Många turer till stallet

Var ut först imorse och petade salva i ögat. Passade på att mocka och fixa foder på en gång så allt det var klart. Åkte tillbaka på eftermiddagen, hade insläpp, petade salva när jag kom och innan jag åkte. Skrittade 35 min i ridhuset (hon fick lite lugnande) för att undvika dagsljuset så gott det gick och så fick hon finadyn också. Hon kommer inte gilla mig när denna vecka är över, peta i ögat är inte kul och finadyn smakar blä tycker Kiri. Men men, det måste ju göras. Det ser iallafall bättre ut, hon är inte alls lika svullen men hon står fortfarande och kniper och kisar ibland. Imorrn ska jag nog försöka skritta på senare kvällen så kanske jag kan vara ute, det är inte så kul att skritta 45min i ridhuset. Tänkte åka ut en sväng ikväll också och peta i salvan igen. Ska ju försöka ge 4ggr per dygn och ska försöka hålla det nu i början iallafall. Fast det kostar ju lite bensin och sitta och åka också.. Men om hon blir bra så får det vara värt!

Olycksfågel

Kiri är en riktig olycksfågel. Imorse ringde Ninni från stallet och sa att hennes öga rann väldigt mycket och att hon stod och knep med det hela tiden. Dessvärre hade jag ju första dagen på masterprogrammet och skulle egentligen vara i skolan hela dagen. Men jag fick nöja mig med att gå till 11, så jag åkte ut då och ögat rann fortfarande och var svullet både under och över. Så ringde till min veterinär som tyckte att vi skulle åka in för att vara på den säkra sidan. Så vi fick en tid på Mälarkliniken på eftermiddagen. Mamma var ju på jobbet, så jag fick åka själv med Kiri till hennes jobb och hämta henne. Som tur var fick jag lite lasthjälp hemma, hon går ju snällt in men jag har inte riktigt tränat det där med att stänga och så själv. Kiri var jätteknasig och stod och hoppade och trampade mer eller mindre hela vägen till kliniken (vanligtvis står hon som ett ljus). Vet inte vad det var med henne idag. Vår veterinär konstaterade iallafall att det var ett sår på hornhinnan så det var tur att vi åkte in. Nu har vi fått salva som ska petas i ögat så ofta som möjligt (blir många turer till stallet denna vecka) och så ska hon äta finadyne i fem dagar. Det konstiga är att jag var ju ute i stallet igår kväll och då såg jag ingenting men så imorse hade hon alltså skadat ögat. Vet inte vad damen sysslar med på nätterna egentligen. Men nu hoppas vi på att kuren hjälper och att ögat blir bra igen. Tills vidare får hon gå med flughuva med påsydd lapp för att skydda ögat från ljus i hagen. Kommer vara så snygg så..!

Gårdagens tävling

Ja vad ska man säga. Zauron skötte sig utmärkt, var fram för skänkeln och gick bra. Jag slarvade lite i enkla bytena, men de var ändå ok samt att jag strulade till det i ett byte som då blev orent. Men hade ändå en bra känsla, inga stora missar, bra form och bra energi. Men domaren fastnade på skalan 6... Vi hade 3st sjuor, på ett byte, ryggningen och ett enkelt byte. Och fem på skritten men den är ju som den är. Men sen var det bara 6or i hela protokollet varav flertalet utan kommentar. Så jäkla tråkigt att läsa, inget positivt förutom att han går "bussigt". "Önskar att han skulle arbeta mer bakifrån och genom ryggen". Och visst jag kan hålla med om kritiken, MEN om man såg andra ritter så var det inte rättvisa poäng. Men inte så mycket att göra åt, nästa gång är det ny domare och förhoppningsvis kan vi få betalt då för de grejer han ändå gör bra. Men såna här dagar undrar man ju vad man håller på med och om det är värt besväret. Vi kom iaf tvåa med laget och Anki vann individuellt så det var ju kul!

Stubbåkrar

Är för härliga! Jag och Zauron sträckte lite på hans långa ben idag tillsammans med Karin och Sam på stubben. Hur mysigt som helst, Zauron var jättepigg och stark (inte så trött efter igår alltså) och passade till och med på att bocka lite! Vilken buse! Hans matte som sagt att han är så snäll och lugn på stubben. Skenet kan bedra! Fast nu var det ju inte så farligt, tror han mest tyckte det var kul att få springa tillsammans med sin kompis! Hoppas det var bra uppladdning inför imorgon, men det tror jag! Han kommer nog vara i fin form!

Idag var jag och Molle också och hämtade hem en ny häst som hon fyndat. En 1,5-åring e. Figaro R-Ganesco. En liten mörkbrun valack som verkar hur mysig och snäll som helst. Ska bli spännande och se vad det blir av den och framförallt att få hjälpa till att rida in den och så. Kanske till och med visa den när det blir dags för det!

Kiri fick en ledig dag idag från skrittandet. Jag hann helt enkelt inte med mer än att mocka o fixa mat för jag skulle träffa Malin ikväll som jag stod tillsammans med på Hagelstena förut. Hade varit en fin kväll för en skrittur men jag tror hon överlever till imorgon iallafall. Ibland räcker dygnets 24h inte till för alla hästar! Nu ska jag ladda inför imorgon, startar inte förrän 16.20!

Kiri fick en ny fin namnskylt

Efter ett dygn såg den ut såhär..

En ny är beställd och ska sättas utom räckhåll för fröken klåfingrig!

Första träningen för Ylva!

Igår var vi till Tutis och red för Ylva för första gången. Och det gick bra, fick bra hjälp med det som jag behöver hjälp med, att få honom att helt enkelt ta i lite mer och börja röra lite på benen! Fick börja på volt och i trav, göra tempoväxlingar hela tiden, lite fram och lite tillbaka. Ner till passagetänk för att hitta bra takt och sen rida fram i samlad trav och bibehålla takten. Fick rida ut på långsidorna och fortsätta likadant, öka på och sen ner till riktigt kort trav med passagetänk på kortsidorna och mitt på långsidan och länga honom emellan. Fick göra likadant i galopp och i både trav och galopp måste jag aktivera honom med lite kvick skänkel så han tar i lite mer. I höger kunde jag samla riktigt mycket, ner till piruettgalopp, men i vänster är det som vanligt svårare, men igår fick jag faktiskt riktigt bra tag om även samlingen i vänster. Gäller att våga pressa på lite till, även om det blir trav ibland. Men han var jätteduktig och blev väldigt trött på slutet så han måste ha jobbat en hel del :) Fick avsluta med att rida lite byten och försöka få lite mera luft i dem, var lite svårt eftersom han kändes lite trött men några blev bra iallafall! Känns bra inför lördag, ska försöka rida fram samma känsla som jag hade på upk fast gärna lite till ändå! Vi hade ändå några 5or och 6or där som kan bli till 7or eller 8or!

Slänger in två fina bilder på oss från UPK!


Foto: Jenny Engström

Back in Business

Hej Hopp!

Nu är jag tillbaka igen från ett underbart, varmt och soligt Kreta. Har verkligen gjort så lite som möjligt i en vecka, så himla skönt att bara koppla av och ta det lugnt! Kiri har efter rapport från Emeli skött sig bra, dock med hjälp av lite lugnande några dagar. Men sista dagarna hade hon ridit utan och det hade gått bra ändå. Så jag tänkte att jag skulle rida utan igår också, men hon var så jäkla pigg! Spänd som en fjäder och hur mycket energi som helst. Kommer bli långa 9 veckor som är kvar nu. Men som tur är har jag ju nu lite preparat som underlättar. Ska ge henne lite idag och se om hon kan lugna ner sig några hekto...

Zauron är också i fin form enligt Molle. Känns så skönt att kunna åka iväg och ända veta att han blir bra riden och jag behöver inte oroa mig för att tävlingen skulle gå sämre bara för att jag är borta. Han är verkligen en toppenhäst! Molle hade spanat in MSV:A på DM, så hon nu vet hon vad vinterns jobb kommer bestå av :) Om vi får lite styrning på piruetterna så är nog debuten i MSVA inte alltför långt borta. Dock vill vi ju bli stabila i MsvB och ligga stadigt över minst 65% (gärna högre) innan vi går upp i en så pass svår klass. Allting kräver ju lite mer av både häst och ryttare! På lördag är det dags för första omgången av div 1, ska bli superkul eftersom det är första gången jag rider i lag på denna nivå på häst. Har ju tidigare ridit Elit-lag på ponny, men nu tävlar man ju mot vuxna och också mot en del proffs.. (Typ Jeanna och Mads...) På torsdag ska vi prova att rida för Ylva för första gången, har hört flera som är väldigt nöjda med henne, så det ska bli kul att prova. Har beslutat att lägga Roggan-träningar på hyllan tills vidare, känns som om vi behöver komma mer framåt nu och få hjälp med de svåra grejerna.

Är ledig denna vecka också, så skönt efter att ha kört järnet hela sommaren på Bauhaus.. Om en vecka börjar skolan, men ny klass, nytt program och ny kurs. Hoppas det kommer vara kul och intressant. Har också hämtat ut min examen så kan ju numera titulera mig en kandidatexamen i ekonomi. :) Ska nog även börja söka lite jobb framåt hösten, kul att se vad man kan få eller inte få. Och om skolan skulle visa sig vara tråkig så kan jag ju bli vuxen och börja jobba istället då. ;)

Helgens tävlingar

Började ju i fredags med MsvB:2 på Jälla. Zauron kändes riktigt bra på framridningen och jag red bra! Inne på banan tappade vi lite tryck men gjorde ändå ett stabilt program. Båda bytena kom efter hjälpen men var rena och det var väl egentligen enda missen. Men vi fick 4 på båda slutorna, lite hårt dömt tyckte jag, men så är det. Den ena tyckte domaren att bakdelen stundtals var före och den andra att han la huvudet något på sned. Annars var det bara 6or och 7or i protokollet men tyvärr lite fler 6or än 7or och vi slutade på 61,16%. Såklart lite missnöjd med poängen, men det är ju bedömningssport så inte så mycket att göra än att försöka rida ännu bättre.

Igår var vi ju på UPK för att rida msvB:4. Mycket roligare program som passar oss. På framridningen var Z väldigt irriterad på flugor och gick och skakade på huvudet hela tiden. Trodde ett tag att det skulle gå åt skogen eftersom vi såklart inte hade tagit med någon flugspray heller. Men som tur var så var ju Karin och Lotta där också så Lotta kom med lite spray och sen blev han som vanligt igen. Han gillar verkligen inte flugor. Sen körde vi på med mycket tempoväxlingar och övergångar och han kändes riktigt bra faktiskt! När jag fick rida runt banan fortsatte jag med lite ökningar för att hålla trycket i honom. Programmet gick jättebra, ingen missar, byten blev på hjälpen och mycket bättre denna gång och vi orkade hela vägen. Fick 63,3 % och var faktiskt lite missnöjd med poängen eftersom jag tyckte att allting satt. Men sen räknade jag om och det saknades ju 12p i räkenskaperna så det blev faktiskt 65,89% och upp i ledning! Tyvärr så höll ju inte ledningen hela vägen utan vi blev femma, men vi hade ju två BRF-ekipage framför oss och det är ju lite mer ok. Var bara två poäng till tredjeplatsen!

Nu åker jag till Kreta en vecka och laddar batterierna så återkommer jag till bloggen inför första omgången av div 1 som är på Lurbo den 27e. Emeli ska ta hand om Kiri och jag hoppas att det ska gå bra. Hon är så på tårna nu så vad som helst kan hända känns det som.. :)

Träning med Z

Idag fick jag ta Molles tid för Maritha för att kunna trimma lite extra inför helgen. Och det gick jättebra, fick rida igenom programdelarna. Skrittpiruetterna till vänster gick bra, trots att jag alltid har problem med dem. Men jag måste komma ihåg att samla upp och inte gå för fort in i den så blir den bra. Skritten fick jag också hjälp med, ställa lite och tänka lite sidvärts så passar han inte. Gäller att lura domaren här.. :) Fick träna lite på enkla bytena också och måste vara noga med att han inte får göra travsteg, vi brukar ju visserligen inte få det men det hände några gånger idag så det var bara att göra om direkt. Fick rida lite diagonala slutor i trav där jag måste tänka lååång linje och framdelen före hela tiden och väldigt lite tvärning. Han har så lätt för det så det blir gärna för tvärt eller bakdelen före. Det är ju väldigt lång linje i B:2 vilket gör att det är svårt att få till den bra. Men nu tror jag att jag fått koll på det! I övrigt fick vi rida mycket ökningar för att få igång honom! Nåt jag ska ta med mig till framridningen, han var verkligen jättefin och aktiv idag! Måste våga gå på honom med skänkeln så fort han blir minsta loj, pang på och lika i ökningarna, om han inte svarar ordentligt måste jag gå på honom och inte bara nöja mig med lite. På fredag ska vi testa detta och se om det bär eller brister! Dags att höja ribban nu!

Kiri fick skritta i ridhuset eftersom det regnade på rätt bra ute idag. Skötte sig bra, tyckte det var lite otäckt när det mullrade ute men det blev bara ett fåtal skutt och på slutet var hon rätt avslappnad. Tränade på lite halter och lite sidvärts vilket hon gör riktigt bra nu! Ska bli kul och se om det kan funka lika bra i traven sen när vi väl får göra sånt igen.. Rider imorgon bitti igen eftersom jag jobbar kväll sen, min sista dag på jobbet för denna sommar! Får se om vi kanske kan ta vägen imorgon, hoppas på att kossorna håller sig på avstånd. :)

Koskräck

Jag tror Kiri har drabbats av koskräck. Tog med mig mamma ut idag och tänkte vänja henne lite. Men hon är så rädd alltså, hon tycker dom är så himla läskiga och om dom rör sig då är de totalt livsfarliga i hennes ögon. Vi fick henne faktiskt att komma upp jämsides med dem en gång men sen tappade hon modet igen. Sen blev hon faktiskt lite märrig! Första gången som jag märkt av det så tydligt. Skulle inte gå alls, och bara backade fastän vi då kommit en bit bort från korna. Men jag kämpade på och till slut gav hon upp och gick mot korna igen. Då gav jag mig och sen skrittade vi hemåt. Blir till att öva vidare, det är den bästa vägen att skritta på så jag vill väldigt gärna kunna rida där.. Men hon borde vänja sig, tycker ändå hon var ganska modig idag. På hemvägen var hon så jäkla pigg sen. taktade och låg på hela tiden. Försökte göra lite halter och två gånger bockade hon på stället för hon blev så frustrerad över att vi skulle stå still. haha, hon är lite rolig. Lyckades iallafall göra två halter på ca 1 sekund.. Sen räckte det med att nudda med skänkeln så hoppade hon nästan iväg. Tänk om hon blir så elektrisk att rida sen, vilken toppenhäst jag kommer ha! Hon bara måste bli bra, hon är för fin för att vara skadad så här ung!

Gripen

Vår andra msvb:4. Red fram i hällregn och lagom till att jag kom ut från banan hade det slutat regna. Tur är ju att Z inte är speciellt påverkad av sådant väder. Programmet flöt bra, men vi hade en gigantisk miss som kostade drygt 4%.. Efter den andra snett i genom i mellangalopp blev han spänd för nåt i förvända och bytte! Har aldrig hänt förut. Så vi fick 4 på förvända och 0 på bytet eftersom jag inte hann reda ut det. Så det kostade förmodligen 17p då vi hade 7 på alla andra byten och andra förvända. Men men. Vi slutade trots detta på 62,3 och nu är vi tydligen kvalade till msvA också. Vilket iofs kommer dröja, känns som vi behöver träna lite mer då. Men till nästa år kanske! Strulet i galoppen kostade oss en placering också men så kan det vara. Vi väntar fortfarande på den perfekta ritten. På fredag rider vi B:2 på Jälla och lördag B:4 igen på UPK. Så det är bara nya tag som gäller. Sen sticker jag till Kreta en vecka för att vila upp mig lite. =)

Nedräkning

Igår började jag räkna efter hur lång tid det är innan vi får åka in med Kiri för rörelsekontroll. Och det är nu 11 veckor. Det går ju faktiskt fort!! Jag längtar. Nu har hon fått nya skor också. Skötte sig exemplariskt i transporten och när vi kom fram till kliniken men sen gav vi henne lugnande för skoningen. Det är lika bra, slippa bråka och slippa slita på hennes skada dessutom när hon hoppar runt.. Så med fyra nya fina skor åkte vi hem med Kiri som skötte sig lika bra på hemvägen. Igår var vi ute och skrittade på stubbåkern, försöker hålla oss borta från korna ett tag och hoppas på att de byter hage.. Det är ju så torrt i marken nu så stubben är rätt hård att skritta på ändå. Hon fick några ryck och hoppade iväg framförallt vid skogen, vet inte om hon är rädd att det ska dyka upp en kossa där eller om hon bara fjantar sig :P Ska åka ut nu på morgonen och skritta eftersom jag ska åka och tävla ikväll med Zauron.

Appropå Zauron, red ju i fredags på banan och det kändes väl ok. Han är mjuk och fin i sidorna, kanske att han var lite loj. Jag hade glömt både hjälm och stövlar så jag fick låna ihop lite utrustning och sporrar att rida i, så jag kanske inte red lika bra som vanligt heller. Men allting sitter där det ska så ska bara försöka få lite fart på honom på framridningen idag. Blir kort framridning kanske 20min och sen bara tempoväxling och kvicka övergångar som gäller. Så önska oss lycka till! Vi finns att följa på Equipe! Det är ju min gamla chef Pia som ska döma också, ska bli spännande och se vad hon tycker om Z.

Lugn häst blev knasig häst

Kiri har ju varit så himla snäll ute. Lugn och avslappad, nu mot slutet har jag tom kunnat skritta på lång tygel! Men nu är hon som förbytt. Senaste två dagarna har hon varit spänd, studsat hoppat och hållt på. Idag mötte vi först Anki och Kiri är ju lite rädd om sig när hon möter andra hästar så självklart började hon studsa lite. Hoppas det gick bra med er, Anki =) Sen skrittade vi en bit till, hon var först lite tveksam att gå åt motsatt håll jmf med de andra hästarna men sen gick hon snällt. Sen såg hon kossorna.. Som vi visserligen har sett förut men idag var de extra läskiga. Och en kosse rörde faktiskt på sig! Så Kiri blev skiträdd, kossorna också som började resa på sig och röra sig och Kiri blev ännu mera rädd. Ner i diket och upp på åkern och sen övade vi ofrivilligt passage. Kan ju säga att hon inte kommer ha svårt för det iallafall.. Hur som helst jag vände hemåt eftersom hon var så på tårna, det var ingen idé att bråka när jag var ensam, vill ju inte trilla av. Så vi taktade, passagerade, skrittade hemåt med en häst som var spänd som en fjäder mer eller mindre hela vägen till stalldörren. Suck. Vart tog min lugna fyraåring vägen? Vill gärna ha tillbaka den. Detta känns osäkert när jag måste ut ensam och skritta. Hoppas korna byter hage snart så blir det nog lite lugnare skulle jag tro.. Hon gillar verkligen inte dem...

Imorrn är det dags för att åka till hovis för att slå på skor i bak och sko om i fram. Var ju inte så längesedan men hon har varit så ömfotad så hon kan inte gå utan skor. Nu har hon fått låna tofflor av Zauron för att kunna gå ute på grusvägen, varav den ena försvann idag på åkern... Så det blir till att ta en tripp till hovis. Ska även rida Z imorgon och på söndag är det tävling, msvB:4 på Gripen. Ska bli kul, men har inga förväntningar eftersom jag bara kommer ha hunnit rida 2ggr sedan tävlingen i Håbo.. Men Zauron kändes fin förra veckan så förhoppningsvis är det bara jag som tappat lite form. :)

RSS 2.0