall gå utan. Problemet är nu att hon skulle behöva skos i bak också, det är bara fyra veckor sen, men det är ju dumt att hamna i otakt med fram- och bakfötter. Så nu blir det till att ragga min hovis igen, han var ju väldigt tveksam till att åka till Tutis eftersom det är långt för honom och han har mycket att göra. Så helst ser han ju att jag åker till kliniken och i värsta fall får vi väl göra det. Han är fantastiskt duktig och jag vill helst undvika att byta. Speciellt eftersom han hanterar Kiri bra, hon är inte jätteenkel att sko så kan inte ta vilken hovis som helst heller... Suck.. Hovslagare är ett riktigt gissel! Ska ta tag i det där i veckan och ringa och be honom snällt om han inte kan åka denna gång iallafall. Så kanske vi får åka dit nästa..

Ikväll är det Roggan-träning med Zauron, ska bli kul! Har inte ridit sen förra tävlingen, men det ska nog gå bra! Han hade varit jättefin när Molle red för Maritha förra veckan så det bådar gott!

Dags för röntgen

Har precis lämnat av Kiri på Mälarkliniken för magnetröntgen idag. Hon gick rakt in i transporten, verkar nästan glad att hon äntligen får komma ut på äventyr, även om det bara innebär att åka till veterinären :P Hon har fortfarande lite bråttom ur transporten, men vi väntar alltid med att öppna bommen tills hon står still. Men ändå ska hon varje gång försöka backa fastän det är stängt. Men det blir liiite bättre för varje gång och idag lyssnade hon faktiskt på ett "nej" när hon började backa av sig självt. Pratade lite med veterinären som skulle ta hand om henne idag (det är inte samma som vanligt, utan han som är ansvarig för att göra MR) och han hade en annan häst som skulle köras idag också. Och berättade igen att det kunde ta allt mellan en timme och hela dagen eller att de inte blir klara. Hoppas såklart de blir klara snabbt och framförallt att hovslagaren är där när hon är klar så hon får på sig skorna igen. De måste nämligen ta av dem när de gör denna röntgen eftersom metallen stör maskinen annars. Men Kiri kan ju inte gå utan skor eftersom hon är så torr och har sprickor, så hon måste få på sig sina skor igen..
Annars har det varit fullt upp i veckan, slutspurten på uppsatsen nu. Ska rida Zauron på måndag för Roggan och sen blir det någon mer gång i veckan innan tävlingen nästa lördag. Kiri kommer fortsatt få vila tills vi får resultaten av MR.

Dubbla rosetter

Det blev en lyckad tävling trots att jag inte nådde mina 70%! Men det är ju bra att satsa högt åtminstone, får ta det nästa tävling! I första klassen kändes Zauron fin, han var något starkt och låg på lite men vi hade inga missar och bra flyt. Vi fick en hel drös med åttor, bland annat på ryggningen på medellinjen! Tyvärr så passade han i skritten vilket gav tre 5or i skritten och även 5 på gångarter.. Men vi slutade på 66% och kom tvåa! (Och om han hade skrittat rent så hade vi nog haft 70% och vunnit..!) Men så är det, jag är nöjd och skritten är inte så mycket att fippla med, ibland är den bättre ibland sämre. I andra klassen så var han ännu lite starkare, tyckte inte jag fick nåt bra flyt i traven, ingången till öppnorna blev lite vingliga och vi fick galopp efter ryggningen, men han gjorde allt annat ganska bra och galoppen var stadig och utan missar. Nu hade vi 6 och 5 på skritten och 6 på gångarter, så det var ju lite bättre, men inte lika många 8or i denna klass. Dock fick vi 8a på båda enkla bytena så det var kul! Vi slutade på 64,9% och kom sexa på det! Så vi fick åka hem med två rosetter, duktiga Zauron!

Nu blir det lite lugnt tills sista omgången av div II som är 28 maj på Jälla. Ska rida honom nåt nästa helg tänkte jag och sen nån gång i veckan innan tävlingen. Det är ju msvc:1 igen, så behöver egentligen inte slipa på programmet utan mer rida ihop oss lite eftersom jag inte rider honom så ofta.

Nej nu är det dags att jobba!

Bra och dåliga nyheter

Men vi kan väl börja med de bra, blir ju lite roligare så! Har trimmat med Zauron i två dagar nu. Först för Roggan där vi ville träna på att sätta mer tryck och helt enkelt höja ribban ett snäpp. Det blev mycket liv i gubben och jag fick rida som en dåre. Men det gav resultat, Zauron trampade på fint och vi fick bra tryck i honom. Travökningarna kändes mycket bra, förut har han ju inte kunnat länga sig så mkt, men nu blev de jättebra. Fick rida lite vägar i msvb:4 och det mesta funkade bra. Igår var vi på Tuthammar och red för Svalling, msvb:4. Fick lite kort framridning, tjejen före mig hade blivit sjuk, så han körde igår rätt så snabbt. Zauron skötte sig exemplariskt, ryggningen blev dålig och där blev det en trea, han passade i ett enkelt byte i skritten och slog sig fri i en galoppökning när jag skulle ta tillbaka (ta ej i stången!!!). Men annars hade vi mest 7or, en 8a på en sluta och några sexor. Så vi slutade på 66,7 % och Svalling var jättenöjd och tyckte verkligen om hästen! Och min ridning ska tilläggas, han skulle ha satt en 8a på sitsen om jag inte haft missarna när han slog upp huvudet. Nu fick jag en 7a, men det förstår jag, och det är helt mitt fel eftersom jag inte kan hålla ordning på längden på stångtygeln och råkar jag då ta lite för mkt i den så protesterar Zauron. Måste nog träna lite mer med kandaret nu när vi kommer rida nästan enbart sådana klasser. På fredag är det dags för tävling, LA:4 och MsvC:1, känns nästan enkelt, men jag ska sikta på att rida på 70 % och verkligen rida!

Och så till det tråkiga. Igår var vi ju in med Kiri på Mälarkliniken för återbesök. Det började bra, hon var ohalt på rakt spår och inget gallig i hovleden längre. Skulle sen longera och tog vänster varv först, där hältan har synts mest. Det syntes på en gång att hon inte gick rent. I höger varv var hon bättre, men allt som allt så är hon ju fortfarande halt på höger fram. Så nu stod vi inför valet att behandla hovleden igen eller magnetröntga hoven för att se om det är en skada på djupa böjsenans fäste. Vi valde det senare eftersom hovledsbehandlingen som gjorts inte haft någon direkt effekt och det är lika bra att veta nu om det är senskada eller ej. Det kostar ju, men det får det väl värt. Det är ju såklart hur tråkigt som helst att hon inte är bra och framförallt att det kanske är en senskada som det kan bli många månaders konvalescens på. Speciellt på en så ung häst. Men på ett sätt är det väl bra att det händer nu och inte när hon är äldre och i full tävlingskondition. Fast å andra sidan vet man ju aldrig om hon blir bra eller hur hållbar hon blir... Men nu kan hon åtminstone få tid att växa på sig lite... Men det är ju sjukt tråkigt för henne att gå i liten grushage och inte göra nånting i princip. Nästa fredag ska vi in med henne, får lämna henne där för det kan ta allt mellan 1,5-8h, beroende på hur samarbetsvillig hästen är... Sen tar det 1-2 veckor att få resultatet, de tar mellan 600-800 bilder... Så nu blir det till att vänta och se vad som händer... Får trösta mig med att Zauron finns och att han är frisk än så länge...

Bushäst!

Idag hade jag lite ont om tid eftersom jag börjar jobba halv 12, så jag skrittade bara 30 minuter idag. Två varv runt galoppslingan men idag var Kiri på lite bushumör! Eller stohumör kanske rättare sagt. Först var hon väldigt sugen på att äta gräs, försökte hela tiden sänka huvudet när hon inte trodde jag märkte för att kunna sno åt sig lite. Så fick passa henne hela tiden annars hade hon stannat och ätit var tredje steg.. Sen fick hon för sig några gånger att hon inte skulle gå, gick emot skänkeln och ställde sig på tvären, men som tur är så är hon inte så svårövertalad så efter lite skänkel gick hon snällt igen. Sen passade hon på att studsa lite när vi gick ut från slingan ner på vägen, det är som en liten backe ned där slingan tar slut. Hon är antagligen rätt less på att bara skritta nu, men nu är det ju bara en dag kvar och sen åker vi in! Hon måste vara frisk nu! Hon känns iallafall helt ren i skritt, i trav vet jag ju inte eftersom jag inte provat. Men det återstår att se..

Igår var vi ute med Jenny o Disa, skrittade en jättefin grusväg som tog ca 45 minuter fram o tillbaka. Båda hästarna skötte sig jättebra och var väldigt avslappade. De verkade också trivas rätt bra ihop, och om Kiri är frisk på tisdag så är det nog dags att försöka släppa ihop de två damerna.

Imorgon är det Roggan-träning med Zauron och på tisdag ska vi rida MsvB:4 på Tuthammar för Gustav Svalling! Ska bli spännande, har aldrig ridit det programmet med honom, men det ska nog gå bra. Var ju också ca 2 veckor sen jag red Zauron nu, har inte haft tid och sen blev jag förkyld. Men så kan det bli ibland, tur att Molle rider honom så pass bra, han är nog i fin form ändå! På fredag är det tävling på EFRK, en LA:4 och en MsvC:1.

Första gången

Igår testade vi utebanan för första gången, Kiri skötte sig utmärkt som vanligt. I några avseenden är hon faktiskt en riktigt cool fyraåring. Som vanligt var det lite trassligt att sitta upp, har alltid det problemet ute, men det blir sommarens projekt, att träna på att sitta upp ute så mkt som möjligt. Kom iallafall upp till slut, efter ca 10 minuters vandrande runt stolen. Skrittade sedan 20 minuter på banan, lite skänkelvikningar och halter och serpentinbågar. Sen bestämde jag mig för att skritta galoppslingan ensam ett varv, ibland måste man ju vara lite daredevil och se vad som händer. Men det gick hur bra som helst, helt avslappnad, gick snällt förbi alla hagar med kompisarna i och fortsatte runt slingan som om hon aldrig gjort nåt annat. Duktig häst!

En annan grej som hon hade roat sig med i boxen var att gå runt och dra tänderna längs boxväggen och vid dörren så det var en hel del repor.. Men nu är hela boxen inkletat i anti-bit, så hoppas hon lär sig att så gör man inte. När hon har fått ett sånt fint stall och fin box ska hon väl ändå inte hålla på att förstöra! Ska åka till Hööks och köpa lite anti-bit på spray också, lite lättare att applicera.

Skulle ha ridit Zauron idag, men jag har blivit sjuk. Inte så farligt, men vill inte bli mer sjuk, ska jobba idag och helgen, så måste försöka ta det lite lugnt så jag orkar. Kiri får vila idag också, imorgon har jag utsläpp och sen ska vi skritta lite ute med Jenny o Disa (nya hagkompisen) innan jag börjar jobba.

Duktig tjej

Vi skrittade vidare idag i ridhuset. Det är ju så himla kallt ute dessutom, funderade ett tag på att vara på banan, men så tänkte jag efter och om man skrittar ju 35 minuter så blir man nog rätt frusen. Så vi gick in. Hon var bra i munnen idag, har blivit bättre och bättre för varje dag, när jag började skritta henne var hon lite stum och ville vara väldigt lång, men nu börjar hon komma ihop till sitt vanliga jag. Halterna fungerade riktigt bra idag, ibland stod hon till och med kvar på tygeln! SKänkelvikningarna undan vänster var lite tröga, men hon kämpade på bra ändå. De undan höger går ganska bra. Försökte oss också på lite framdelsvändningar, så som vi fick göra för Roger men det är jättesvårt. Gjorde några runt en fyrkant istället och bara kvarts varv och då gick det lite bättre. Men antingen går hon iväg lite mycket eller så tappar hon bjudningen. Men det är en bra övning så den ska vi nog nöta lite! Imorgon åker jag ut runt lunch, kanske kan vara ute imorgon. Fredag blir det på morgonen och även i helgen då jag jobbar. Sen är det ju bara måndag kvar! YEY!

Vinter

Ja det kändes nästan som vinter igår. Haglade mitt på dagen och det var bara några plusgrader och vinden kändes som om den kom från nordpolen.. Men det skulle visst bli lite varmare till helgen igen, synd att jag jobbar då bara. Var ut till Kiri igår, hon hade varit lite lugnare i hagen och boxen var mindre rörig. Hon var också lugnare i stallet och stod och åt medan jag mockade. I förrgår så skulle hon trampa omkring hela tiden. Vi skrittade ca 30 minuter i ridhuset, tränade lite halter som efter ett tag blev mycket bättre. Hon vill gärna bli lång in i halsen eller så står hon inte still. Gjorde också lite skänkelvikning som hon börjar förstå rätt bra nu, sen blir det ju lite vingligt och ojämn tvärning, men huvudsaken är att hon har fattat poängen. Tänkte försöka skritta lite ute nån dag, antingen på banan eller på galoppslingan, men då skulle jag nog vilja ha sällskap. Men hon har känts väldigt lugn och avslappnad nu, trots att hon inte får röra sig så mkt. Vi räknar ned dagarna, mindre än en vecka kvar nu..!

På fredag ska jag rida Zauron, nästa vecka är det dels programridning på tisdag för Svalling där vi ska prova på MsvB:4! Ska bli kul! Sen på fredagen är det tävling på Enköpings Fältridklubb, La:4 och MsvC:1. Blir sista genrepet innan finalen. Sen är det juni och då ska vi försöka hitta någon MsvB och rida!

Lite nyheter

Igår flyttade vi till Tuthammar, häst och minst tusen grejor packades ned och iväg bar det. Kiri gick snällt in, oanandes vad som väntade henne. Men hon var väldigt lugn när vi kom fram, trots att hon fick stå inne själv för de andra var ute fortfarande. Skrittade lite uppsuttet i ridhuset och hon skötte sig bra, var lite spänd men annars var hon duktig! När vi åkte hem sen var hon lite orolig, men de andra hästarna skulle snart in, så hon fick ju iallafall sällskap sen. Idag hade hon rivit runt en hel del i boxen, minst sagt. Massa hö blandat med torv och en allmän oreda. Jobbigt att mocka, men det är bara hoppas på att hon coolar ner lite så småningom. Hon brukar ju inte röra runt så mkt, och framförallt brukar hon alltid äta upp. Så det blir nog bra. bara hon får lite tid på sig att vänja sig. Hon pep lite på nya boxgrannen tillika nya hagkompisen idag, men skulle ändå dit och hälsa hela tiden, så de kommer nog trivas bra ihop! Hoppas det iallafall! Just nu får hon gå i en liten grushage eftersom hon helst inte ska springa. Dock hade hon travat runt lite idag, men det är väl inte så mkt att göra nåt åt, vill ju inte stänga in henne i boxen heller. Hon är säkert lugnare imorgon.

Nästa tisdag är det återbesök, bara en vecka kvar nu!! Hoppas verkligen hon är frisk, nu vill vi ju komma igång och träna lite igen!!

RSS 2.0