Lite trim med Zauron

Molle är fortfarande sjuk, så Zauron har vilat sen tävlingen. Men idag åkte jag dit och red honom, så han åtminstone får gå lite grann. Förhoppningsvis kan Molle rida imorgon. Vi åkte till Åby för att kunna rida i ridhuset, då banan ännu inte har tinat ute hos dem. Zauron var pigg men ändå precis lika snäll som vanligt, skönt att han inte blir tokig av att vila iallafall. Men det märktes att han hade stått i några dagar, för han var rätt ovillig att böja på sig. Så vi red mycket volter idag, samt öppnor/slutor/skänkelvikning med överdriven böjning och tvärning för att få han lite mera smidig i kroppen. I galoppen red jag också volter och sen lite sluta på volt där jag samlade lite men ändå begärde att han skulle vara loss i innersidan och inte bli för hög och stel i formen, utan runt och lite lägre. I höger gällde det som vanligt att peta in bogen ordentligt och få honom att jobba med höger bak, men även i vänster märktes det av idag, han ville inte riktigt vända med i volterna och fick ta lite i honom för att han skulle ge efter till slut. Men när jag travade av sen, var han loss och fin, rund i formen och på båda tyglarna så nånting måste jag ha gjort rätt. Synd bara att man inte kan jobba vidare imorgon, men hoppas Molle kan rida då och att han känns bra från början då! Kiri hade rullat sig även idag, dock var hon betydligt renare än igår, så hon fick bara lite rykt och spolning av ben idag. Imorgon tänkte jag tömköra lite grann på eftermiddagen!

Detta möttes jag av igår...


Skönt att rulla sig tyckte Kiri. Mindre skönt att borsta tyckte matte...

Duktig häst!!!

Idag var Kiri jätteduktig. Red lite i ridhuset, tränade lite på tempoväxlingar och att varva med fyrkantsspår och volt. Funkade bra och hon kändes bra och stadig i formen, men lätt i handen. Försökte mig också på lite framdelsvändning, först fattade hon ingenting igen, men åtminstone undan höger skänkel fick jag till två stycken kvartsvarv där hon faktiskt fattade. Hon är åtminstone relativt snabblärd lilla damen! Sen körde vi lite galopp och gasade på lite på långsidorna och höger galoppen kändes jättefin, stora och bäriga språng i ganska bra form. I vänster faller hon i sär lite, men det har ju varit tvärtom så det är nog på väg mot det bättre :) Eftersom det var så fint väder så skrittade jag av ute, ensam för första gången utomhus. Men det gick bra, hon skötte sig perfekt, tog bara lilla rundan runt gården, men vi hann möta en bil men den brydde hon sig inte alls om, som vanligt! Skönt att hon var så avslappnad även utan sällskap! längtar efter vår, så vi kan rida mera ute! Kunde till och med sitta upp rätt snabbt idag, dessutom utan pall. Hon stod inte helt stilla, men åtminstone kastade hon sig inte iväg! Duktig häst!! Nu blir det nog töm på fredag och uteritt i helgen!

Dålig kondis

Kiri blev trött rätt snabbt igår för Roggan, men det är inte så konstigt. Dels har hon ju precis kommit igång efter sin vilo-period och sen är hon ju bara fyra år.. Som Roggan sa, det kommer ta lång tid innan hon orkar, eftersom hon är rätt stor och måste sätta mycket muskler för att orka bära upp sig ordentligt. Men hon skötte sig utmärkt trots arbetsorken tröt. Sprang in i transporten hemma, det var nåt läskigt hon reagerade på på stallplan, vet inte vad men hon var på helspänn och kastade sig iväg några gånger. Men när vi väl kom till transporten så sprang hon in, skönt att hon upplever transporten som trygg iallafall! Stackars Pär fick skynda sig under bommen bara för att undvika att bli trampad på :P När vi lastade på väg hem sen, så gick hon lugnt och sansat på som vanligt som tur var. På träningen fick vi varva lite mer fyrkantsspår och volt och göra lite övergångar och tempoväxlingar i trav. Funkade ganska bra. Sen fick vi göra framdelsvändning i skritt, ett kvarts varv, det har hon aldrig gjort förut, så hon fattade ingenting. Men efter ett par försök så fick vi iallafall undan bakdelen lite... Får träna lite på det hemma tror jag. Galoppen fick vi jobba mest på fyrkantsspåret och gasa på och låta henne galoppera på. I början var det ju tvärtom med henne, fick gå på volt för att det inte skulle gå för fort. Men nu har hon blivit åt andra hållet, så nu måste jag galoppera på framåt istället. Ska bli så skönt när man kan göra detta ute och låta henne rulla på. Galoppfattningarna gick sådär, men hon var ju lite trött också, så jag skyller på det denna gång. Men de måste också nötas lite helt klart.. Men mest nöjd är jag ändå att hon var så sansad trots att det var första gången på Nåntuna, hoppas hon kommer vara likadan när det blir dags för att åka på tävling sen och det blir nya platser hela tiden!

Dagens tävling och en trotsig fyraåring...

Har just kommit hem från tävlingen och tagit en lång dusch, äntligen tinat upp. Blåste jättekallt idag! Tävlingen gick bra, hade inga missar alls i programmet, kändes otroligt stabilt och till och med ryggningen blev jättebra! Visst det var ingen wow-ritt, men ändå, det kändes som om vi lätt skulle över 65 % iallafall. Tyvärr så hade vi tre 4or i protokollet på mellanskritt och ökad skritt där han hade tendens till pass. Jag tyckte inte det var så farligt idag, brukar känna när han passar, men det är klart, han har alltid nära till det. Så det drog ju tyvärr ner helhetsintrycket samt totalpoängen, så vi landade på 63,4. Det räckte inte till placering, tror vi kom precis utanför. Desto roligare var det att laget vann! Lollo gjorde en jättefin ritt och fick hela 73% för den! Irene red på 62% och det gjorde att vi lämnade konkurrenterna bakom oss. Jättekul! Nu får vi träna vidare i tre veckor och slipa lite till på formen så vi kan göra minst lika bra resultat nästa gång!

Igår hade jag Pär med mig till stallet så tänkte att jag skulle skritta en sväng ute med Kiri innan ridhuset eftersom jag hade lite sällskap. Kiri hade dock helt andra åsikter och det tog 45 min (!) att sitta upp. Hon brukar vara lite stökig att sitta upp på ute och har väldigt bråttom iväg, men igår var det extremt. Eftersom jag vill att hon ska lära sig vänta, så tvingades jag helt enkelt vänta ut henne... En trasig pall senare och en Kiri som började vifta med frambenen istället i brist på annat, kunde jag sitta upp och hon stod still.. Suck.. Men det var tur att jag höll ut, förhoppningvis tar det lite kortare tid nästa gång. Det blir bra när utebanan tinat också, då ska jag träna varje pass på att sitta upp ute. Inne går det ju alltid bra. Själva rIdpasset sen gick väl bra, hon var ju lite trött efter uppsittningsproceduren, så vi red kanske 15 min aktivt. Imorrn blir det Roggan, ska bli kul!

Lite träning på töm

Tömkörde lite idag, gick bättre än senast jag försökte mig på det. Men ändå inte jättebra men det beror ju mest på att jag är så dålig själv på det. men skam den som ger sig och övning ger färdighet.  Körde lite trav o skritt på volt och sen lite skänkelvikning i skritt. I början var hon lite spänd, blåste en hel del idag också, men sen slappnade hon av! Måste göra detta oftare, minst en gång i månaden iallafall. Ja, det får bli min nya plan!

Imorrn blir det vila, sen rider jag lördag då jag också ska fila på formen med Zauron! Och det är klart med Tuthammar nu, ska bli jättekul! Hoppas vi kommer att trivas!

Förhoppningar om framtiden

Idag var Kiri jätteduktig! Vi red i ridhuset och det blåste som sjutton utanför vilket medförde att en hel del konstiga ljud uppstod när vinden ven utanför. Men vilken duktig häst jag har, visst hon reagerade och flög i luften några gånger, men det är så snabbt över igen och sen är hon lugn igen. Hon stressar inte upp sig i onödan den damen inte. Så skönt! Vi red lite på volt i trav i båda varven, försökte mest få henne jämn på tyglarna och böjd och ställd ordentligt, vänsterbogen vill ogärna komma in i kroppen i vänster varv. Sen gjorde jag lite skänkelvikningar i skritt, gick sådär, provade i trav och det gick mycket bättre. Duktiga häst! Hon har ju knappt gjort i trav förut, men det märks att traven är hennes starkaste gångart för allt är mycket lättare för henne där. Sen skrittade vi lite och tog sen lite galopp och fattningar på volt, och galoppen kändes bra idag! Lagom tempo och ganska stadig i formen (!), fattningarna var hon lite sen på och här måste jag komma ihåg att våga gå på henne när hon inte lyssnar. Hon ska kunna fatta på hjälpen även om hon bara är fyra. Sen är det skitsamma om det är rakt fram, på tygeln eller ej. Men hon får inte springa och ignorera mig.. Aja, det får bli till att träna lite på det nästa gång. Imorrn tänkte jag åka ut tidigt och tömköra lite om ridhuset är tomt. Sen får hon vila fredag, eventuellt ridas ut (eller ridhuset) på lördag och sen vila söndag. Sen blir det Roggan på måndag! Det bästa av allt är att hon känns fräsch nu! Ökade på havren lite nu igen, hon har ju bara fått ett halvt kilo om dagen, men nu är det dags att börja jobba lite, så då måste man äta ordentligt också! =)

Mycket som var bra och en plump

Så kan man summera dagens programridning! Hade idel 7or och 8or i programmet, ett fåtal sexor och en nedrans fyra på ryggningen! Den måste vi fila på inför söndag, han har egentligen lätt för det men idag gick den inte. Alltid är det nåt som strular. Glädjande nog fick vi 8 på båda bakdelsvändningarna, de strulade ju lite på tävlingen men idag blev de verkligen superbra! Överlag så tycker Roger att jag ska jobba med att få honom lite mera aktiv och mer på bakbenen, han gör allting korrekt annars och är stadig, men vill vi rida på 70% även i högre klasser sen (vilket vi självklart vill), så måste jag våga spänna bågen lite mera. Risken är ju då att vi får missar, att han blir stark och jag missar i upptagen till exempel eller att det blir andra missförstånd. Så det är nog inget vi provar på söndag, visst lite mera tryck kan man sätta men vi vill ju hellre ta en sjua än riskera att få en fyra för att det spricker när vi satsar för 8-9. Hur som helst, efter att Roggan var på mig lite efter första genomridningen att få igång Zauron lite mer, så gick programmet mycket bättre och vi slutade på 70,7 %. Så nu får vi försöka rida lika noggrant och prydligt på söndag fast med det där lilla extra trycket som jag ändå kan sätta utan att riskera något!
Imorgon är det Kiris tur att motioneras, hon ska få gå i ridhuset, eventuellt få skrittas fram eller av ute, beroende på vad som känns bäst :) Ska ju bli sol och varmt imorgon också!! Och förmodligen blir det flytt till Tuthammar, pratade med Åsa idag och det känns jättebra faktiskt. En viktig sak som måste kollas upp är att min hovis kan åka dit, nu när jag äntligen hittat någon som fungerar bra vill jag ju helst slippa byta.. Så om nån månad kanske ni ser mig på Tuthammar om ni är där...

Uteritt

Första uteritten idag på Kiri på länge pga av vilan och så. Red tillsammans med Ronno och Malin och vi testade en ny väg uppe bland massa hus, fanns massor att titta på: postlådor, släpkärror, soptunnor. Samt lite bilar som körde på den ganska smala vägen. Men båda hstarna skötte sig utmärkt, Ronno var nästan mer på tårna än Kiri ibland. Det är så skönt med hästar som kan spänna av och litar på sina ryttare även när det dyker upp läskiga saker. Det blev mest skritt men lite trav där isen hade smält på vägen, Kiri kändes fräsch och pigg!

Idag får hon vila och jag åker istället med Zauron till tuthammar och rider program för Roger. Hoppas att Åsa är där också, så ska jag prata med henne om stallplats. Jag har ju egentligen ingen brådska, men nu har de ju ledigt och vem vet när det blir ledigt nästa gång... Snälla Malin har erbjudit oss att ha Kiri hos henne i sommar, eftersom de ändå vill ha sällskap till Ronno. Då får hon gå ute hela dagarna och vara inne på natten. Känns som en riktigt bra deal, så även om jag flyttar till Tutis så tror jag att hon får vara hos Malin iallafall i ca 4-5 veckor, och då från juni. Problemet är att det kanske blir lite tokigt att flytta henne, för jag har ju en månads uppsägning på Hagelstena och då flyttar jag inte förrän i maj, och då är det bara en månad kvar innan hon ska åka till Malin. Så vi får helt enkelt se hur vi gör... Vill inte ha för mycket flyttande fram och tillbaka. I så fall kanske det är bättre att vänta till hösten och se om det blir ledigt på Tutis då nånting...

Underbar sol och varmt idag, våren närmar sig med stormsteg!!!!

Promenad i solen

Igår var ännu en dag med fantastisk sol och vårvärme. Jag och Pär var ute och promenerade en stund med Kiri, Pär hade sina föräldrars hund med sig som tyckte Kiri var lite stor och läskig så han skällde som en tok när han såg henne första gången. Som tur är är inte Kiri ett dugg hundrädd utan hon tittade mest på honom och undrade vad han höll på med. Hon fick ganska snällt idag, men fick några ryck som vanligt där hon ska hoppa och studsa, suck! Borde ut och gå med henne mycket mer och träna lydnad och gå fot, men så ska man ha tid med det också. Vi tränade iallafall mycket på att hon skulle gå i mitt tempo samt göra halt och rygga när jag ville. Funkade ganska bra, men så ibland tappar hon fokus och eller hör nåt ljud och vips så hoppar hon rakt upp och framåt. Men men, bara träna vidare, nån dag kanske hon lär sig. Är sugen på att träna henne lös i ridhuset, men då måste man ju se till att vara där när ingen annan är där, vilket innebär sent någon kväll, typ efter 9... Kanske ska prova det, vore kul!! En annan idé jag har är att ta med mig lite godis på promenaderna, tror inte riktigt hon förstår skillnaden mellan rätt och fel ibland, att berömma med rösten är nog inte tillräckligt. Vi får prova helt enkelt och se vad som händer.

Imorgon är det programridning på Tuthammar för Roger, halv 6 rider jag, LA:4. det blir bra att få rida igenom det programmet inför helgen och känna vad som funkar och vad som inte funkar!

Trav och galopp!

Idag red jag Kiri mer på riktigt, dock ett ganska kort pass, var nog max 20 min aktiv ridning. Hon var superfin i munnen, skummade på båda sidor och var stadig och fin och inte ens för lång som hon kan bli ibland. Dock var hon lite ouppmärksam på skänkeln, ibland fick jag gå på henne ordentligt för att få henne kvick. Man behöver aldrig driva henne i trav eller galopp hela tiden, men i övergångarna så var hon långsam i benen idag och det blev lite tvärstopp. Sen tog vi lite galopp i båda varven, och höger kändes jättebra!! Vänster var hon lite obalanserad och föll i sär mer. Men va kul det var att rida på riktigt igen och inte bara skritta!! Vi ska självklart ta de lite lugnt denna vecka också, men å andra sidan så går hon ju sällan hårt, hon är ju trots allt bara fyra år! Imorgon blir det lite promenad för hand och på måndag ska vi rida ut med Malin och Ronno! Ska rida för Roger nästa måndag med henne, det är ju dock halvtimmespass, så behöver inte bli särskilt hårt bara för att vi åker på träning. Känner jag Roger rätt, så blir det mycket fokus på form, takt och tempo :)

Var ju funktionär idag på tävlingen, stod ute i solen hela dagen, superskönt! Tror till och med jag fick lite färg i ansiktet, våren är på väg, hurra!!! BRF tog några placeringar i båda klasserna, tyvärr ingen seger, men vi får visa med laget nästa helg var skåpet ska stå. Många spända och istadiga hästar idag, skattar mig så lycklig som har Zauron som alltid är så avspänd och sansad, men ändå vara energisk och alert. Han har verkligen ett supertemperament! Hoppas Kiri kommer vara likadan när hon kommer ut så småningom :)

Seger!!!!

Åh va kul det var att tävla. Första klassen, msvC:1 kändes riktigt bra, hade inga direkta missar och allt flöt väldigt bra. Och vi belönades också, drygt 68% och när klassen var slut så stod vi som segrare! Superkul!!! Duktiga Zauron!! Sedan dröjde det ett par timmar till nästa klass, som vi startade tjugo i 9 på kvällen, väldigt sent med andra ord. Jag var ganska trött och stel i ryggen efter att ha suttit på läktaren och tappade fokus totalt inne på banan. Traven gick inte så bra, sen började jag rida skritten som i msvC:1, fast vi var i msvC:2, så det blev en felridning också. Jag skärpte mig till galoppen där vi fick 7or och 8or, men totalt landade vi på 60 % och långt ner i prislistan.. Men så kan det gå, Zauron kändes pigg även om han inte var lika laddad som i första klassen men om piloten uppepå bara hade ridit istället för åkt häst hade vi nog kunnat rida på mycket bättre procent. Men nu ska jag tänka på segern istället och så får jag tagga till nästa helg istället då det är div II med laget! Ska sova snart, för ska vara på plats halv 7 imorgon bitti och vara funktionär på tävlingarna som är då och heja på mina klubbkamrater såklart!!!! Hoppas vi kan få flera BRF-segrar imorgon!

Räknat lite på olika stalllösningar

Satte mig just och räknade lite på vad det skulle kosta att byta stall. Jag trivs jättebra på Hagelstena och har inget akut behov av att flytta men finns ju ändå några minus precis som med alla stall. Det perfekta stallet måste jag nog bygga och ansvara för själv och då är det ju ändå inte perfekt för det skulle ta mycket tid och kraft.. Hur som helst, nackdelarna med Hagelstena är för mig följande: Lite långt att åka (drygt 2 mil, 40 min per dag fram och tillbaka = stor bensinkostnad), inget sommarbete (jag som har en ung häst vill gärna kunna ha henne ute mer och på gräs under sommaren) samt att de går ute 7-14 alla dagar året runt och året om (Skulle gärna vilja ha lite längre dagar ute, framförallt vid vår, sommar och höst), samt att de fodras tre gånger om dagen (skulle helst vilja ha 4 iallafall) Annars är det toppen, stora hagar, bra ridhus och ridbana som aldrig är upptaget och fri tillgång på foder och strö. Men nu är det ju så att man inte kan få allt.

Hur som helst så har jag kollat lite på Tuthammaren, eftersom det är närmare för mig att åka. De har samma pris som Hagelstena, men då får jag köpa strö, vilket nog skulle bli 500 kr till varje månad. Å andra sidan tjänar jag minst 1,5 mil om dagen vilket skulle motsvara samma summa i bensinpengar (lite beroende på bensinpriset), så då skulle jag iallafall gå plus minus noll totalt. De har ju också ridhus och ridbana, nackdelen här är ju att det är bokat ibland, men å andra sidan kan man ju anpassa sig dessa dagar.. Vad som framgår på hemsidan får de hö lunch, em och kväll via automat, men jag antar att de måste få på morgonen också och då är det ju 4 fodringar. Man hjälps åt på helgerna precis som på Hagelstena, dock är det ju färre inackorderingar här vilket gör att det borde bli fler pass. De har också täckesservice, vilket är himla bra, så man kan lufta pälsen lite emellanåt (finns ej på Hagelstena). Vad jag har hört går de också ute längre på dagarna här. Sen ska det ju självklart tilläggas att anläggningen är nybyggd...

Svåra val... Jag har ju fått nya vänner på Hagelstena och jag trivs jättebra där. Samtidigt vill jag ju för Kiris skull att hon får gå ute så mkt som möjligt, vet inte hur det är med sommarhagar på Tutis, men det kan ju vara värt att kolla upp.. Det är alltid jobbigt att flytta både för häst och människa..

En annan fördel med Tutis är ju att det är närmare Zauron och då skulle jag även spara tid när jag ska åka till honom.. Dela gärna med er om ni har åsikter om det ena eller andra, jag har som sagt inget akut behov av att flytta, men funderar iallafall på vad som skulle vara bäst...

Dagen D och lite tömkörning

Igår fick Zauron åka till Hagelstena för att trimma lite. Det gick väl hyfsat, tyckte nog jag red lite oengagerat, men man är ju inte på topp jämt! Men det mesta sitter ju, så nu ska jag bara programmera min hjärna på hur jag ska rida i programmen inne på banan, så jag inte glömmer bort att förbereda rörelserna så vi kan få de där 7orna och 8orna vi kan få! Eftersom vi redan var på Hagelstena, så passade vi på att tömköra Kiri lite. Eller Molle passade på, jag känner ju mig så dålig på det, men det gick jättebra med Molle. Hon fick göra lite sidvärts längs långsidorna och sen lite på volt i trav o skritt. Inte så länge eftersom hon inte är helt igång, men hon såg helt ren ut även på töm nu, så nu tror jag att vi rider på helt enkelt. Roger kommer nästa måndag och då tänkte jag vi skulle vara med, även om hon inte kommer vara 100 igång, så är det ju bara halvtimmes lektion. Hon har ju dessutom inte vilat så länge och jag har ju hållt igång henne i skritt + att hon går i hage varje dag, så så mycket har hon nog inte tappat. Vi får väl lägga in lite skrittpauser om orken tryter. Ska bli spännande att se vad han säger om henne iallafall.

Ni får hålla tummarna för mig och Zauron ikväll! Startar första klassen runt 17 och sen andra runt 20 skulle jag tro, det är ju inte fasta tider, lite drygt eftersom det är svårt att planera framridningen då.. Men men, de lär ju få en hel del kritik för det, så förhoppningsvis kan de lära sig till nästa tävling att folk vill ha det!!

Snart dags för tävling!

Bara en dag kvar nu, ska bli jättekul, speciellt när man får rida två klasser också! Tycker den domaren brukar vara bra också, så hoppas hon gillar Zauron också :) Ska åka med honom till Hagelstena idag för att trimma lite, då det är så jäkla dammigt på Åby. Men det är bra, då får vi träna lite på 60-bana också. Kiri skrittar vidare, häromdagen var hon pigg och på och känslig, igår var hon tvärtom. Mycket av och på, fick kicka till henne ett par gånger, och hon var lite stum i munnen. Men alla får väl ha dåliga dagar antar jag. Funderar på att skritta henne vid hand idag, imorgon får hon sen vila eftersom det är tävling och jag inte hinner ut till hennne. Travade lite igår i båda varv korta stunder och hon känns inte halt iallafall! Skönt!

Pigg häst!

Skrittade vidare idag, åter igen ca 30 min. Satte på remontnosgrimman för att växla lite och hon kändes jättefin på den, så ska nog fortsätta på den ett tag. Förut var det tvärtom, när jag bytte till aachen, så blev hon bättre, men nu får det bli remont ett tag. Är ju bra att växla överlag så de inte får tryckskador på mjukdelarna i munnen. Jobbade vidare med skänkelvikningarna som går bättre och bättre. Red också med spö istället för sporrar idag och hon var känslig och fram för skänkeln, skönt! Ibland så blir hon lite nonchalant, speciellt när man tar tillbaka henne, svårt att hitta mellanläget i ett lagom tempo, så därför brukar jag ha sporrar för att kunna trycka till henne. Vägrar att hon ska bli en sån häst som inte tar skänkeln, så bättre med en sporre så jag kommer åt henne, än att jag blir klämmande. Sen travade vi några varv och hon var superpigg! Pinnade på jättebra, kändes inte halt i vänster varv längre, men däremot tyckte jag att hon var ojämn i höger. Men det vetetusan om det inte berodde på att hon hade så mycket energi och blev lite vinglig samt att hon är lite stel i höger, vill ogärna böja kroppen där, sladdar gärna ut med bakdelen när man får igenom ställningen. Men det var kul att hon verkade tycka det var kul att få trava lite, snart så är vi på gång igen!

Skulle egentligen ha ridit Malins häst Ronno idag, men han var tyvärr tjock i ett bakben, så han fick vila. Hoppas han repar sig, så typiskt att sånt ska hända när man lämnat bort hästen till någon annan för en dag.

Skritt, skritt och mera skritt

Ja, roligare än så blir det inte! Idag gjorde vi lite skänkelvikningar som faktiskt börjar fungera bra nu! Hon börjar förstå att man ska gå undan för skänkel sidvärts, ska bli spännande att prova det i trav sen! Sen tränade vi lite halter, hon vill gärna bli lång in i halterna och lägga sig lite i handen, så tränade lite på att kunna skritta mera samlat in i halten och med lite kortare högre form. Fick till det ibland, ibland inte.. I övrigt kändes hon fin idag, skummar bra i munnen, så hon verkar nöjd! Skulle vilja skritta ut imorgon, det är så tråkigt att vara i ridhuset, speciellt nu när det är så fint väder ute. Men vill helst inte ge mig iväg själv, även om hon oftast är snäll, så är det dumt att utmana ödet. Hade också insläppet i stallet idag och åkte sedan till Säva och hade två lektioner som också gick bra. Fick rida lite både på Evert (C-ponny) samt Cenneth som är travare! Ibland är det bra att vara kortväxt och kunna sitta upp på allla storlekar till hästar! Båda hästarna var lite stela till en början, men efter ett tag blev det mycket bättre och de sprang på så fint så!

Och Svalling-programridningen blev inställd :( Det var för få anmäla, tråkigt!! Men vi åker till Åby och filar lite på formen istället på måndag med Zauron! Har också anmält oss till Surahammar den 24e april. Ska rida de båda msvC där :)

Debut!

Nu är tävlingsdebuten med Zauron avklarad! Trots dåligt väder med snöblandad regn, en framridning på ca 10x20 meter samt ett jätteläskigt domarbord lyckades vi skrapa ihop 62,89 % vilket blev en femteplats. Dock fick vi rosett som fjärdeplacerade, men arrangörerna strulade lite, det var två treor, så egentligen skulle jag nog inte ha blivit placerad alls. Men ändå fick jag rosett och plakett. Det återstår att se om de sätter in några premier på tdb.. Men hur som helst, placerad eller inte är jag jättenöjd. Bara 6or och 7or i protokollet förutom en 4a där han bytte bak i ena mellangaloppen. Kommentarerna var mest att det blev lite hastigt i traven, vilket varken jag eller Molle höll med om, men så kan det ju vara. I övrigt så var det att han skulle bära sig lite bättre i galoppen, samt att mina första serpentinbågar i båda galopperna blev för stor, vilket jag inte själv tyckte att de blev, men hur som helst, så kanske det va.. Men ska självklart vara nöjd, vi red utan större missar och nu ska vi bara se till att några 6or blir 7or och några 7or blir till 8or! Vi fick 7 på båda slutorna och 6,7 på öppnorna, detta trots att hon tyckte det gick lite hastigt, så visst finns det potential för lite högre poäng. På måndag är det programridning för Svalling, msvC:2 igen, och sen Björklinges tävlingar på fredag. Ny vecka, nya mål och nya tag!

Skritt och hovis

Igår så red jag Kiri igen efter vet.besöket. Linade henne lite först, för att se hur hon såg ut med den nya sulan. Första varvet såg hon halt ut, men sen var det som om hon kom på att det inte gjorde ont längre och då rörde hon sig mycket bättre. Kanske inte 100 %, men vi skulle ju avvakta i två veckor, så det kanske tar ett tag innan det blir helt bra. Så jag jobbade henne mest i skritt, travade bara lite grann för att känna hur hon kändes uppifrån, och hon känns även bättre här. Gjorde lite skänkelvikningar i skritt, samt lite växlingar i tempo och form och sedan också lite Kyras ABC som jag beskrev i förra inlägget! Gick också på åttvolt och koncentrerade mig på att hon skulle acceptera bettet och böja och ställa ordentligt. Detta funkade bra, i slutet var hon fin och stadig i formen, den brukar vara lite upp och ner just i skritten. Så om vi fortsätter såhär i två veckor, kommer hon säkert vara väldigt fin när vi kan börja sätta igång sen! Skrittarbete är jättebra, men ibland glömmer jag bort att man faktiskt kan jobba hästen i skritt. Framförallt är det ju bra med unghästar som man inte kan rida så långa pass på, i skritten nöter man ju inte på hästen på samma sätt!

Kiri blev sen också skodd på resterande ben, och idag var hon faktiskt jätteduktig på att stå still. Från början var hon hemsk, ryckte i alla ben och hoppade omkring. Som tur är har jag en jättebra hovis som är lång och stark och har tålamod. Bara höger bak som hon ryckte i, men det är mest för att hon har lite dålig balans, märks att hon tycker det är jobbigt att bara balansera på vänster bak. Det är inte lätt att vara fyra år, dåligt med muskler och långa, vingliga ben! Dessutom upptäckte vi förra gången att det är alltid när han knackar och gör ljud som hon börjar. Så numera kör vi bomull i öronen och då är hon mycket mera avslappnad! Tänk så enkelt det kan vara ibland!

Ikväll är det tävling med Zauron! 16.36 startar vi, så håll alla tummar för att det går bra!

Träningstips!

Efter förfrågan så lägger jag in ett träningstips! Fick göra detta sist jag red för Maritha och tyckte det var en bra övning som renodlar hjälperna och som gör att man får bra koll hästens sidor och man märker snabbt om hästen trycker mot någon skänkel samt om den är oliksidig!

KYRAS ABC:
Du rider på en fyrkant innanför spåret (för att hästen inte ska hänga på väggen), alltså som en fyrkantig volt. Detta kan göras i alla gångarter, men börja alltid i skritt, då det är enklast, och om det funkar bra kan du fortsätta i trav sedan. I galopp krävs mycket styrka av hästen, men det är bra förberedelse för galopppiruetter! I din fyrkant så gör du halt i varje hörn, men ha hästen rak, alltså den får inte börja svänga utan rid rakt fram till ditt hörn och sedan gör du halt. Sedan vänder du hästen 90 grader ur halten, så att du fortsätter på nästa sida i din fyrkant. Så gör du likadant i alla hörn på fyrkanten. När du känner att detta fungerar, kan du utelämna halten och vända hästen på samma sätt fast från skritt (och sedan i trav o galopp) Se till att hästen verkligen är rak emellan vändningarna dvs att du rätar ut hästen efter vändningen och att hästen då går rakt fram. <Br

De hjälper du ska använda dig av i vändningen är innertygel, inre sittben och ytter skänkel. Du visar vägen med innertygeln, sitter på ditt inre sittben samt hjälper hästen att vända med ytter skänkel, och därmed får du med yttersidan i vändningen också! Tänk att du ska vända framdelen runt bakdelen när du vänder. Du måste också komma ihåg att titta dit du ska, så att du får vikten på rätt ställe.
Hoppas ni förstår hur den ska utföras, är tyvärr så dålig på att rita bilder på datorn! Lycka till!

Förhoppningsvis på rätt väg igen

Nu är veterinärbesöket överstökat! Fick börja med att skritta och trava på rakt spår, där hon var ca 1 grad halt på höger fram, samma sak visade sig också i vänster varv på longering, precis som jag sett hemma. Sen så böjde vi både frambenen, ingen reaktion, utan fortfarande samma hälta. Så efter att ha uteslutit ledinflammation så gick tankarna till hoven. Så in i smedjan, där Tommy fick kämpa lite med en Kiri som tappat tålamodet nu, men han fick av skon och upptäckte att hon hade väldigt tunn och mjuk sula på höger fram. Hon ömmade också av tryck med tången. Så nu fick vi överväga om vi skulle bedöva och sen också röntga för att vara på den säkra sidan eller om vi skulle nöja oss med att slå på en sula och åka hem. Vi valde det förstnämnda, för att vara på den säkra sidan. Så hoven bedövades och då var hältan nästan helt borta! Ingenting syntes på röntgen heller! Så skönt! Så sen fick Tommy slå på skon igen med en extra sula denna gång (Nu med sederad häst som stod still), så ska vi hem och ta det lugnt i två veckor, och sen rida på som vanligt om hon känns bra! Hoppas verkligen detta var problemet och inget annat dyker upp! Kiri var också lite öm i ryggen på höger sida, så tänkte ge henne en equiterapibehandling så är hon förhoppningsvis helt fit for fight sen!

Var också och red Zauron idag och red igenom programmet och Molle filmade. Kändes ok, och såg också ok ut på filmen! Måste våga trycka på ännu mer i ökningarna, det känns som att han ökar mer än vad det syns, men det ska vi prova på torsdag. Annars flyter det på bra, lite mera tryck skulle jag önska, men å andra sidan så är det mycket värt att rida utan missar. Så vi får nog nöja oss såhär på denna tävling och se framöver om vi kan sätta mera tryck utan att skapa andra problem!

Cirkushäst?

Ja man skulle kunna tro det! Linade Kiri lite idag för att se hur hon såg ut och det var rodeo från första steget. Gäller att ha koll på henne för benen och hovarna flög åt alla håll, så bäst att se upp så man inte blir träffad. Men som tur var gick det bra, men hon verkar ha mycket överskottsenergi nu. Tråkigt att vila tyckte hon. Hon såg iallafall bra ut tyckte jag, kanske att man anade i vänster varv nåt med höger fram, men det är verkligen inget som syns mycket. Men imorgon får vi veta säkert och var det sitter förhoppningsvis! Det bästa vore ju om hon är frisk och vi får åka hem utan behandling! Håll tummarna för det! Hon skulle nog vilja komma igång igen, så som hon höll på idag, spritter i kroppen på henne! Imorrn ska jag också trimma lite på Zauron och rida igenom programdelarna på 60-bana. Blir nog sista passet innan torsdag, Molle erbjöd mig att ta hennes tid för Maritha på onsdag, men hovis kommer ut till Kiri vid just den tiden, så jag kan nog inte. Om han nu inte skulle ha tid att sko henne imorgon på kliniken, han jobbar nämligen där, men det är nog att hoppas på för mycket. Han skulle iallafall vara där och kunde titta på henne om det nu hältan skulle visa sig sitta i hoven!

Sen kväll i stallet.

Har jobbat idag, så ska strax ut till stallet och pyssla om min sjukling. Pär ska följa med, det gillar hon, för då slipper hon stå och vänta medan jag mockar, utan kan istället få lite borstning och kliande under tiden! Björklinge har lagt in en programridning för Svalling nästa måndag, kul! Ska rida igenom MsvC:2 tänkte jag, den är ju lite svårare än C:1 och kommer jut tävla den på fredagen samma vecka. Björklinge är verkligen en toppenklubb som hela tiden anordnar aktiviteter, så mycket bättre än min gamla klubb där inget nånsin hände. Men så var det ju också inte lika många dressyrryttare där, utan mer ridskoleekipage pch då blir ju aktiviteterna därefter också. Ska ut och mocka nu och sen gå lite med Kiri, så hon får röra lite på sig för magens skull, sen är det bara måndag kvar innan klinikbesöket!

Fredagens pass

Det gick riktigt bra, känns lovande inför torsdag! Red på kandaret och övade lite på vägarna i MsvC:2. Måste passa han lite i vänster varv i öppnorna och slutorna för han lägger huvudet lite på sned, men annars är de bra. Fick till ingången i höger öppna igår också, gäller att jag verkligen trycker in högerbogen i hörnet, så får jag en bra öppna redan från början, så det känns skönt att jag iallafall vet nu hur jag kan parera det. Mina ben är tyvärr inte lika långa som Molles, men som tur är är Zauron ganska känslig, så det går ändå! Galoppen kändes också bättre igår, kan sätta lite mer tryck i honom nu i förvända utan riskera att han byter. Enkla byten funkade också bra! Hurra! Lite svårare när jag kommer i vänster galopp, men bara jag kommer ihåg att börja samla honom i tid, så funkar det. Det som är lite sämre är ju mellantrav och mellangalopp, men igår fick jag iallafall till en bra övergång in i mellantrav där han sköt på bra redan från bokstaven. Mellangaloppen har jag svårt att sätta bra tryck i honom, ska nog prova hjulsporrarna jag har på tisdag, har ridit med de förut, då blir han lite kvickare men då är också risken större att han byter galopp. Han vill gärna göra det, och minsta lilla hjälp med skänkeln så har han bytt. Bra när man ska byta, dåligt i program där detta inte ingår... Anyhow, hästen kändes fin och frustade fint när jag travade av honom, ska rida på tisdag igen och eventuellt åka till Tuthammar så vi kan rida igenom delarna på lång bana! Sen rider Molle lektion på onsdagen för Maritha och sen tävling på torsdag!

frisk häst? Nej, halt häst!

Trodde ju läget var lugnt nu, eftersom hon kändes bra i tisdags, men ne, igår kändes hon lika halt som första dagen. Så nu blir det tlll att boka en tid och åka in och kolla upp detta. Vet ju inte var det sitter heller. Görel var i ridhuset igår och hon tyckte att vi skulle åka in eftersom hon inte blivit bättre. Hon trodde det ev. skulle behöva behandlas.. Så nu har jag bokat tid på Mälarkliniken, och fick tid redan på tisdag! Toppenbra! Samma veterinär som vi har haft tidigare med Sessan, hon är duktig och vettig tycker jag, så det ska nog blir bra. Funderar på att ringa min hovslagare också och höra om han är där då, eftersom han jobbar där, om det nu skulle vara någonting med hoven, eller nåt skit under snösulan eller nåt i den stilen. Fast om det vore en hovböld så borde hon vara mer halt, men det kanske bara är nåt som trycker på sulan. Även om det kostar att åka in, så tycker jag det är värt, man får veta vart det sitter och får en ordentlig utredning. Plus att man kan även kolla upp eller fråga om andra saker man funderat på.

I eftermiddag ska jag rida Zauron! Idag får vi träna på msvC:2, eftersom Segersta har slängt in en kvällstävling nästa torsdag, som vi tänkte åka på. Molle skulle bara kolla upp så att hon kunde, men hon trodde det skulle gå att ordna. Jag tycker det är ett toppeninitiativ av Segersta, fler klubbar borde ta efter och ordna kvällstävlingar! Det blir inte lika långa dagar, men man kan ändå rida två klasser, och i och med att det bara är 40 starter krävs det inte lika många funktionärer. Win-win situation! Plus att de avlastar helgtävlingarna som det nu är sån brist på att man måste bevaka TDB vare minut om man ska komma med. Måste plugga på MsvC:2 lite nu, så jag kan det utantill! Nu skattar jag mig verkligen lycklig att jag fått chansen att tävla och rida honom, blir så hemskt tråkigt att inte rida alls när ens enda häst är halt. Skänker en tanke till Renée som fick riktigt tråkiga besked igår om sin häst. Håller alla tummar för att Leo ska bli bra och kan tävla igen!

Frisk häst?

Jag hoppas det. Kiri fick ju vila både söndag och måndag eftersom hon inte kändes helt hundra i lördags. Men igår gjorde jag ett nytt försök och nu kunde jag inte känna någon hälta, så jag hoppas att det är bra nu och att det inte kommer tillbaka. Hon får vila idag, så kör vi imorgon istället. Ska hålla i seminarium imorgon med min grupp, så tänkte ägna dagen att åt förbereda det istället. Men hon kändes rätt fin igår för att ha stått i en vecka, galoppen var ganska lugn och sansad, men jag måste börja rida lite bättre nu, sätta lite mera press i galoppen och jobba mer med den istället för att bara vänta på att nåt ska hända. I traven måste jag också börja jobba mer med tempoväxlingar så hon inte fastnar i samma gung, övergångarna till skritt sitter jättefint nu, formen är lite ostadig vissa gånger, men hon sätter under sig bra och övergångarna blir mjuka men energiska. Så lite läxa till mig är att börja rida lite mer aktivt nu, det ska hon ändå kunna ta nu när hon är fyra! Bättre att rida aktivt några dagar och vila henne eller skritta ut om hon känns trött, istället för att alla pass blir lite på halvfart!