Lite mera trim

Red Zauron på banan igår. Efter lite uppvärmning började vi direkt med lite piruettjobb. Jobbade honom på en fyrkant i höger och det gick riktigt bra. Gjorde några halvpiruetter sedan och det kändes mycket bättre än sist och han väntade på mig. Till vänster gjorde jag också fyrkanten något varv och sedan några vändningar, där har jag nästan motsatt problem, måste samla mer och vända mer. Men även här funkade det bra. Jobbade inte så länge med detta, kanske 10 minuter, mest för att checka av lite grann. I höger vill han gärna samla för mycket och vända för mycket. Nåja så länge jag kommer ihåg vilken galopp jag har ska det nog lösa sig ;) Fortsatte med lite travarbete, öppnor innanför spåret och lite slutor på medellinjen och diagonalt. Inga problem här, kändes loss och jag kunde fokusera mer på formen och takten och få en mer aktiv trav. Lite skrittpaus igen och sen lite galoppjobb med enkla byten och byten såsom de ligger i B:4, funkade bra. Enkla byten har han alltid haft lätt för men nu kan jag verkligen sätta honom innan vilket inte gick förut för han orkade inte så de känns ännu bättre nu! Sen är det alltid svårt att få honom att skritta avslappnat och rent mellan men han skrittar iallafall... Avslutade med lite serier som funkade fint! Gjorde också en travökning mitt i passet som kändes hur bra som helst, han har blivit starkare även här och orkar länga sig lite till med bibehållen takt! Totalt red vi ca 55 minuter idag inklusive fram och avskrittning.

Efter Zaurons motionering åkte vi med lillen till Tutis för lite löshoppning! Han var jätteduktig, gick snabbt och lasta (förra gången krånglade han lite) och fick träna på att stå lite när vi kom fram eftersom det inte var vår tur riktigt än. Han stod och trampade lite men ingen fara på taket. (Fanns dem som var värre..) Var rätt mycket liv utanför med hästar som sparkade i transporten, hästar som gnäggade och hästar som leddes på parkeringen, så tycker han var rätt duktig ändå. Hoppningen gick galant, han var lite lugnare än förra gången så han fick jobba lite högre höjder. Hoppade fint igår och Johan fortsätter berömma honom och tycker att han är snygg! Och det är han verkligen, även om han inte är så stor! Han är ju fortfarande rejält överbyggd, ska bli spännande att se honom efter sommarbetet. I höst ska han också ridas in så det blir spännande och se hur det går, antagligen bra, han är så cool den hästen. :)

Snart dags för årets tävlingspremiär!

Ja nu är det bara en vecka kvar till den första tävlingen för i år, en msvB:4 på Strömsholm. Ska bli kul!

Var ute igår eftermiddag och red Zauron hemma på utebanan. Tränade på lite av varje, traven känns som vanligt väldigt okomplicerat och skolorna har bra flyt och känns lätta. Det jag ska tänka på är att ha energi men komma ihåg att samla upp så jag får mer tryck i honom och lite högre form utan att det blir hastigt. Fortsatte med lite piruettjobb, vänster blev riktigt bra, gjorde en halvpiruett där som helt klart kändes godkänd, jämna och runda språng och inte alltför stor. I höger vill han gärna vända själv och slår lite knut på sig, så där gäller det att inte samla för mycket innan utan ha lite fart in, för han stoppar upp lite i piruetten själv. Eftersom den trasslade lite red jag lite på en fyrkant och gjorde kvartsvändningar så jag fick koll på innersidan och att han inte vände själv och då gick det mycket bättre. Det är ju fyra veckor kvar till debut i msvA så vi hinner fila lite till på det där. Kom på att jag har samma problem som i höger galoppsluta, att jag hamnar med vikten till vänster, så jag måste se till att trampa ner till höger så jag hamnar rätt i sadeln. Gjorde lite galoppslutor där vänster kändes bra men i höger vill han gärna räta ut sig och trycka mot högerskänkeln. Men det kändes ändå ok och jag börjar få grepp om det. Avslutade med lite serier i vart fjärde och tredje. Inga problem med bytena men jag måste börja i tid, blir ju ytterligare lite svårare på 20x40 bana. Får åka till Tutis och rida så vi får öva på rätt banlängd. Ska rida på måndag igen och sen tänkte jag eventuellt rida på fredag också. På söndag rider vi för Maritha och sedan är tävlingen på måndag.

Uppdaterad tävlingsplanering för våren 2012:
2/4 Strömsholm MsvB:4
10/4 Enköping MsvB:4
15/4 Enköping MsvA:1
1/5 Solna Ms
vB:2 eller StGeorg (bestämmer mig efter enköping)
13/5 Hogsta MsvB:4 eller MsvA:1 (beroende på hur det gått i tidigare starter)
31/5 Uppsala dressyrsällskap
MsvB:4

Morgontrim med Zauron

Var ute imorse och red på utebanan med Zauron. Äntligen har den tinat, blir så mycket lättare (och tidsbesparande) när man inte behöver åka till ridhus för att kunna trimma. Det var lite is kvar på ena långsidan och kortsidan men den är så mjuk så den krasade bara sönder om vi råkade rida över den. Skrittade fram ute och Zauron var verkligen taggad, han trampade antingen på stället eller taktade hela vägen när vi hade vänt och skrittade tillbaka. Inne på banan coolade han ner iallafall så han var väldigt ridbar. Efter värmning red vi lite skolor i trav vilket flöt på bra. Öppnor innanför spåret och diagonalslutor. Fortsatte med lite galoppslutor där vänster fick bra men höger hade jag problem att komma in rätt. Men försökte verkligen sitta rätt och komma in rätt och varva med att rida rakt fram i öppna när han la sig på mot högerskänkeln så det blev lite bättre. Sen blir det ju svårare på 40-bana, lite trångt även om man bara rider in till medellinjen. Fortsatte med lite piruettjobb, först på volt i vänster galopp, vända in och flytta ut, funkade bra så red in på diagonalen och la en halvpiruett, gick faktiskt bra!! Mer centrerad än sist och den känns iallafall som om vi skulle kunna få godkänt betyg på den! Gjorde samma sak till höger, först på volt där han gärna vill tränga lite mot högerskänkel så fick vara noga med att flytta honom utåt så fort han gjorde det. Vände sedan på diagonalen och även här var det mer centrerat än sist! Det jag har svårast med när man ska rida den på tävlinglinjen är att få tillbaka honom till piruettgalopp innan jag vänder. Måste träna på att rida rakt fram och samla upp honom till piruettgalopp. Får bli vid nästa tillfälle! När jag rider på volt är det så mycket lättare att sätta honom tillbaka, men rakt fram älgar han iväg lite för mig och tar inte förhållningarna ordentligt. Vi avslutade med att travhoppa ett litet kryss som stod framme, gissa om han tyckte det var skoj! Och det märks att det är inte för inte han fick 10-10 i hoppning som fyraåring, hoppar en nästan ur sadeln och då låg hindret kanske på 40 cm :P

Överlag känns han betydligt starkare i höstas så det ska bli spännande att se vad vi kan göra i msvB nu de första starterna, hoppas jag kan få samma känsla inne på banan, då kan det nog bli riktigt bra!

Kiri skrittas på och idag ska vi åka till hovis och få nya fötter. Tänkte vara lite vågad och inte sätta i några brodd efter, jag har bestämt att det är vår nu! Snart är det även dags att byta stall för henne, jag hoppas att det kommer funka bra och att vi kommer trivas...!

Update!

Ja nu var det längesen jag skrev något. Har haft noll motivation till att skriva men snart drar ju tävlingssäsongen igång igen så det börjar bli dags att peppa! Igår åkte jag med Zauron till Åby själv eftersom Molle var på kurs hela dagen. Träning för Maritha stod på agendan. Började lite i trav med öppna och sluta på långsidan, lätt som en plätt, flöt på riktigt bra! Red några diagonala travslutor sen där jag inte får böja för mycket för då kommer jag ut för tidigt utan tänka lite rakare fast med framdelen tydligt före. Fick sedan jobba ett tag med galoppslutorna eftersom jag har haft problem med höger. Jag kommer över till vänster i sadeln, hästen blir rak och ignorerar höger skänkel och går alldeles för mycket åt sidan OCH lägger huvudet på sned. Klurigt det där... Måste verkligen sitta till höger redan i hörnet och tänka öppna redan där och sedan inte tvära för mycket eftersom det även här är en ganska lång linje. Blev bättre iallafall, fick också rida sluta och sedan rakt fram i öppna när jag känner att han börjar välta lite mot höger skänkel. En bra övning som jag gjort själv, men som blev ännu bättre nu när jag fick extra ögon på mig. Jag får lätt för mycket i högerhanden, eftersom han inte tar höger skänkel, och får inget stöd på ytter. Men det blev bättre och kändes på slutet ganska bra. Vänster galoppsluta funkar klockrent, där måste jag bara tänka på att vända in framdelen ordentligt eftersom han lätt får baken före annars. Red sedan lite fyror på långsidan, gick bra men måste börja i tid, speciellt när jag rider i 40-ridhus. Bra träning, kommer kännas som om man har hur mycket tid som helst på sig när man kommer ut på lång bana... Serierna i sig är inga problem, gäller bara att planera vägen så jag börjar i tid och avslutar i tid.

Avslutade träningen med lite piruettjobb, först på volt, vända in och flytta ut. Jättebra för att reglera så han inte börjar vända själv eller att han ligger mot innerskänkeln. Svårare i höger. Men det är kul för förut har han haft svårare i vänster eftersom den galoppen varit svagare men nu är det tvärtom och han orkar samla sig, nu ska han bara orka vända också på liten yta åt båda hållen. Fick gå ut på diagonalen och vända runt vilket gick mycket bättre än sist. De är fortfarande alldeles för stora, som arbetspiruetter, men han gör rätt och det liknar åtminstone piruetter nu!

Jag har anmält mig till MsvB:4 på strömsholm 2/4, MsvB:4 i enköping 10/4 samt MsvA:1 15/4 i enköping. Får se om vi känns redo för MsvA då, om inte så väntar vi med debut. Har en begagnad frack på gång också, hoppas den passar, för det blir ju betydligt billigare än att köpa en ny. Eftersom jag redan lever på existensminimum (nåja, nästan iallafall) så har jag inte riktigt råd med en ny just nu...

Nu blev det ett väldigt långt inlägg, hoppas ni orkar läsa... På fredag är det träningar för Anna Svanberg som jag tänkte kika på och en föreläsning efter. Ska bli kul och hoppas på lite inspiration!

RSS 2.0