Uteritt i sommarväder (?)

Ja det kändes nästan som sommar idag. Så himla skönt att hösten och vintern inte riktigt har kopplat greppet om oss än. Var ute på en skrittur idag med Disa och Jenny. Red genom skogen så vi kunde ta Låtavägen med kossorna på hemvägen. Väldigt bra väg, ska nog försöka rida den en del, så slipper vi trassla med kossorna på bortåtvägen. Dock är det en längre bit på bilväg, men bilarna är ju oftast inga problem. Mötte en lastbil idag dock, så det blev lite spännande. Men chauffören var så snäll och stannade och stängde av motorn så vi kunde passera utan problem. Dock blev båda hästarna rädda när lastbilen pyste bakom dem men det var inte så farligt. Gav Kiri inget lugnande idag, dels för att jag ville prova utan (hon har fått väldigt lite senaste veckan) och dels för att vi hade sällskap så trodde hon skulle vara lugnare då. Måste säga att hon skötte sig bra, förutom i början när hon först reste sig när vi gick förbi Ambra i hagen och studsade runt lite. Fick också lite ryck när vi gick genom skogen och studsade iväg. När vi sen kom ut på asfaltsvägen fick hon gå först och då blev det mycket bättre. Då kunde hon skritta på i raskt tempo och uppehålla sig med titta på saker istället. Gick förbi korna utan större problem också. Hon var dock rätt laddad hela ritten, så det får nog bli till att fortsätta äta lite lugnande för att få bort den värsta knasudden på henne. Mycket trevligt med sällskap, vi är ju alltid ute ensamma. Och Disa och Kiri är bra kompisar så de funkar bra ihop! Dessutom är Disa lugnet själv trots att Kiri flyger omkring bakom rumpan på henne :P

Inställd träning

Det var löshoppning igår på Tutis så det blev ingen träning för Ylva. Tråkigt men jag ska försöka komma ihåg hur jag ska rida ändå på söndag! Ska trimma lite på lördag tänkte jag och idag går Zauron för Maritha med Molle. Börjar bli sugen på StGeorg nu till våren! Vore himla kul! Det är piruetterna som måste till, men det tror jag kommer komma. Zauron är lite rolig på det viset, bara han har fattat hur han ska göra så brukar han kunna det sen. Ingen häst man behöver nöta på och det gillar jag. Då kan man koncentrera sig på finslip istället. Svårast just nu är att vända till vänster, men det är som vanligt högerbogen som spökar och vill titta ut. När jag började rida honom tyckte jag ändå att han var ganska liksidig, men det är som att ju högre nivå man tränar och tävlar på desto mer märks olikheterna. Men det är väl så, det är inte lätt att få en häst helt liksidig utan det kommer nog alltid vara nåt som är lite jobbigare än det andra. Sen är det ju så att hon däruppe på kanske inte alltid rider lika åt höger som vänster. Vet med mig själv att jag har svårare att vrida om höften till höger och vill gärna lägga tyngden i stigbygeln på utsidan av högerfoten samt att högerskänkeln har tendens till att åka upp när jag ska använda den. Men insikt är väl det första steget till förbättring åtminstone :) Upptill tror jag att jag är ganska liksidig, dock kan jag bli lite stark i högerhanden, men det hänger ju ihop med att jag inte använder min högerskänkel korrekt. Sen nu när jag sitter och skrittar på Kiri har jag märkt att jag börjar säcka ihop lite och det är inte bra och det smittar av sig när jag rider Zauron. Plus att man sitter mycket vid datorn i skolan och då blir det inte heller direkt en atletisk hållning. Nej bak med axlarna och fram med bröstet ska det ju vara! Det är bara konstatera att man aldrig blir fullärd utan det handlar mer om att försöka identifiera sina problem och påminna sig själv om dem varje gång man rider.

Duktig häst!


Träning ger resultat!

Idag red jag faktiskt! Zauron kändes fin på framridningen, lite fast i högersidan som jag inte riktigt fick loss men han var väldigt på och ville gärna trampa av sig själv i skritten. Red fram med spö och det var nog en bra taktik, behöver knappt använda det men han blir lite mera taggad. Inne på banan så började det inte så bra. Halten blev sned, han trampade på sig själv och sen blev det galopp istället för trav efter halten. Men sen flöt det på fint och även om jag inte lyckades behålla riktigt samma tryck som på framridningen var han rätt bra ihop. Hade 7 på öppnorna, 8 (!) på båda slutorna. 7 på alla bytena och en 5a på första enkla bytet där han stannade upp lite och var på väg att trampa.. Men annars var det mycket sjuor och vi slutade på 66,74! Nytt rekord i msvB:4 och vi lade oss på en tredjeplats där vi också slutade! Så himla kul, och i stort startfält, 35stycken! Och vi fick bronsboots, haha. så vinnaren fick guld och tvåan silver, lite kul grej! Sen fick jag presentkort på en salong (dock i sthlm) samt ett par strumpor från schockemöhle. Tror också det var premier på 500, iaf enligt propositionen! Så sammanfattningsvis en mycket bra dag! Och toppenarrangörer, supertrevliga och snabba med protokoll och allt flöt på hur smidigt som helst, tummen upp för Solna FRK! Sist men inte minst är jag nöjd med att jag red bra, ska rida för Ylva på tisdag igen och sen jäklar ska jag rida minst lika bra på Acka nästa helg!

träning!

Red för Ylva igår med Z för andra gången. Hela passet bestod i stort sett av att få honom kvick och aktiv i bakkärran. Fick rida väldigt aktivt hela tiden, det var skitjobbigt!! Men det är ju det som behövs! Man kan inte tro att hästen ska gå bra om man åker häst inte.. Hur som helst, han blev en bra bit kortare i kroppen och kom ihop sig mycket mer så jag är nöjd. Gäller bara att jag rider honom likadant på framridningen nu på söndag. Vi får helt enkelt riskera att få lite missar, huvudsaken är att han är aktiv och igång! Var på Hööks idag och köpte nya sporrar idag, ett par lite längre än de jag har nu och med samma trissa. Får se om det blir lite lättare att trycka på honom då, han är ju ganska känslig för skänkeln men det skadar inte om han blir ännu mera explosiv. Vi ska sjutton upp i de där 67 procenten på tävling också!

Kiri och jag har varit ute på en mysig skrittur imorse i solskenet. Fick sitta av en bit vid gården för det var väldigt läskigt tyckte Kiri men sen satt jag upp igen och sen gick hon snällt hela vägen bort till asfaltsvägen där vi vände. Köpte ett nytt täckte till henne också, ett innetäcke som hon kan ha sen när det blir kallare. Hoppas det passar och ligger bra, ska prova imorgon. Köpte också ett nytt grimskaft till fröken eftersom hon nästan tuggat itu sitt när hon står och leker med det i boxen (det hänger utanför så hon når). Hon fick ett fint lila! Till mig själv införskaffade jag endast ett par nya handskar!

Jump Club 17/9

Ja, vad ska man säga? Det var ungefär samma känsla som sist vi red på Jump Club. Vet inte om det är underlaget där eller vad det är, men Zauron känns inte som vanligt. Fick inte ihop honom eller igång honom så hela programmet blev lite halvdant. Men det är inte så mycket att göra åt, bara på´t igen nästa helg, då vi ska till Solna. Vi lyckades iallafall rida ihop 61,7%, så det var ju inga katastrofpoäng men det finns ju så mycket mer att plocka fram. Desto roligare var att laget vann, både Åsa och Lollo gjorde superfina ritter och fick bra betalt. Anki hade lite otur med framridningen eftersom hon red först och de blev en kvart försenade trots att det var fasta tider! Riktigt dåligt av arrangören, ffa att de inte meddelade förseningen... Men de var duktiga ändå och fick ihop runt 62%. Så vi lyckades slå Segersta!!! Så nu ligger vi lika inför finalen, riktigt spännande. Dock lär de ha riktigt bra lag då, och vi har tyvärr inte Lollo och Alex med då eftersom de ska ner till Flyinge. Men vi andra får helt enkelt tagga till och göra våra bästa ritter nånsin den dagen..

Var ute och skrittade på Kiri igår och hon var så duktig. Var väldigt pigg men skötte sig bra och vi var och kotränade lite vid kalvarna som lekte. De stångades och hoppade omkring, lite läskigt tyckte Kiri men hon var duktig och det var bra träning. Nån gång kanske hon vänjer sig vid att de rör på sig ibland också. Skrittade tre gånger fram och tillbaka på vägen, tränade lite halter. Nåt måste man ju hitta på när vi ska skritta nästan en timme.

Och sist men inte minst! Sverige tog guld i EM i form av RGB och Ninja la Silla! Helt suveränt och han är så värd det!!! Grattis!!

Programridningen

Kom precis hem efter programridningen för BB. Gick ok tyckte jag, fick inte riktigt tillbaka honom efter galoppökningarna samt att bytena blev lite platta. Och så blev skrittpiruetterna för stora. Travprogrammet gick bra, ryggningen blev super! Var ungefär det som jag tyckte blev dåligt som Birgitta också tyckte var lite sämre. Men vi hade 3st 8or, på båda enkla bytena samt ryggningen. 7 på 3/4 skolor och 7 på alla bytena. Hade 7 på allt i allmänt intryck. Och hon tyckte det var en fin häst och att jag red jättebra! Kul att få såna kommentarer på min sits och ridning från BÅDE henne och Svalling, de ser ju ändå ett och annat världsekipage! Fick totalt ihop 67,6%, så det är jag mer än nöjd med! Trodde inte riktigt det skulle bli så mycket. Nåt annat som hon anmärkte på vad att jag bör försöka samla honom mer i traven och att det nu går lite för fort emellanåt. Han är energisk och taktmässig men jag måste få honom lite mer samlad, ffa om vi ska upp i Georg sen. Men det blir vinterns projekt! Nu får vi bara hoppas att jag kan hålla ihop det på lördag, rida minst lika bra (helst lite bättre ändå) och få minst lika fina poäng! Det finns ju där, det vet jag!

Kiri fick hoppa över skrittningen idag, det blåste och regnade lite ute, hade ingen större lust att ge mig ut. Hon fick lite rykt och puts och äpplen istället. Men hon surar till lite ibland nu, vet inte om det är nåt tillfälligt eller om det är för att hon är så understimulerad. Hon bara måste vara frisk vid återkollen, den hästen behöver få röra på sig! Annars kommer hon väl bli en riktigt tjurig och hopplös märr, vilket inte alls speglar hennes riktiga personlighet. Nu har hennes nya boxskylt kommit upp också, så fin så! Och sitter numera utom räckhåll för fröken klåfingrig!

Snart dags för tävling igen

Men först programridning och finslip ikväll för Birgitta Bergsten. Rider igenom msvB:4, hoppas på att få lite bra tips så vi kan göra bra ifrån oss på lördag. Borde försöka hinna rida honom en gång till innan lördag men vet inte om jag kommer hinna! Imorgon rider ju Molle lektion och på torsdag ska jag med Kiri till hovis på eftermiddagen och sen har vi klassfest på kvällen. På fredag börjar vi iofs inte förrän 13, så om jag inte är alltför trött så kanske jag tar honom eller Kiri innan skolan så hinner jag med den andra efter (vi slutar 17.) Lite pyssel för att få ihop det där med att rida två hästar i olika stall..!

Anyhow, igår var Pär med ut och skrittade. Men Kiri var inte alls på humör vid kossorna trots att de inte var speciellt nära. Hon var riktigt märrig och jag blev på dåligt humör och tappade tålamodet. Såklart blev det inte bättre.. Slutade med att vi fick gå fram och tillbaka på vägen två gånger men hon fortsatte försöka vända och stanna även långt bort från kossorna. Den där hästen får man helt enkelt inte bli arg på, då säger hon upp sig och ska motarbeta allt. Ibland är det kul med ston.. Önskar att kossorna kan få gå in nu så vi kan skritta i lugn och ro. Det kommer bli sex långa veckor annars. Om jag har tur kanske de går in i oktober om det blir kallt så kanske vi kan få några kofria veckor..

Ett steg på vägen

Skrev idag teorin för BE och det gick bra! Inte så svårt tyckte jag, några kluriga frågor men överlag rätt så lätt ändå. Fick 50/55 och man behövde 44 så hade rätt god marginal. Nu är det bara uppkörning kvar, men först ska jag ta några lektioner. Ska köra dubbellektion 5 och 12e oktober. Så får vi se om man känner sig redo sen men det tror jag.

Idag har det verkligen regnat hela dagen, hösten visar sig från sin rätta sida. Hoppas det ger med sig till kvällen så jag kan åka ut och skritta. Gör ju inget om det regnar lite men vill helst inte rida i ösregn och det är inte kul med 45min i ridhuset i skritt. Igår höll kossorna till långt bort under ett träd så det gick hur bra som helst att skritta grusvägen fram och tillbaka 2ggr (fram till nästa två kor där vi inte kommer förbi än). Har bokat in hovis om en vecka också, hon börjar bli lite lång i fötterna.

Imorgon innan skolan tänkte jag rida Zauron, så då får det gärna INTE regna eftersom Molle inte har ridhus. Enligt yr.no ska det inte regna men de säger å andra sidan att det inte regnar idag heller. Hm.. Sen rider vi för BB på tisdag och jag rider nog även tor el fre den veckan eftersom det är tävling på lördagen sen!

Caligo

Här får ni se bild på Molles 1,5-åring! Ska bli spännande att se vad det blir av lillkillen!Slut på livet som pirat

Kiri behöver inte längre ha sin huva med lapp på nu eftersom ögat ser jättefint och ut är varken svullet eller rinnigt. Såret på hornhinnan är dessutom så gott som läkt och pupillen är normal. Skönt att det har läkt så pass snabbt och okomplicerat. Stallkompisen Wallis däremot som nån dag efter Kiri fick nån infektion i ögat är fortfarande rinnig och svullen. Mystiskt att båda fick nästan samtidigt. Skulle hjälpa Maria att hålla Wallis igår när hon skulle droppa i ögat och Kiri blev så himla svartsjuk! Stod och la öronen bakåt, gick omkring och sparkade i väggen. :P Hon fick lite lugnande sen eftersom jag skulle rida och hon har vilat i ett par dagar. Och det var nog bra, för hon var ganska pigg och tittig ändå. Vi skrittade ut och kotränade lite. Vi kan nu stå nästan mittför (iallafall den närmaste kossan) och titta på dem utan att hon flippar ur. Nån dag kommer vi nog förbi. Dock hoppas jag att de tar in kossorna snart för det skulle göra mina skritturer betydligt enklare och roligare. Nu måste vi ju vända efter 10 minuter istället för att kunna skritta hela vägen fram och tillbaka. Nu är det sju veckor kvar till återbesök! Kör på 45 minuter denna vecka eftersom det inte blev så mycket av förra veckan. Sen ökar vi fem minuter per vecka till en timme och sedan är det en timme om dagen som gäller för de fyra sista veckorna. Mycket spännande att skritta kan jag meddela, eller inte. Nästa vecka måste vi nog åka till hovis också, var då 6 veckor sen. Tänkte försöka tajma in så vi kan sko om igen samtidigt som sista återbesöket.

På torsdag ska jag skriva BE-teorin. Så ni får hålla tummarna för att det går bra. Måste boka in lite körlektioner också så att jag klarar av uppkörningen sen. Känns som om det är framförallt manöverprovet som kommer vara klurigt. Men det ska nog gå bra det med!

Lite lugnt i veckan

Kiri har fått tagit det lite lugnt på grund av ögat. Igår var vi ute med Jenny och Disa och skrittade i ca 30 min. Vi ska ju egentligen köra 45 denna vecka, men det får bli lite si och så med det. Hon ska ju helst inte vara ute utan sin huva eftersom hon blir ljuskänslig på det skadade ögat. Igår hade vi huvan på när vi red och det var lite läskigt att inte kunna se ordentligt. Men det gick ganska bra ändå. Idag får hon stå helt. Var ute imorse och mockade och skötte om ögat, som såg riktigt bra ut nu! Hon är inte alls svullen och det verkar inte heller rinna. Sen så är såret på hornhinnan mycket mindre, så det verkar som om det håller på att läka nu, skönt! Har ingen bil i helgen nu eftersom min bror ska låna den så antingen cyklar jag ut i eftermiddag (hurtigt!) eller om jag kanske kan låna en bil alt. åka buss. Blir samma problem imorgon när jag har utsläpp men det löser sig på ett eller annat sätt. Det är ju fint väder idag så borde prova på att cykla, det är ju ändå bara dryga milen! Kan behöva lite motion...

Har inte ridit Zauron nåt denna vecka, men ska hinna rida nästa vecka tänkte jag samt veckan därpå få till en träning för Ylva om det går. Sen är det ju dags för andra omgången i div 1 på helgen så då måste vi vara i fin form! Han hade iallafall gått riktigt bra för Maritha med Molle i onsdags. Det är riktig lyx att han blir bra riden även när jag inte sitter på!