Lite trim

Trimmade Zauron imorse hemma på banan. Red med spö lite från och till i början av passet för att han skulle bli lite kvickare och aktiv. Han blev riktigt fin men lite stark i handen, han rids ju nästan aldrig med spö så han blir lätt lite stressad och tror han ska springa på. Räcker med att man nuddar honom så har man reaktion. Det gillar vi men man får vara försiktig med det på honom... Red iallafall efter uppvärmingen (som bestod av mycket tempoväxlingar) lite piruettjobb och sedan några serier och galoppslutor. Tyckte jag fick igenom honom i högersidan ganska bra och formen var rundare och han kändes bra ihop i kroppen. Efter lite skritt red jag lite öppnor och diagonalslutor i trav och var här noga med att han skulle runda sig i kroppen och inte bli öppen eller lång i formen. Växlade mellan att korta upp honom så vi var nånstans mellan tramp och trav, han har ju inte riktigt fattat det här med passage än. Hoppas verkligen det kommer för han skulle behöva det arbetet för att utveckla traven. Men han har lite svårt för det här med häng i traven, trampar kan han ju göra hur lätt som helst och sätta under sig är inga problem men just det här att få lite häng är svårt. Men det kommer säkert, bara han kommer på hur han ska göra och sätta fötterna så brukar han komma ihåg det sen. Han kändes iallafall bra i traven, kunde rida honom mer samlad än sist för BB och han var mjuk men ändå kvick. Träningen på söndag blir inte på Tutis utan i Björklinge eftersom Tuthammars ridhus var bokat. Men vi får ändå en 60-bana att rida på även om det inte är lika super underlag som på Tutis. Idag ska jag också svänga förbi Liquisini och köpa en stövelväska som de lagt undan till mig! Man får akta sig så man inte råkar köpa nåt mer bara, finns mycket fint i den butiken!

Träning på G

Fick en tid för Marita på söndag på Tutis! Toppen, då kan vi rida igenom StGeorg och checka av linjerna lite extra. Lite svårare att göra det hemma när det bara är 40-bana. Känns skönt iallafall, tror inte programmet ska vara några problem, men det passar bra att trimma lite två dagar innan start, så kan han ta de lugnt på måndag och ladda. Rider nog på fredag som planerat också. Kiri hade skött sig bra igår och idag fick hon gå rundan ner till Säva igen för att avdramatisera allt läskigt där. Kanske att hon var lite mer avslappnad men ändå väldigt spänd och försökte vända ett par gånger innan vi var framme vid Säva. Men trägen vinner och hon tuffade på hela vägen runt iallafall. Mötte en ridskolegrupp med varierande storlekar på ponny och en del gula västar, Kiri var spänd men väntade snällt vid sidan av så de kunde passera. Red in en bit på banvallen och travade en kortis där, hon gick fram utan problem trots "ny" väg. Travade lite på dit och hemvägen också, hon var pigg och stark och vill helst springa i ökad trav eller kanske tom sken om jag skulle släppa henne. Tusen halvhalter och skrittövergångar och halter fick vi göra. Hon känns bra i formen iallafall, när hon emellanåt slutar ligga på så hårt i handen och jag kan lätta av. Imorgon blir det antingen vila helt eller en skrittsväng bara, jag ska trimma på Erikas Cassini istället.

Ridit på liten och lånat ut stor

Igår var jag ut till Molle för att "jobba" Caligo lite! Gick superbra, uppsittning är inga problem och idag satt jag jag upp på en gång. Skrittade runt lite som vanligt med Molle som ledde oss och sen gick vi in på volt lite så jag fick styra lite försiktigt. Först fattade han inte att han skulle gå runt Molle men sen gick det bra. Han har ju blivit longerad en del så han kan ju det där att gå på volten. Han blev lite rädd för tyglarna först när han såg dem röra sig men sen gick det bra och började nästan kännas som att jag red och inte åkte häst :) Får vi om vi vågar trava lite nästa gång, det är väl ungefär så mycket vi kommer göra innan det är dags för heltidsvila och bete för lillen.

Kiri lånade jag ut till Erika i lördags eftersom jag jobbade och hon hade skött sig bra! Hon hade tom ridit ensam eftersom inget sällskap fanns som kunde följa med. Erika verkar orädd, vilket är bra, Kiri behöver en trygg och stadig ryttare. De hade ridit ner mot sjön och travat en liten bit. Erika ska även rida idag, jag tänkte ha en till hästfri dag och eftersom hon erbjöd sig att rida också får Kiri komma ut idag också! Hjälpte även Erika själv med sin egna häst igår och det såg riktigt bra ut, de ska ut i msvC snart och jag tror det kommer gå galant. Jag ska trimma hennes Cassini lite onsdag, det är så toppen när man kan utbyta lite tjänster.

Kiri fick igår prova på en ny väg. Nu har vi nästintill utforskat hela området. Red ända ner till Säva Gård, rundade deras hagar och sen hem igen. Det fanns mycket läskigt att titta på och Kiri tvekade ett par gånger men vi tog oss runt trots att hon var väldigt spänd. Hon brukar ju inte vara så tittig men idag var det mesta läskigt. Får rida där igen snart så kanske hon känner igen sig och slappnar av lite.Fördelen med den rundan är att man inte behöver vända vilket är fallet på alla andra vägar även om man kan rida rätt långt.

När ska det bli vår egentligen?

Jäkla skitväder idag. Regn och bara några få plusgrader. Jag efterlyser våren!!! Det hade äntligen torkat upp i Kiris hage (igen) och så kommer det regn (igen). Tröttsamt. Plus att det är kallt! Börjar känna av halsont igen, hoppas verkligen inte jag blir sjuk igen, det har jag inte tid med. Dumma väder.. Men nån gång måste det ju bli varmt så man kan rida ute med Kiri och slippa frysa och blåsa bort.

Igår var hon ganska taggad, red en ny väg där det fanns mycket läskigt, blåste rätt mycket och vid en hästhage var det en presenning som fladdrade ganska nära vägen plus något annat som också fladdrade. Kiri försökte vända flera gånger men jag gav mig inte så till slut kom vi förbi. Men nu var hon rädd, så det var inte dumheter som hon har haft för sig förut att hon inte ska gå bara för att. När vi kom förbi gick hon på snällt igen även om hon var väldigt spänd och svårt att slappna av. Vi har för övrigt inte haft några problem att rida ut ensamma sen vi flyttade, hon går fram överallt och även om hon stannar ibland så går hon rätt snart igen utan att backa eller försöka vända. Rider över sävaån där det är rejäl fors men där har hon gått snällt alla gånger även om hon spänner till lite. Hon har också gått drygt en vecka nu utan vetranquil och ändå hållt sig i skinnet och inte ens försökt göra något dumt. Hon verkar med andra ord trivas toppen i sitt nya stall och nya kompisar! Vi har börjat trava lite, ca två intervaller per pass. Hon vill gärna springa fort så det blir tusen halvhalter och en del övergångar till skritt för att hon ska lyssna men det blir lite bättre för varje dag. Ingen hälta känns av iallafall och hon känns pigg och fräsch. Häromdagen hade hon fått något mystiskt bett under magen. Var ett område som var svullet, ca 3x3 cm, det lossnade lite hår och det kliade. Igår hade hon kliat upp det och har nu en fläck som är sårig och utan hår och det är fortfarande svullet men på en lite större yta. Hon var lite öm igår men ingen feber eller några andra symptom. Är det någon som varit med om något liknande? Ser verkligen skumt ut...

Zauron har en lugn vecka och jag siktar in mig på att rida först nästa vecka. Nästa tävling är debut i StGeorg i Solna 1 maj!

urladdad

Programridningen idag gick sådär... Han var inte ihop eller engagerad och jag red mesigt. Men vad gör det när vi gjorde en sån bra debut igår?! Både jag och Zauron var lite urladdade idag, men det var ändå kul att få lite tips av Birgitta om hur vi kan förbättra vissa saker. Fick rida om slutorna i både trav och galopp där hon tyckte att han måste vara mer parallell med långsidan. Imorgon ska Zauron få vila, stackarn, han har fått gå hårt nu, men han ställer upp utan protest ändå. Han är verkligen en toppenhäst.

Har kanske lite nya planer på gång också. Lite möjligheter som kanske öppnar sig och i såna fall nya utmaningar.. Men det ska funderas, ältas och diskuteras lite innan något bestäms. Men det vore både tråkigt och roligt!

Lite strul men det slutade bra ändå

Idag bar det av till Enköping för debut i MsvA. jag var peppad och Zauron hade laddat upp med ett tömkörningspass för KG igår. Vi kom till tävlingsplatsen i god tid, jag hade fixat håret i bilen så det var fint uppsatt med min nya domut och lite strass. Tittade på några ekipage och sen var det dags att börja göra iordning. Då frågar Molle mig om jag inte hade lagt i sadeln? Jag tittar frågande på henne och den var alltså inte med! Och inte heller något kandar! Strax innan vi åkte så sa Molle till mig, ja och allt är med, sadel och kandar. Bara det att det var en fråga och inte ett konstaterande. Så jag trodde hon hade packat det och hon trodde jag hade packat det. Vilken kommunikationsmiss! Hur som helst, vi fick tag på Matilda Holmströms mamma och de var så himla gulliga och vi fick låna en sadel och kandar av henne. Som tur var passade det och Zauron har ju ett sadelläge som i princip alla sadlar ligger bra på så det var inga problem. Så 30 minuter innan start kunde jag iallafall rida fram, var inte så stressad då jag ändå kände att jag hade tillräckligt med tid och Zauron dessutom kändes jättefin. Loss och hur lätt som helst att samla. Gjorde några piruetter som gick bra och några galoppslutor och lite travarbete sen var det dags för start. Och programmet gick jättebra! Vi hade några onödiga missar som galopp efter första halten och ett byte som inte blev där det skulle så det blev några fyror och treor där. MEN vi hade 7 av en domare på en högerpiruett och 6 samt 6,5 i övrigt på piruetterna! Och 7 av alla domare på treorna! Så himla nöjd. Lite ojämn bedömning där det skiljde 20p mellan högsta och lägsta slutsumman men totalt red vi på 60,5 %! I lånad sadel och kandar och i första starten. Kan inte vara annat än supernöjd med både mig själv och Zauron. Har verkligen fått mersmak, det här var ju jätteskoj. Nu siktar vi på Georg i Solna som nästa mål, men först ska vi trimma lite på A:1 imorgon för Birgitta Bergsten, sen ska Zauron få ta det lite lugnare resten av veckan.

Det går bra nu...

Börjar från i fredags som var sista passet innan tävlingen. Vi åkte till Tutis för att rida igenom MsvA:1 och känna på vägarna och programmet ordentligt! Zauron kändes fin, inte så mycket tryck men jag fokuserade på att få till rörelserna bra istället, det är så jag kommer rida på söndag också eftersom det är första starten. Känner att både jag och han behöver lite mer rutin i den här klassen innan jag kommer våga rida på och ihop lite mer. Inte för att jag kommer mesrida på söndag men vi kommer satsa på att ta oss runt :P Hur som helst, programmet kändes bra, höger galoppsluta lite rak och piruetterna lite stora och höger blev alldeles för rak och han kastade sig runt. Men vi gjorde om och då gick det bättre. Piruetter är verkligen svårt. Det är så mycket som måste vara på plats! Både böjning, samling, formen, jag måste sitta rätt, jag får inte bli fast i handen osv. Om nånting av det strular så blir det pannkaka, så det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Zauron fick iallafall en lugn helg med ett hoppass och två tömkörningspass då jag jobbade hela påskhelgen och han var riktigt laddad när vi lastade ur igår. Men så blåste det och regnade på tvären också. Han coolade ner väl inne i ridhuset och kändes loss och framme för hjälperna där. Inne på banan blev han först rädd då två barn kom springandes på läktaren viftandes med två blåa sittdynor men efter en tillsägning från speakern så försvann barnen och Zauron är ju Zauron så han tyckte inte det var så mycket mer med det och slappnade av igen. Tittade lite uppe vid domaren men det släppte också efter nåt varv därnere. Programmet då? Jo det flöt på bra, lite öppen i formen i öppnorna och ryggningen blev lite tidig. Galoppen gick bra, enkla byten var bättre än på Strömsholm men inte så som vi kan göra dem. Bytena satt där de skulle förutom ett där jag var sen på hjälpen och han bytte ett språng efter. Var lite nervös för poängen eftersom Anna-Britta som dömde hade ganska lågt på oss i höstas när vi ändå tyckte han gjorde en bra runda men idag fick vi betalt! 64,3 % och det slutade i en femteplacering! Nöjd med placeringen och poängen men vi kan såklart göra lite bättre. På söndag är det dags för MsvA:1, idag går Zauron med Molle på ryggen för Maritha och sen kommer jag rida ett pass på fredag. Däremellan blir det nog vila och tömkörning skulle jag tro. Startar fyra från slutet så det blir kvällsstart, passar mig bra eftersom jag måste plugga och hinna med Kiri också.

Kiri förresten, trivs ypperligt i sitt nya stall och nu har hon fått gå ut med sina hagkompisar och hon har skaffat sig en ny bästis. Hon har varit jättesnäll att skritta ut på och känns avslappnad rent allmänt. Hon har varit väldigt brunstig, har fått en snygg kille bredvid och en mittemot som hon försöker charma :P Hon fick vila igår och bara skrota i hagen men ikväll ska hon få komma ut och röra på sig igen, hoppas regnet håller sig borta bara...

Bra början på tävlingsåret 2012

Igår runt 18-tiden rullade vi iväg till Strömsholm för årets första start, en MsvB:4. Det var 15 starter bara så en ganska liten tävling och konkurrensen var på pappret inte så hård som den kan vara på den här nivån. Skulle starta 20.47 så jag satt upp strax efter 20 för framridning. Rider aldrig fram särskilt länge på Zauron, han brukar alltid vara med på noterna så då spar jag hellre på energin till banan. Han brukar iofs aldrig bli trött men hellre att han är lite för på. Han kändes väldigt avslappnad från början och till och med lite loj, lyssnade inte riktigt så snabbt som han brukar. Så vi gjorde lite tempoväxlingar och övergångar sen var han med mig igen. Red igenom lite skolor i trav och lite byten och enkla byten och avslutade med lite ökningar i trav och galopp. En väldig enkel framridning, mest checka av och att han känns mjuk och framme för hjälperna. Inne på banan blev han lite spänd, men det släppte efter något varv. Travprogrammet flöt på bra, inga missar där! Tyvärr red jag fel på skritten, får skylla på att jag är lite ringrostig. Skrittpiruetterna blev bra och mellanskritten höll han sig avspänd och kändes som om han skrittade rent. Första enkla byten lyssnade han inte tillbaka och vi fick trav in, men sedan satt allting i galoppen förutom att jag lyckades med att lägga båda bytena på kortsidan ett språng för sent, hann inte riktigt bli klar själv i tid. Men det får vi också skylla på ringrostigheten. Hur som helst, ett bra program överlag som reds på säkerhet men saknade det lilla extra och det kändes att vi hade varit borta från banan ett tag. Vi skrapade ihop drygt 63% och det räckte faktiskt till seger!! Skönt att få börja året på det sättet, dessutom kändes det ju värt att åka till Strömsholm så sent en vardag! Duktiga Zauron! Nu laddar vi om inför Enköping den 10e och 15e. Sen blir det lite lugnt några veckor. Ska försöka rida på fredag sen får Molle slipa på formen i helgen och måndag för jag jobbar de dagarna. Inte den bästa uppladdningen inför tisdag men det stora målet är ju söndagen och debuten i MsvA:1!!!

Sista passet innan årsdebuten

Red för Maritha idag på Tutis. Efter lite uppvärmning där han framförallt i galoppen kändes väldigt lyhörd och lyssnade fram och tillbaka superbra på sitsen gjorde vi lite serier som funkade bra, missade nån gång i treorna där han inte lyssnade riktigt i andra bytet men annars blev de bra, raka och på bra placering på linjen. Vi fick sedan göra lite piruettjobb. På volten först, vända in och flytta ut, funkade riktigt bra och sedan några vändningar på diagonalen åt vardera håll. Till vänster blev det riktigt bra, först blev den lite stor men fick göra om och maritha sa åt mig att vända och samla lite mer och då liknande det faktiskt en bra piruett! Ibland måste man våga lite mer...! Åt höger gick det också bättre än vanligt, han försökte inte vända själv som förut men blev lite rak i innersidan men det är ju som det är och inget som går att lösa över en dag. Men han samlade bra och vände helt ok ! Lite skrittpaus och sedan lite galoppslutor som i A:1an. Åt vänster känns den så lätt, det jag skulle tänka på var att ha honom lite rundare i formen, han ville gärna bli för hög. I höger ganska bra idag, vill ju gärna räta ut sig precis som i piruetterna men han tryckte sig inte så mkt åt höger som han brukade utan jag hade kontroll. Här måste jag verkligen få igenom ställningen och böjningen i hörnet för att det ska bli bra. Lite skrittpaus igen och sedan lite skolor i trav såsom de ligger i B:4. Fick kämpa lite med rundare form och få igenom honom i högersidan men det släppte till slut och blev ganska bra. Passet avslutades med galoppvägarna med enkla byten och byten i språnget som i B:4 där jag måste vara noggrannare i enkla bytena både med avbrott och fattning. Onödigt att tappa poäng på sånt som vi kan bra egentligen! Hann med mycket på 45 minuter och han kändes överlag jättefin så vi är taggade inför tävlingen imorgon. Startar inte förrän framåt 21, är näst sist i klassen så det blir sen kväll, men ni kan ju följa resultatet online på equipe!

Kiri fick igår flytta till sitt nya hem. Hon var rätt så lugn igår eftermiddag när hon fick komma in i sin nya box men vandrade runt lite i vanlig ordning. Hon blev lite förvånad på en av sina nya grannar, en valack som högg lite mot gallret och var arg så hon höll sig undan där. Om jag känner henne rätt kommer hon inte så ut med honom så länge innan hon kommer ge igen, så vi får se om vi får flytta ett snäpp på henne eller om det funkar. Det hade varit lugnt igår kväll iallafall och även imorse vid fodring. Var med vid utsläppet och hon var lite stressad då, men fullt hanterbar. Fick komma ut i en jättestor gräshage själv bredvid de andra hästarna där hon får gå till en början innan vi släpper ihop med de andra stona. Hon sprang nåt varv och spände upp sig lite men lugnade ner sig rätt snabbt. De andra hästarna brydde sig inte så mycket om henne det var väl inte så kul att springa då. Ska åka ut om ett tag igen och tänkte skritta en sväng, Pär följer med som lite stöd och med lite vetranquil på det ska det nog gå bra!

RSS 2.0