Lycka

Dags för återbesök idag. Nervöst.. Fick hjälp av Renee att lasta eftersom mamma inte kunde komma ut till stallet utan fick hämta upp henne på jobbet på vägen. Tack Renee för hjälpen! Kiri var snäll, funderade ett litet tag på om hon verkligen behövde gå in, men sen gick hon snällt på. Stod ganska bra på vägen dit, hoppade lite när vi körde in på Ultuna, rätt bökigt där nu när de bygger om men efter vi hämtat mamma och kommit ut på större väg stod hon bra igen. Väl hos veterinären fick vi börja med att skritta, Kiri var taggad och skrittade fort. Ingen hälta. Fortsatte i trav på rakt spår. Kiri var väldigt pigg, sprang och slängde lite med huvudet, kul att springa! Ingen hälta, så ut till ridhuset för lite longering. Och det var superduperkul tyckte Kiri som passade på att bralla loss på båda varven. Därmellen bjöd hon på utsökt trav med riktigt härligt schvung och takt! Hon travar så fint så! Och ingen hälta!!! Mycket goda nyheter!! Kiri var lite uppe i varv efter longeringen, hon tyckte verkligen det var skönt att få sträcka ut lite, även om det blev lite kort. Passade på att kolla tänderna, hon hade några småsår längre in i munnen, så hon raspades lite grann bara. Skönt att ha ordning på allt. Åkte sedan hem, hon stod mestadels bra, lite hoppig på vägen över knivsta samt när vi närmade oss tutis.

Så imorgon ska vi få trava!! Äntligen! Visserligen bara två intervaller om 2 minuter, men ändå! Vi ska även fortsätta skritta en hel del och hålla oss på fast underlag, så lär inte vistas alltför mycket i ridhuset. Men det ska bli kul hur som helst, ffa tror jag Kiri kommer bli gladare! Vi får öka med en intervall varannan dag och när vi är uppe i 30 min får vi börja om med 2x5minuters intervall och öka med en intervall var tredje dag tills vi är uppe i 30 min. Därefter får vi rida 20 min i sträck. Kommer bli ca 3 månaders igångsättning totalt men det får ta den tid det tar. Hon kommer ändå ha tappat ca ett år i utbildningen så det gör inget om hon tappar lite till. Hon ska få bli klippt nu också, är så himla lurvig! Var svettig efter transporten hem idag, trots att hon åkte utan täcke. Dock stod hon ju och hoppade lite så det var väl därför. Hon får fortsätta gå i sin lilla grushage också ett tag till, just nu är det ju ändå så lerigt så alla går på grus. Får se när jag vågar testa en större hage..

Besök hos hovis

Åkte iväg för skoning igår, var ca 6 veckor sedan och Kiri hade nästan slitit ner tåkappan på båda fram så det var välbehövligt. Hon är så mycket finare i fötterna nu än för ett år sedan. Då hade hon sprickor vid sömmarna hela tiden, värst var det i bak och hovarna trasades sönder jättelätt. Nu har hon inte en enda spricka nånstans och hovarna ser hårda och fina ut. Hon gick ju barfota bak några veckor i somras, dock var hon väldigt ömfotad så vi fick slå på skor igen, men det verkar ha gjort lite nytta för fötterna iallafall. Hur som helst, hade med mig Karin som lasthjälp igår. Var ute och skrittade på morgonen (utan lugnande!) och hon skötte sig riktigt bra. Var lite spänd i skogen och det skuttade förbi några rådjur men hon stannade bara och tittade. Resten var hon ganska avspänd och knatade på bra. När vi kom tillbaka fick hon vänta på gången i ca 20 min medan jag mockade och fixade boxen. Tråkigt tyckte Kiri (brukar ju alltid få gå ut direkt efter ridningen).. Hon var lite otålig och så men stod ändå ganska bra. Vid lastningen så var hon lite spänd så hon tvekade lite först, försökte gå på sidan nån gång men sedan gick hon på. Stod bra hela vägen till hovis, studsade till nån gång bara. Fick en spruta hos hovis så där stod hon som ett ljus :P Fick vänta lite innan vi åkte hem så hon piggnade till och det var samma sak vid lastningen nu. Försökte smita undan, gick på sidan en gång men sen på. Det visar sig allt lite trots överallt nu! I vanliga fall brukar hon gå rakt på. Men men, så länge det inte blir värre än såhär kan jag leva med det. Vi ska ju åka på måndag igen, så får se hur hon är då. På vägen hem var hon riktigt otålig, hon har varit såhär en gång tidigare, när vi åkte in för såret på hornhinnan. Stod och hoppade och sparkade nästan hela vägen hem. Fattar inte hur hon orkar eller varför hon gör så. Oftast står hon ju stilla och är nöjd men igår måste hon ha varit riktigt frustrerad. Knashäst! När vi däremot kom hem och hade parkerat så stod hon still och var hur snäll som helst att lasta ur. Jag kör ju försiktigt och hon bankar även på motorvägen när man åker bara rakt fram i stadigt tempo så det kan inte bero på körningen. Kanske var hon kissnödig eller så var hon arg för att jag satt undan höpåsen. Nåväl, får hoppas att det ger med sig om hon blir frisk och vi kan åka lite oftare med henne.

Dags för programridning

Idag var det programridning för Svalling. Var lite dåligt förberedd, dels hade jag ju inte ridit Zauron på nästan två veckor eftersom jag inte hunnit och dels pluggade jag in programmet i stallet innan vi åkte. Inte de bästa förutsättningarna.. Vi fick börja med att jobba lite med skritten, eller snarare inte jobba med dem. Han menar att jag måste fram med handen och släppa ut halsen på honom för att få honom ren. Lite ovant då han blir lång och lite öppen, men Gustav tycker det är bättre än att han är oren, vilket han iofs har en poäng i. Nackdelen är att det blir svårt med skrittpiruetterna då, de blir för stora. Så vi fick öva lite på det. Får prova på nästa tävling och se hur det funkar. Problemet är ju att jag inte känner när han passar, så jag sitter där i blindo och vet inte när jag håller för hårt. Det är riktigt jobbigt med en häst med dålig skritt, tänk på det när ni köper häst! Inte för stor skritt!! Zauron hade 7 på skritten på kvalitén så han skrittar egentligen bra, men det är när man börjar samla som passtendenserna kommer och han förstår ju inte själv att han gör fel. Är så glad för att Kiri skrittar rent och har bra skritt, hade inte orkat med en till häst med samma problem..! Tur att Zauron har så många andra kvalitéer!

Hur som helst, själva programmet gick sådär tyckte jag. Traven flöt på rätt bra, han var lite låg i formen tyckte Gustav och jag håller nog med. Skritten blev 4 på samlad och 6 på ökad. I galoppen märktes det att jag inte kunde programmet till 100% samt att jag aldrig hade ridit igenom det innan. Red fel en gång då och höger galoppsluta fick jag inte stopp på i tid när jag kom till medellinjen och när jag tog i med högerskänkeln för att stoppa upp honom så bytte han. Så då tog jag skritt, ny galopp och sen ett byte på rätt ställe. Kändes överlag lite som om jag bara satt och åkte med.. Glömde protokollet också, så får se imorgon vad % blev. Gustavs kommentarer var att han är en duktig häst som är stadig och så, men att han blev lite låg i traven. Galoppen tyckte han var ganska bra och skritten är ju som den är. Men nu har jag iallafall provat på programmet, ska rida honom på söndag och sen trimmar vi för Ylva på torsdag innan tävlingshelgen.

Kiri var väldigt avspänd på vår skrittur idag, kunde skritta stora delar på helt lång tygel! Inte så ofta man kan eller vågar sig på det! Imorrn blir det ett besök till mälarkliniken för skoning och sen är det snart dags för återbesök hos vet. Borde få klippkort på kliniken så ofta som vi är inne där! Som tur är så är all personal på Mälaren väldigt service-minded och det är alltid trevligt att komma dit. Plus att de alltid bjuder på kaffe, te och mackor!

Lugn helg

Det har varit så himla skönt höstväder i helgen. När det är sånt väder kan man verkligen njuta av hösten. Idag är det dock tillbaka till det vanliga grå och trista.. :( Hur som helst, jag har inte gjort många knop i helgen. Har varit rätt slapp och inte jobbat på mitt projekt till skolan som jag borde utan mest gjort ingenting. Men det kan vara skönt ibland också! Pär har varit snäll och följt med till stallet båda dagarna och gått med på Kiris och min skrittrunda. I lördags fick hon inget lugnande och hon var tokpigg och spänd. Skötte sig jättebra trots detta, men det är skönare för matte när hästen kan slappna av. Så igår fick hon en liten sked och hon var betydligt mer avspänd och kunde skritta på långa tyglar flera sträckor. En hel del bilar ute igår, men fan vad en del kör som idioter! Kan nog klassa Kiri som helt trafiksäker med tanke på vad vi mött och i vilken hastighet. Några saktar ner och håller ut jättebra, men en del kör ju förbi som om de inte ens sett oss. (och jag har ändå en gul reflexväst på mig, går inte at missa!!) Blåser på i 90km/h typ.. Galet. Undrar om de vill ha min eller min hästs död på samvetet..??? Eller som Jenny sa, undrar om de skulle köra lika fort om det gick en älg längs vägrenen. Fattar inte att folk inte har vett i huvudet. Visst att alla inte vet hur hästar reagera, men om man inte vet, borde man inte vara extra försiktig då? Jag blir så irriterad. Nu är ju Kiri så himla duktig med bilarna, men hon kan ju faktiskt reagera på andra saker och då kan vi vara mitt ute i vägen rätt vad det är. Nu tycker säkert en del att man inte ska rida på vägen om hästen inte är 100 % säker, men vilken häst är det? Ska vi ryttare behöva hålla oss undan, bara för att bilförare inte kan visa hänsyn? Nej, skäms på er bilförare som inte kan offra er och sakta ner farten, jag lovar er, ni vill inte ha 600kg häst i vindrutan!

Dags för träning

Igår vad det dags att trimma med Z för Ylva igen. Min tanke är ju att jag ska rida varannan vecka för henne nu, men efter denna gång blir det nog nästa gång veckan innan Enköping. Svalling kommer ju den 25, så den veckan rider jag program för honom istället. Efter Enköping tror jag han kommer vila några veckor också. Hur som helst, träningen gick bra. Fick frågan om planerna för nästa år, vilket är MsvA/StGeorge. Så fick rida mycket galopp idag, piruettgalopp och sen få med mig galoppen uppåt och framåt när jag rider ur. Zauron var jätteduktig, även till vänster börjar han faktiskt sätta sig rätt bra nu. Fick sen rida tre byten på diagonalen (inte bestämd serie) och det fixade han utan problem. Dock glömde jag bort att titta rakt fram, så blev inte helt rak linje. Tränade vidare på galoppslutor, där till vänster får jag till böjning ganska bra, men måste komma ihåg att ta med bakdelen ordentligt. Till höger känns det mest som pannkaka. Han blir för rak, jag får inte med bakdelen och han lägger huvudet på sned och stället inte igenom.. Måste komma ihåg innerskänkel och inte släppa yttertygeln, även om jag vill ställa honom mer. Svårt det där. Men höger är ju hans svaga sida, högerbog vill inte in i kroppen och då är han svår att få böjd. Så vi får kämpa vidare på det. Fick också rida lite öppnor och några slutor i trav. Måste vara noga med att det är jag som bestämmer tempot här och inte han. Annars kändes de bra, samma problem här i diagonalslutan till höger om än lite lättare i trav. På långsidan går det bättre. Det var nog allt vi fick göra denna gång, ska verkligen bli kul att komma ut i dessa klasser. Tror dock vi kommer inleda året med någon/några starter i msvB, för att checka av formen och tävlingsformen. Men nån gång senare i vår så, då ska vi nog våga oss ut.

Kiri fick som vanligt skritta ut igår, hon var lite trotsig i genom skogen och stannade, men hon gick vidare utan större dispyt. Ute på bilvägen och hela vägen hem gick hon utan stopp sen, trots att hon var lite spänd vid husen och kossorna såklart. Duktig häst! Tanken var att jag skulle boka skoning samtidigt som återbesöket, men hon har slitit så pass mycket på skorna, så jag undrar om de kommer hålla i 2,5 vecka till. Inte så konstigt när vi bara rider på asfalt eller grus. Det har gått fyra veckor sen skoning nu och brukar hålla mig till 6 veckors intervall i vanliga fall. Så det kommer bli lite drygt 6 om jag väntar till återbesöket. Vore dock skönt att ta det samtidigt så man slipper sitta och åka dit två gånger på så kort tid. Vi får la se hur det artar sig med skorna.

Skulle redan ha åkt till stallet nu egentligen, men bilen ville inte starta. Den har lite dåligt batteri och så hade jag ju inte satt i motorvärmaren igår. Är ju inte riktigt van vid att det är runt noll eller minus på natten nu! Men har satt den på en halvtimme nu, så hoppas den startar sen så jag kommer iväg.. Bilar alltså, de ska bara funka!

Lite spänning i vardagen

Ja det kan man ju behöva! Var ute med Kiri idag som var superpigg och på hugget. Hörde lite knak i skogen som kan ha varit de älgar som Jenny sett för några dagar sen, så hon blev väldigt spänd men var snäll ändå och fortsatte åt rätt håll. Tvekade lite ute på asfaltsvägen, men fick trava lite för att få lite mod och sen gick hon faktiskt snällt hela vägen till Låta-vägen, även om hon var taggad och hade svårt att skritta avslappnat. När vi närmade oss kossorna så blev det spännande igen. Den jättestora kossan med kalvarna stod alldeles vid vägen och hon stod och kliade sig mot deras höbur. Inte nog med att kossan rörde på sig, det blev också ett fint rosslande ljud eftersom hela höburen gungade. Lite läskigt tyckte Kiri och jag var nog lika rädd jag eftersom jag inte visste om hon skulle flippa ur eller ej. Försökte få kontakt med kossan så hon skulle sluta klia sig, men istället kom det två andra kossor i en annan hage springandes. Samtidigt närmade sig också en traktor och då kände jag att jag hellre vände åt andra hållet. Vill inte riskera något i onödan. Så skrittade en bit åt samma håll jag kom ifrån och vände sen tillbaka igen efter att traktorn försvunnit och kossorna stod stilla. Då var det inga problem att komma förbi, dock lite otäckt tyckte Kiri! Hon blev alldeles svettig efter denna pärs, trots att vi hållt oss till skritt, hon måste ha varit ganska rädd. Knatade på hemåt i friskt skrittempo, kom förbi de andra kossorna med lite trav (istället för att hon kastar sig ut på åkern om de skulle råka röra på sig) och sen skötte hon sig fint hela vägen hem. Hon hade varit jobbig att leda in idag också, hon behöver verkligen få komma igång nu. Hon blir lite extra jobbig nu när de andra går i grus också eftersom man måste passera deras hagar och hon är lite rädd för Wallis som går i den ena så då far hon mer än gärna iväg. Men lämnar man henne sist så far hon runt i hagen istället, suck... Det passar inte denna hästs temperament att vila, det märks på alla plan. Blir rastlös och försöker hitta på alla sätt som går för att få utlopp för sin energi. Är det inte race i hagen (på ca 5x5m) så får hon spel när man leder henne, eller så tuggar hon på foderautomaten eller på boxväggen. På senaste tiden har hon varit lite sur att borsta också, men det kan nog härledas till pälssättning. Hon är riktigt lurvig nu! Men tre veckor kvar nu och nedräkning, måtte hon vara frisk vid återbesöket..!

Final i div 1

Trimmade ju på Zauron i lördags innan tävlingen, red aktivt och jobbade med högerbogen mycket. Kändes ganska bra, han var lite loj från början men sen kom han igång! Och igår kändes han jättefin! Satt lite fast i höger i början men det släppte rätt så snart och han var riktigt taggad. Höll faktiskt i sig inne på banan, tyvärr lite för mycket. Skritten blev dålig, då han inte kunde spänna av utan var nära att trampa i början och sen blev det pass istället. Skrittpiruetterna blev sådär, betyg 5 och 6, de blev lite för centrerade så tappade lite tramp i ena och den andra blev bara halvdan. Galoppen kändes jättebra förutom enkla bytena där skritten blev på stället (betyg 5) men bytena blev jättebra! Framförallt kändes han väldigt aktiv och jättebra i formen och högerbogen var på plats! Vi hade två 8or, på ryggningen som verkar vara vårt paradnummer och på ena förvända. 7 på alla byten och på det mesta i galoppen förutom enkla bytena då. Fick kommentar: "Stilla ryttare med mjuka hjälper" men fick ändå 6 på sitsen, vilket jag tycker var lite konstigt. Men kanske hon drog ner för de missar jag hade. Vi slutade iaf på 63,7 och självklart önskade jag att jag hade fått mer, men med tanke på att vi hade 5x2 på ökad skritt, en 4a på samlad, 5 på båda enkla bytena samt 5 på skritten innan fattningen där han var väg att trampa igen så är jag nöjd. Framförallt kändes han väldigt bra i formen och han var med mig! Och då får vi ta att han blir lite för taggad när det kommer till skritten. I StGeorg kommer det ju iaf inga enkla byten och i msva:1 heller inge skrittpiruetter så då blir det ett mindre problem. ;)

Laget rådde inte på Segersta denna gång men vi bevakade vår andraplats och blev därför tvåa även totalt! Synd när vi hade segervittring men man kan inte göra annat än sitt bästa och denna gång räckte det inte hela vägen. Ska pausa från Zauron denna vecka eftersom jag har mycket att göra i skolan men sen kommer vi igång igen med träning för Ylva och sen programridning för Svalling innan Enköping. Är lite sugen på att rida Georg bara för att testa och se vad vi behöver fila på men samtidigt är det smart att rida igenom juniorprogrammet som är i Enköping eftersom vi aldrig ridit det. Får se hur det känns helt enkelt!

RSS 2.0