Snart är det jul!

Har inte hunnit blogga eftersom jag jobbat i helgen. Det har inte hänt så mycket heller, Kiri fortsätter ju sin vila och jag har inte varit och ridit Zauron nåt mer denna vecka. Men Kiri känns pigg och glad, igår skrittade vi lite för hand i ridhuset och så skulle jag prova att trava en bit och då flög hon i luften, tyckte nog det var kul att äntligen röra lite mer på sig. Men två veckor kvar på vilan, fyra veckor har jag bestämt så länge hon inte blir tokig av det, vilket hon inte blivit än. Hon har skött sig jättebra, står snällt på gången när jag mockar och är inga problem att leda henne. Men nu börjar jag längta efter att rida igen, ska bli kul att komma igång sen igen. Det är inte långt kvar nu, denna vecka är det ju jul och sen nyår nästa vecka och då åker jag till Tyskland i fyra dagar och sen kan jag börja rida igen när jag kommer hem!

Tandlös!

Igår fick Kiri sin vargtand utdragen. Eller egentligen ska man väl säga utmejslad. Den satt rätt hårt och var ganska stor så det tog ett tag men till slut hade den släppt så pass att Görel långsamt kunde dra ut den. Jag har sparat den, så ska fota den så kan ni få se på underverket :P Kiri var också lite vass på övriga tänder, så hon fick raspas lite granna, hon hade små sår på båda sidor av käken, så det behövdes absolut göra. Ska försöka variera nosgrimma lite mer framöver också, så trycket kommer på olika ställen. Det var en mycket trött häst som fick gå in i boxen efter dubbla doser domesedan samt lokalbedövning. Men förhoppningsvis ska det nu kännas skillnad när vi sätter igång igen! Hon har ju varit lite tjafsig i munnen och slängt lite med huvudet emellanåt, så hoppas det har med tänderna att göra. Så nu ska hon vara bettlös ett par dagar, vilket passar bra då vi ändå inte ska rida, får leda henne i grimma, eftersom jag ändå vill att hon rör lite på sig. Men idag var vädret lite otrevligt så kanske får promenera en stund i ridhuset istället.

Emmie och Bella fick också sina hästar kollade, och Bella fick leka lite veterinär och raspa själv, eftersom hon läser till veterinär. Hon var jätteduktig och Görel verkade nöjd med resultatet. Emmies häst fick också sin tårkanal spolad, eftersom det hade geggat igen sig där, lite otäckt tyckte patrizia. Det såg också lite otäckt ut, ingen som man själv skulle vilja vara utsatt för. Eller dra ut en tand! Hujamej! Nu såg jag inte vad Görel gjorde, eftersom jag agerade stöd åt Kiris huvud, men hon förklarade hela tiden och jag såg ju verktygen som såg ut som två mejslar som hon försökte pilla in bakom tanden för att rucka på den. Och så såg jag Görels blodiga händer. Uähh! Som människa får man väl dessutom bara bedövning och måste vara vaken under proceduren. Hästarna var åtminstone så borta att de inte fattade vad som pågick...

Update!

Nu har jag missat att skriva på ett par dagar. I lördags var jag ju och red Zauron och det blev även igår eftersom Molle skulle bort. Det gick väl bra, men det är svårt att få till en bra känsla på banan som visserligen är fast underlag men det är ju knappast som ridhus. Vissa ställen lite hård, andra lite djupsnö och lite allmänt ojämn. Men det är väl bra att kunna rida på sånt underlag också, men det gör ju att man inte riktigt vill sätta press på hästen. Hur som helst, så red jag lite öppnot och slutor som funkar rätt bra, svårast är att komma in bra. Har jag väl hittat bra böjning så är det inga problem sen. Byten funkar, däremot så var enkla byten lite svåra, jag får inte riktigt ihop honom innan övergången så vi får travsteg. Men det kan nog bero på banan och att han är lite ofokuserad, ska testa detta i ridhus sen och se om det inte blir bättre. Men överlag har det gått bra, och jag hoppas vi kan åka iväg till ridhus nån dag snart, åtminstone innan nästa träning för Roger som är den 3e januari.

Kiri vilar på och känns lite gladare. Igår höll hon på att hoppa ut ur boxen. Hon har ju varit lite motvillig till att komma ut, så igår hade jag boxdörren öppen och skulle bara hämta en grej ur skåpet tvärs över gången och då passade hon visst på att försöka gå ut, men som tur var så upptäckte jag det när hon hade en hov utanför så hon hoppade in igen. Men det känns ju kul att hon numera vill komma ut och bli pysslad med igen. Vi var ute och skrittade för hand igår eftermiddag och det går jättebra när man rör sig bortåt stallet. Hemåt blir det mera fart i henne och jag vet inte hur många halter vi gjorde på vägen hem, för att hon skulle lyssna. Hon är som ett litet barn, glömmer bort väääldigt fort och måste påminnas hela tiden. Men sen är hon ju ett unghäst också...! Imorrn ska Görel kolla tänderna och ta bort vargtanden, hoppas det kommer gå bra och att det blir skillnad i munnen på henne sen när vi ska komma igång igen!

Ännu en dag i stallet..

Igår var det dags att stega upp på Ronno igen. Idag var vi ensamma i ridhuset vilket var skönt, han var inte alls lika stissig som senast. Så det gick mycket bättre, dock la han sig på i handen lite emellanåt. Men vi red lite skänkelvikningar och öppnor i trav, vilket gick bra och sedan jobbade vi lite i galopp med att öka och minska volten. Han har lite svårt med galoppen, så stor som han är, men det kommer nog bli bra är han blir starkare.

Blev lite stressigt sedan, hade bråttom hem, så hann inte mer än att klappa lite på Kiri. Hon var helvild när jag tog in henne igår. Madda hade tagit in Kurt som går bredvid före henne och bad sedan mig ta Kiri, och hon var inte glad av att bli lämnad ensam. Stog och slog bakut på stället vid grinden när jag kom och sedan var hon stökig att leda. Man får hålla henne kort, annars är det lätt att hon hittar på nåt dumt som att resa sig. Hon gör ofta det om hon far iväg och man rycker till för att hon ska lyssna, då reser hon sig istället. Så det gäller att vara lite beredd... Hon brukar vara jättesnäll att leda men nu har hon ju vilat en vecka också, så hon behöver väl få lite utlopp för sin energi. Ska åka ut snart och mocka åt henne, tänkte passa på att skriva på tavlan så de kan ta in henne först, så de slipper hantera henne när hon är sådär. Vill ju inte att det ska hända en olycka eller att folk blir rädda för henne, hon är ju snäll innerst inne. Inte lätt när man är tre år och blir lämnad ensam i hagen :(

Det blev ingenting med Zauron igår, men idag ska jag åka ut och rida lite. Det blir dock inget ridhus, men det funkar nog bra ändå. Han är snäll ute och de har en sån bra och stor vall att rida på!

Igår...

Igår var jag och kollade när Molle tränade för Maritha med Zauron. Molle är Zaurons ägare. Det gick fint, hon tyckte inte riktigt hon fick till det, men hon har ju inte ridit så mycket på sista tiden pga av operation av ett finger, så det är klart man tappar lite feeling. Han såg hur som helst fin ut tyckte både jag och Maritha, blir lite hög i formen i öppnorna, men annars gör han dem bra. Hon fick också göra serier och han bytte hur lätt som helst i både fyror, treor och tvåor. Duktig häst det där. Tänkte att det skulle vara bra för mig att se honom riden, så har jag lättare att se vad jag ska tänka på också när jag sitter på. Och det är som sagt att han inte får bli för hög i formen, skritta lugnt (annars blir han lätt passartad), samt passa takten i traven och våga trycka på i ökningarna, för det finns lite mer att hämta där.

Kiri mådde bra, var bara där och mockade och borstade lite, ska promenera lite med henne idag igen, hanns inte med igår. Eftersom hon inte går i skrittmaskin så är det bra att hålla igång magen lite på det sättet, det blir ändå många timmar på box nu under vintern, och så mycket rör de sig inte i hagen.

Imorrn ska jag rida Ronno igen, och kanske också åka iväg till ridhus med Zauron och trimma lite!

Sur häst...

Idag var Kiri inte på sitt bästa humör, hon har ju varit lite grinig till och från nu i några veckor. Hoppas verkligen att det kommer släppa med vilan, känns inge bra när hon inte verkar nöjd med livet. En annan tanke är att det är hennes box som gör henne sur, hon står längst bort och bara en boxgranne, som hon bara ser om hon sträcker på sig. Hon kanske behöver lite mer stimulans. Vi får se efter vilan om det är bättre eller sämre... Annars får jag försöka byta box....

Idag fick hon iallafall bara skrittas lite vid hand i ridhuset. Klara longerade Lowa samtidigt som ibland studsade lite i galoppen och satte fart på Kiri också, så hon stod på bakbenen. Då blev matte lite arg, hon vill inte ha hovar i huvudet! Men annars gick hon snällt, men som sagt, lite grinig och bet lite i luften efter mig när hon inte trodde jag märkte. Ibland undrar man varför man inte köpte en valack.... Men samtidigt är det lite speciellt med ston, när de är rätt, så är de verkligen rätt! Det ska nog bli bra det här, har ju många år på oss att komma samman och känna varandra ordentligt!

Jag slänger in en bild på Kiri från i somras, hade bara haft henne ett par veckor här! Hon har biffat på sig lite sen dess iallafall :)Gårdagens träning

Gick superbra!! Roggan är verkligen helt fantastisk. Jag har till och med fått en fast plats där nu, så i vår ska det bli varannan vecka, så kan jag varva med Zauron och Kiri, blir perfekt! Zauron kändes jättefin, blev loss och fin på slutet. Det är Rogers specialitet, att få hästarna igenom i kroppen och jobba rätt under sig med bakbenen. Sen blir allt annat så lätt. Fick rida öppna, diagonal sluta och det är inga som helst problem. Måste passa travtakten ibland bara, speciellt i mindre volter blir han lite hastig. Fick prova några byten också, och först strulade det lite, men det är jag som ställer till det, måste göra mindre, ge mindr e hjälp och egentligen bara tänka byte så byter han perfekt. Men det kommer nog när vi får träna lite på det. Annars gick allting verkligen bra, Zauron är en toppenhäst! Alltid positiv och vill göra rätt hela tiden.

Kiri fick vila igår och hon får nog påbörja sin vintervila nu. Kanske ska rida henne nån dag mer, om jag får lite sällskap och komma ut. Annars får hon stå nu och bara promeneras lite vid hand emellanåt. Hon såg riktigt trött ut igår, stod och gäspade på gången. Hon har dessutom varit lite tjurig till och från nu ett par veckor, så jag tror hon behöver vila och växa ifatt sig själv. Hon lossar också tänder, vilket säkert gör sitt till. Ska prata med Görel och passa på att dra en vargtand som hon har nu under vilan också.

Nästa gång för Roger blir måndagen efter nyår, och sen blir det varannan vecka efter det. Längtar tills dess!

Lite nya övningar!

Tidig morgon idag, gick upp kvart över 6 och slängde i mig lite frukost och sen bar det iväg till stallet. Hade ju utsläpp, det tar sin lilla tid att släppa ut ca 25 hästar, men jag hade väl fått ut alla strax efter 9. Sen var det bara lite mockning åt Kiri och sopning av stallet, så strax efter 10 var jag klar. Hade lite tid på mig att ta igen mig innan träningen för Uffe, eftersom jag inte skulle rida förrän 12.15. Den gick iallafall helt ok, i början var Kiri ostadig och slängig med huvudet, hon blir så ibland, vet inte om det är tänderna som spökar. Men efter ett tag tog hon lite stöd på bettet och då blev det mycket bättre. Det som är svårt med henne är att få jämn bjudning, antingen så får man full fart eller ingen fart. Vi fick börja med lite fyrkantsridning och övergångar, tänka på att inte låta henne luta sig inåt på kortsidorna utan verkligen rida rakt fram, samt behålla energin i övergången till skritt. Efter det fick vi galoppera lite, där skulle jag tänka på att sitta rakt i fattningarna och inte luta mig inåt, nånting som jag själv inte märkt av att jag gör. Fick fortsätta att rida serpentiner med hörn över m.linjen, alltså inte runda bågar utan mer fyrkantiga. Började i skritt, sen i trav och lite i galopp till och med. Väldigt svårt i galopp, att hinna med att stämma av, runda och sen svänga, hon har ju en väldigt stor galopp och har svårt att hålla ihop sig själv och bära sig. Men det var en bra övning tycker jag, så det ska vi öva mer på sen efter vilan. Det ska ju bli rätt kallt i veckan, så jag tänkte faktiskt att jag låter henne vila nu, så får vi komma igång igen efter nyår.

Imorrn blir det iallafall träning med Zauron för Roggan, det ska bli kul! Hoppas att det kommer gå bra. Det är väldigt bra att få rida honom också eftersom Kiri är betydligt mer upp och ner, och ibland är det svårt att hålla motivationen uppe och veta hur mycket man ska rida. Zauron är ju vuxen och mer världsvan och har fattat vad det handlar om :)

Här är en liten bild på Zauron!

Hemma igen..!

Nu har jag kommit hem efter några timmar på mustang. Det gick både bra och dåligt. Hoppsadeln som är lufttoppad tyckte han inte att vi kunde ha mer, eftersom luften delade sig på mitten så hon kunde känna bommen igenom, vilket inte är bra för hennes rygg. Alternativt var att pumpa den jättehårt, men då blir den ju hård och oföljsam istället. Så jag bestämde mig för att skippa den helt och försöka klara mig med bara dressyrsadeln istället. Den låg fortfarande bra som tur var, men vi fick den omstoppad. Fick känna på den gamla och nya stoppningen och det var stor skillnad, och den blir nu lite mjukare mot hennes rygg. Kiri uppförde sig bra idag, hon är ju alltid lite spänd vid sadling, men efter hon fått röra på sig, så släppte det lite. Hon kändes inte alls lika seg och trött som i förrgår, så vi provar Uffe-träning imorgon, så får vi se hur det känns då.

Jag beställde också nya ridstövlar!!! Hoppas verkligen de passar och blir lagom, tog en storlek mindre i vaden än de jag har nu, provade ett par med 36 i vidd och det kändes som om de var lite stora trots att jag hade långkalsonger och ridbyxor i. Så storlek 35 fick det bli, hoppas verkligen inte de blir för trånga... Det blev iallafall ett par Cavallo Pirouette Plus, med dragkedja. Dock kommer det dröja upp till 3månader innan jag får dem, eftersom de beställs nu och sen är det jul och allt möjligt emellan. Men det passar bra, då kan jag rida in dem i vår utan långkalsonger (om de nu skulle vara lite för trånga!) Imorrn har jag utsläpp i stallet och sen ska det putsas lite på grejorna inför Uffe-träningen. Slängde bara in allt idag och åkte hem, men kommer ändå ha lite tid över imorrn, träningen är inte förrän 12.15, så det passar bra.
Såhär ser de ut!

Studsigt!

Var det idag på Ronno. Det började bra, han låg på lite men kändes ändå rätt fin. Men sen blev det kaos i ridhuset. Det dök upp fler och fler och till slut var vi jättemånga och Ronno blev stressad. Till råga på allt kom lilla shettisen in och red omkring. Mycket spännande tyckte Ronno som var väldigt fascinerad av denna och tyckte att han skulle springa efter den utan Emma på ryggen. Så fort den kom nära flög Ronno i luften. Och mot 180cm har man inte så mycket att sätta emot. Jag försökte därefter undvika ponnyn och därmed undvika duster med Ronno. Som tur var red den inte så länge, utan gick ut sen. Så jag travade lite och sen avslutade jag honom. Galopp var inte att tänka på idag när han laddade så, han behöver mycket plats i galoppen, vilket inte fanns idag i ridhuset och dessutom när han riskerar att flyga i luften, så ville jag hellre nöja mig med trav och åka hem hel och välbehållen. Synd eftersom Ronno är väldigt rolig att rida annars och alltid positiv och framåt. Men det kommer säkert fler chanser att få sitta på denna jättehäst!

Kiri fick vila idag, luftas lite utan täcke när jag red Ronno. Imorrn blir det som sagt Mustang, återkommer om det :) See ya!

Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Så är det verkligen med unghäst.. I kontrast mot söndagens fina pass gick det inte alls bra att rida idag. Kiri bjöd inte framåt, blev väldigt låg i fram och kändes stundtals lite ojämn. Ett tag trodde jag nästan hon var halt! Men det enda Klara kunde se som var där samtidigt, var att hon såg lite stel ut i vänster bak, och det är ju ingen nyhet. Hon vill alltid trampa ut lite med vänster bak och inte riktigt spåra. Jag vet inte vad det var med henne, hon har ju gått så lugnt denna vecka och borde inte vara trött. En tanke kan vara att det är väldigt kallt, kanske gått mycket energi till att hålla värmen, en annan att hon varit brunstig nyligen, så kanske det kan vara en anledning. Hon var absolut inte varm eller tjock i nåt ben iallafall och verkar väldigt pigg i övrigt. Vi får se hur hon känns på lördag, Uffe-träning känns inge kul om hon ska vara såhär, då kanske jag ska försöka byta så jag kan rida Zauron på söndag och Kiri för Roger på måndag, så får hon en extra vilodag däremellan. Det är så svårt med en så ung häst, en äldre hade jag ju direkt tryckt på och varit tuff på om den känts lat, men med en unghäst blir man försiktig och om de är trötta i kroppen vill man inte gå på dem. De växer ju fortfarande och man måste ha förståelse för att det kan vara lite mer upp och ner med dem. Men å andra sidan, om hon nu bara skulle vara lat, så skulle jag ju ha gått på henne, hon måste ju lära sig att gå framåt ordentligt själv. Men jag har svårt att tro att så är fallet med Kiri, i vanliga fall brukar hon ha massor med energi, och i början av passet måste man hela tiden stämma av med övergångar.

Kollade lite igår på Klaras nya häst, ett fuxsto som hade väldigt mycket energi till övers, var första gången hon satt på henne igår, hon har stått inne och bara gått på lina sen hon kom. Hästen är inte van vid att gå ute, och det skulle nog vara en chock för henne att slängas ut i -20. Men hon kommer få gå ut, men det är nog smart att ta det lite lugnt, så inget händer. Kul för Klara iallafall, jättefin häst som hon definitivt kommer kunna tävla till våren. Kul för oss båda, att vi har något riktigt att rida på jämte våra bebisar!

Idag var det iallafall inte alls lika kallt, bara -4 nu här nu. Kiri ska få vila idag, och sen hoppas vi att hon är laddad inför helgens aktiviteter. Jag ska istället rida Malins häst Ronno! Det ska bli kul, har bara suttit på honom en gång i kanske 10min förut. Men det ska nog gå bra, trots sin storlek (ca 180!!) så är han en känslig och framåt grabb, som älskar att jobba. Ronno är 5 år gammal och Malins mammas stolthet, eftersom de fött upp honom själva. Jag ska se om jag inte kan få honom på bild, så kan ni få se på snyggingen. :) So long!

Fina Kiri


Nystart!

Bloggen har ju legat nere ett bra tag nu. Det har inte funnits någon motivation att skriva nånting. Men nu gör jag ett nytt försök, dock får bloggen numera bli enbart en hästblogg. Vad som är på gång just nu är att Daikiri och jag gör ett sista ryck inför vintervilan. På lördag ska vi åka till Mustang och kolla sadlarna, hon har ju breddat sig en hel del sen i juni när vi var där sist, så vi får se om 29 tums sadlarna passar fortfarande. Tycker kanske de börjar bli lite trånga, men vi får se vad sadelgubben säger. Ska bli skönt att få en check av detta innan vilan, så kan vi komma igång direkt sen efter nyår.

På söndag ska vi rida för Uffe Lind, som kommer till Hagelstena. Har ridit för honom förut, men det var nog en tio år sen, när jag red ponny och vi hade en träningshelg för honom. Vad jag minns var han bra då, så vi får se hur det känns på söndag. Det ska bli spännande! Kiri fyller ju snart fyra år och jag hoppas att 2011 blir ett kul år för oss. Förhoppningsvis kan vi komma ut på nån lätt klass innan sommaren, sen till hösten blir det ju kvalitétstävlan och/eller unghästkval. Vi kommer förhoppningsvis hinna med några andra starter också under hösten. Det är lite kul att börja om med en unghäst, man kan bli glad över att kunna rida ett varv på 20-metersvolt i galopp. ;)

På måndag ska jag träna för gamla Roggan med mitt sidoprojekt. Har inte ridit för Roger på länge, så kommer förmodligen få skäll för min sits som säkert har påverkats av all unghästridning. Hur som helst, hästen heter Zauron och är 7 år gammal. Om allt går bra under vintern ska jag tävla honom till våren. Han har startat msvb tidigare, så det vore kul om vi kunde komma upp i samma nivå så småningom. Kommer inte rida honom jättemycket, men 1-2 ggr i veckan hade jag tänkt mig, hans ägare rider och tränar honom hemma, men hon vill inte tävla. Men så bra för mig, som vill tävla, men inte har tid med honom varje dag! Jag har ridit honom tre ggr nu, och det känns bra. Väldigt trevlig häst, som är välutbildad och lätt för hjälperna!

Tanken idag var att rida ut med Kiri tillsammans med Malin och Ronno imorse, men jag kände att det var alldeles för kallt för uteritt så tidigt, så nu får det bli ridhuset ikväll istället, eftersom jag har föreläsning på eftermiddagen. I söndags kändes hon riktigt fin, så det återstår att se om det håller i sig ikväll. I tisdags fick hon springa på lina, försöker varva hennes jobb med att rida inne, ute samt nån dag på lina. Klä er varmt idag, nu är vintern här på riktigt!