Jag byter bloggportal!

Ni hänger väl med?!
 
www.emmasdressyr.wordpress.com

Nya mål!

Eftersom två av årets tre mål med Zauron redan är uppsatta är det dags att sätta upp nya. Jag reviderar även det tredje målet om byten i varje till det mer specifika "fler än tre" eftersom vi ändå klarar tre nu men sen blir det svårt. 
 
Jag tycker det är bra att ha specifika mål som procent och antal eftersom man vet när man har uppnått dem. Sen är det ju så med procent att det kan vara olika på olika domare men i de här klasserna när det alltid är tre domare känns det lättare att sätta upp procentmål. Jag tycker att vi nästan alltid har fått rättvis bedömning och det har sällan diffat mer än 2-3 procent mellan domarna och det tycker jag är acceptabelt. 
 
De nya målen hänger ihop lite med varandra, jag tror att om jag vågar centrera piruetterna på tävling och vi rider utan missar, så är det inte långt upp till 65 %. Och om vi lär oss att göra bytena i varje, borde vi klara av IB till hösten på träning. Passagen är ju på gång och kommer bli bra med mer styrka och piaff gör han redan ganska bra! Och det är ju egentligen de svåraste sakerna som tillkommer förutom galoppsaxen men den tror jag mest handlar om teknik och att jag lär mig räkna. Slutor gör han bra och vi har inga problem med bytena och övergångarna emellan. Tänkte att vi kunde försöka rida IB på nån programridning till hösten så vi vet vad vi har att jobba med under vintern. Till slut står ju allt och faller på om han får vara frisk, så det borde egentligen vara det första målet... :) 
 
Specifika mål/Resultatmål 2013
- Våga centrera piruetterna på tävling nu när han orkar det
- Rida Intermediere I på 65 %
- Lära oss att göra fler än tre byten i varje
- Kunna rida igenom Intermediere IB på träning
- Rida StGeorges på 65 %  
- Rida Intermediere på godkänt (60%)
 
 
 
 
 
 
 

Det kan ju inte gå bra jämt

Var på Åby med Legolas igår. Det dammade ordentligt och var inte alls särskilt trevligt att rida. Hade ingen bra känsla igår. I början var han lite stretig i traven och travade inte genom kroppen. Fick vara på honom lite och sen flytta ut bakdelen i höger varv där han trängde inåt och blev obalanserad. Galoppfattningarna funkade sisåsär, antingen fattade han inte på hjälpen eller så drog han sig ur form. Men själva galoppen var han duktig med och stadig på tygeln och jag kunde reglera tempot. I traven gjorde vi en del tempoväxlingar och jag tyckte han var lite seg för skänkeln så red med spö så jag kunde peta till honom vilket han svarade bra på. Som sagt, ingen bra känsla idag, han gick och slog i skor en del vilket han har gjort ett tag. Kanske han växer igen, men han tar det ju iallafall lugnt och går max 4 dagar per vecka. Längtar tills banan tinar så vi kan börja tömköra, vill jobba honom mer från marken och kanske även på lite hinder! Men det skulle visst bli varmt framåt nästa vecka, hoppas verkligen prognosen stämmer...


Uteritterna avlöser varann

I brist på ridbar ridbana hemma och då jag inte har haft tid att komma iväg till ridhus går vi hålla till godo med de ställen som går att rida på hemma. Legolas vilade både lördag och söndag eftersom vi var på tävling med Zauron. Vi red samma runda som i fredags. Idag var han lite spänd och tveksam i början även om han gick fram överallt. Tror han hade lite överskottsenergi för när vi skulle trava ville han helst springa ökad trav hela tiden och i galoppen bockade han ordentligt en gång! Tur att matte är ganska sadelfast men lite arg blev jag allt även om det säkert var glädjesprång och inget illa menat. Vill dock inte uppmuntra honom till sånt där, han får gärna vara pigg och ligga på lite men bocka gillar jag inte, jag vill inte trilla av! Han skötte sig efter detta och vi kunde galoppera några vändor till. Skrittade av på vägen och han var ganska taggad fortfarande men höll sig på mattan och jag kunde ha lång tygel iallafall. Om jag får nån med mig ska tänkte jag försöka ta oss till ridhus imorgon och trimma lite mer ordentligt!Andra målet avklarat!

Jodå vi fixade det! Och nu har vi startat svår dressyr, det är ju ganska häftigt bara det. Ettan är ett roligt program och det händer mycket hela tiden så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Tyvärr lyckades jag rida fel i skritten idag, men jag kom på det halvvägs så slapp felridning men domarna drog av på skrittbetyget för ökad skritt så det var lite slarvigt av mig! Samlade skritten var ok, hade mellan 5 och 5,5. Andra stora missen kom efter treorna som var helt perfekta och sen studsar han till innan hörnet och byter bak, så två av tre domare drog ned på betyget för serien till 4 och 5, den tredje domaren satt i det hörnet och såg inte att han bytte utan skrev bara spänd i hörnet och gav 7 på serien. Travprogrammet flöt på, han blev dock lite springig, hade inte lika fin trav som igår och det syntes i poängen som blev fler 6or och 6,5 än 7or som vi hade många igår. Piruetterna var lite stora, framförallt vänster, men det är ju inget nyhet utan vi tränar ju på att kunna minska ytan hela tiden. Däremot var de jämna, språng för språng så vi är på rätt väg! Tvåorna var superfina och där hade vi 7 av alla tre domarna. Vi slutade på 62,6 % totalt varav två domare hade över 63! Är supernöjd med vår debut och poängen var ju jättebra för att vara första gången! Slutade 12 av 22 i ytterligare ett tufft startfält där vinnaren hade 75 %!
 
Nu är vi taggade på att förbättra dessa siffror, vi har fyra veckor på oss till nästa start i ettan som blir i Eskilstuna. Däremellan åker vi till Storvik den 28e april och rider en regional StGeorges också. 
 
Film från idag:

Nytt pers!

Efter uppladdningen som bestod av fyra dagars vila-ett träningspass med mig-ett pass på vägen med Molle-tömkörning på vägen hemma, var väl förväntningarna inte jättehöga på dagens start. Visserligen vet jag att Zauron är en sån häst som inte behöver ridas igenom och gå mycket inför en tävling men ändå. Det har inte varit optimala förutsättningar! Min tanke var att jag skulle ha tränat i söndags och sen ridit en dag till i veckan men nu blev det ju som det blev eftersom han var hängig i lördags och vi inte ville riskera nåt så fick han vila ett par dagar.

Men dagens start gick ju riktigt bra! Nytt rekord med 65,3 % och dryga procenten upp till placering i ett tufft startfält med många kändisnamn och fina hästar. Jag hade riktigt bra tryck i traven tyckte jag, tyvärr lite för mycket då vi fick galopp i första travökningen. Men sen så flöt det på bra och vi hade tom 7,5 av en domare på en öppna! Missade också i ena skrittpiruetten där han tappade energi men å andra sidan så var samlade skritten helt ok för att vara Zauron och vi hade bara underkänt av en domare. Galoppen kändes något mattare än traven, vänster piruett medvetet något stor (för att klara den). Höger ganska bra centrerad men skulle ha vänt runt på färre språng. Det är ju det där med att våga vända och lita på att han fixar det nu. Serierna klockrena, treorna snäppet bättre kvalité (här hade vi en till 7,5a!). Supernöjd och taggad inför att debutera ettan imorgon!

Inser också att våra mål inför säsongen snart är avklarade och det är bara april! De var att:
- Rida StGeorges på 65 % Avklarat! 
- Rida Intermediere på godkänt (60%) Kanske vi fixar redan imorgon!
- Lära oss att göra byten i varje På gång men klarar som mest 3 just nu...

Så det ser ut som att jag får sätta nya mål helt enkelt, får fundera på det efter helgen och återkomma!
Film från idag:

Mera uteridning

Så härligt att kunna rida ute på kvällarna och det är ljust och hyfsat varmt!!!

Tog hoppesadeln igår och red en dag till ute med Legolas. Vi red förbi nästa gård och travade lite på deras grusväg. Vände uppe vid asfaltsvägen och red hemåt igen. Kunde trava lite vid sommarhagarna där det var barmark, dock lite blött och lerigt. Avslutade på vägen där vi tog tre vändor med trav ner och galopp tillbaka där han fick rulla på i lite större språng. Försökte ha honom i en rund form. han var jätteduktig i vändningarna, ingen tendens till att dra eller trycka mot ngn skänkel alls!

Idag är det tävling i Sigtuna som gäller för mig och Zauron! Håll tummarna!


Rida dressyr ute!

Funkar alldeles utmärkt på duktig Legobit. VI hade sällskap av Molle och Zauron så vi trimmade fram och tillbaka vid sidan av vägen där det var lite blött och mjukare i gruset. Ett ganska kort men intensivt pass! Gjorde mycket tempoväxlingar i både trav och galopp. Han var fin i formen och jämn i handen nästintill hela tiden. I traven kunde jag växla ut lite mer än tidigare, han har lite svårt för att hålla ihop när han ska länga sig här men det kommer komma med mer styrka tror jag. Han har ju bra grundtrav med bra takt och elasticitet. Men det passar perfekt att göra sån här träning ute för man har alltid lite extra energi och framåtbjudning då! I vänster galopp var han hur duktig som helst och jag kunde sätta tillbaka ganska mycket till kort galopp och han höll ihop bra och blev luftig och fin i fram. Han lyssnade väldigt bra både fram och tillbaka och gick för lätta hjälper. I höger var det svårare, här är han inte alls lika stark utan blir både flack och lång när man både sätter tillbaka och rider fram. Han är ok när man rider i normal tempo men det blir jobbigt så fort man ändrar. Kunde inte ta tillbaka lika mycket och ett par gånger fick vi avbrott till trav. Tycker jag ser precis detta på filmer från träning. Vänster galopp är av mycket bättre kvalité medan han i höger ser mer markbunden ut. Han vill dessutom gärna gå med bakdelen till höger vilket man känner väldigt tydligt när man sitter och rider rakt fram som vi gjorde igår. Kunde iallafall räta ut honom emellanåt, ibland tog han de hjälperna och ibland inte. Red också lite sidvärts i skritt och trav på vägen, undan vänster går ganska lätt men undan höger är som väntat svårare. Fin känsla idag på pigg och glad häst. Det absolut bästa med den här hästen är att han kan vila 2-3 dagar, och sen sitter man upp utanför stallet och kan bara rida iväg på en avslappnad men pigg häst som sköter sig utmärkt. Han bockade en gång idag i början när vi galopperade men det är så försynta bockningar att man knappt märker av dem så det kan jag leva med.

Zauron som fick gå bakom Legolas hela tiden var väldigt stark och ville mest springa kapplöpning så Molle tog in honom några varv på banan efteråt och då skötte han sig igen och hon fick tillbaka en bra känsla. Härligt att han är pigg och taggad iallafall! Bådar gott inför helgen, vill ha mycket energi och tryck inne på banan :) Appropå banan så tinar den mer och mer för varje dag, nu är spåret snöfritt så snart kan den användas som vanligt igen! Wihoo! 
 
Nu är Legolas anmäld till sin första tävling också! Debuten blir utomhus, kan bli spännande :) 
Legolas Långöra!

Dubbelträning

Först ut var Zauron. Han kändes pigg men lite ringrostig. Inte direkt stel men mer som att kroppen inte riktigt var igång och ihop. Vi tränade iallafall på lite av varje inför helgen. Började med skolor där öppnorna var bra, tänka på ha honom upp och framför mig och rida traven bara! Slutorna fick vi trassla lite med då han gärna ville bli hastig och springa ifrån mig. Fick sätta tillbaka ordentligt och då blev det svårare att komma åt sidan. Till slut fick vi iallafall till bra slutor åt både höger och vänster. Gjorde sen lite serier runt fyrkanten både på långsida och genom kortsida. I vart 4e, 3e och vartannat. Inga större problem, får hålla ihop honom ordentligt genom kortsidan och hålla koll på ytterbog så gick det galant! Red sen lite slutor med övergångar mellan höger och vänster och vice versa. Från höger till vänster inga problem men från vänster till höger måste jag sitta över till höger ordentligt samt se till att han inte dyker i bytet och i nya slutan. Fick göra några repetitioner och fick till det ganska bra till sist. Avslutade med några piruetter som faktiskt funkade jättefint. Vänster lite stor på första försöket men på andra mycket bättre. Maritha var på mig att jag måste våga börja vända direkt, den blir ofta bättre andra halvan men jag slarvar med ingången. Även höger blev bättre på andra försöket när jag vände direkt från språng ett, mycket centrerad och jämna språng runt! Avslutade med lite travlängningar med fokus på upptag där jag tror han började bli lite trött för han tog inte alls förhållningarna utan blev låg och stark i upptagningarna. Fick göra flera repetitioner där jag fick ta tag i honom och göra halt för att han skulle lyssna. Blev bättre men detta måste vi träna mer på. Han måste lyssna bättre när jag tar tillbaka efter ökningar, samma gäller i galoppen. Han blir stark och mina 53kg har inte så mycket motståndskraft när han sätter den sidan till. Mer konsekvens och halt-rygga när han inte lyssnar! Nöjd med passet i sin helhet, kändes att han hade vilat ett par dagar men som alltid är han i ganska god form. Nu rider Molle imorgon och han tömkörs på fredag inför helgens starter.

Häst nr. 2 var lilla underbarnet Caligo som fick springa sin andra lektion för Maritha. Han var superduktig idag!!! VI hade Rööslin på också och det gör stor skillnad att rida i en riktig sadel. Jag är mer i rätt position och kan hjälpa honom bättre när han är lite ostadig och vinglig. Vi gjorde fyra klockrena galoppfattningar på hjälpen och i traven var han väldigt stadig i formen och lätt att reglera tempot på. Sån fin liten häst det där! Han är till salu för den som vill köpa sig en trevlig häst av mindre modell som både rör sig bra och hoppar fint.

Legolas fick en till vilodag, han verkade dock nöjd med det! men imorgon tänkte jag hinna rida ut en sväng innan det är möte med tävlingskommittén på kvällen.


Hovis och skrittur

Hovis var ut till Legolas idag. Kunde lägga om skorna för andra gången, de slits ju knappt nånting när man har fyrbroddat runtom. Lite billigare för mattes plånbok också så det tackar vi för. Förra gången stod han ju som ett ljus men idag tyckte han tydligen att det var dags att testa hovis lite igen. Han har ju dock ingenting för det, det slutar med att hovis flyttar honom på tre ben och det blir ju rätt jobbigt efter ett tag... :) Tur att man har en duktig hovis som vet hur trotsiga ungdomar ska tas, lugnt och metodiskt! Det ska vara vila att stå still på tre ben och jobbigt om man försöker göra nåt annat. Han såg rätt trött ut efteråt (Legolas alltså) så han fick nog lite att fundera på tills nästa gång. Hovis blev svettig men var på gott humör ändå :) 

Skrittade ut på Zauron och han är nu tillbaka till sitt vanliga jag. Det vill säga jättepigg, taktar, spänd och hoppade till för lite allt möjligt. Det är mer avslappnande att skritta ut på både Caligo och Legolas än honom. Tur att han iallafall är avslappnad och ridbar på bana. Skönt att han är sig själv igen så vi kan trimma på! Imorgon rider vi träning så vi hinner iallafall trimma ett pass innan helgens tävlingar. 
 
Just det, nu har jag löst licens till Legolas! Det är snart dags att anmäla till hans första riktiga tävling, så det var lika bra att ha det betalt och klart så det inte strular vid anmälning eftersom man måste hänga på låset till TDB för att ens komma med på tävlingarna. LB:2 blir iallafall debuten i, så nu måste vi träna på mindre volter och mellangalopp snett igenom. Bra att ha ett mål så man inte lullar runt alltför mycket! :) 

Man vet att det är vår när...

Man måste spola av benen och skydden efter att ha ridit ute! Leran börjar så sakteliga hälsa på igen. Idag var tyvärr inte traktorvägen bra längre, isen var mjuk och ojämn efter att solen har legat på. Så vi red istället lite på den korta sträckan förbi sommarhagarna som är barkmark. Blött och lerigt men det bekymrade inte Legolas, han skuttade genom och över alla pölar och passar på att bocka till nån gång dessutom. Han gillar verkligen att få galoppera ute! Tror han känner sig lite instängd i Åbys ridhus med sin stora galopp, så det är tur att han är snäll så han får komma ut och galoppera emellanåt också. Vi avslutade med några korta sträckor på vägen och han skötte sig bra även när jag vände hemåt, där han förut var lite trotsig. Både skydd och häst var leriga efteråt så jag kopplade på slangen för första gången i år och spolade av det värsta upp till knät. Resten hade torkat så det kunde jag ta med borste. Han fäller fortfarande mycket, Molle hade tagit av täcket när han kom in och han hade rullat sig ordentligt i halmen, kliar säkert en hel del nu. Imorgon kommer hovis, hade hoppats på att kunna ta ur broddarna men de får nog sitta några veckor till eftersom det fortfarande är väldigt isigt i hagen.
 
Zauron var som vanligt idag också, men han fick vila en dag till för säkerhets skull. Imorgon ska jag skritta ut en sväng och så blir det träning för M på onsdag om han fortfarande verkar ok. Kanske inte blev den bästa uppladdningen inför helgen men brukar bli relativt opåverkad av att vila så det ska nog gå bra ändå. Det viktigaste är ju att han mår bra! 

RSS 2.0