En stor svart mot en ny stor svart

Jag ska inte hålla er på mattan längre, man man vågar ju knappt hoppas på något innan allt går i lås och hästen står hemma i stallet på alla fyra benen. Kiri har iallafall fått ett nytt hem och det har kommit en ny häst in i mitt liv. Jag kom i kontakt med en uppfödare som var intresserad av Kiris stam då hon försökt betäcka med Dancier förra året men stoet blev inte dräktig. Hon har flera avelsston och en del avkommor hemma i stallet i Nora utanför Örebro. I "utbyte" hade hon en jättefin treåring e. Don Primero-Rosseau som hon trodde skulle passa mig. Vi har varit där två gånger, varav första blev han visad i lina och den andra så provred jag en stund. Han är verkligen trevlig, rör sig bra och har bra exteriör. Ganska stor, men ädel och långa ben. Känslig men inte knasig. Han visades sen på treårstestet förra veckan där han var lite spänd och tyckte det var läskigt men fick ändå 9-8-7-7-8-8 och gångartsdiplom. Eftersom Kiri skulle betäckas var det lite bråttom att ordna affären då hon ville ha iallafall två försök på sig ifall hon inte skulle bli dräktig på första. Sagt och gjort, besiktning bokades till igår på Mälarkliniken, dit vi också tog med Kiri för triangelmärkning. Legolas som han heter, gick igenom utan problem, han var också röntgad sedan tidigare i år och vi hade med bilderna så vi fick dubbelt utlåtande på dessa. Kiri skulle sedan märkas, men då hade de tappat bort järnet som man märker med! De letade i alla vrår på kliniken men kunde inte hitta den. Inte så ofta de triangelmärker hästar tydligen... Så Kiris nya ägare ska försöka ordna detta i Örebro istället så vi kan få ut försäkringspengarna. Kiri fick åka direkt till seminstationen iallafall och vi fick med oss Legolas hem. Kiri gick direkt på deras lilla lastbil, tyckte nog det var mycket lyxigt att få åka i en sån igen. Legolas var lite tveksam till om det verkligen gick att åka transport, men efter lite övertalning fick vi in honom också. Han var däremot sjöblöt när vi kom fram och skakade så det var nog ganska otäckt ändå. Men gick lugnt och fint att lasta ur och han var ganska lugn i stallet sen även om han var lite ängslig.

Imorse fick han komma ut i sin nya hage, han kommer gå själv några dagar och sen gå med Moas Habbe. Han var ganska sansad, travade runt lite men kom sen på att det fanns gräs. Han behöver skos ganska omgående så ska försöka fixa det så kanske jag kan komma upp och rida lite nästa vecka. Efter allt strul med Kiri vågar man ju knappast hoppas på framtiden så just nu är min högsta önskan att han får vara frisk så får vi sen se hur det går med det andra. :)

Ska bli mycket spännande att se vad Kiri kan åstadkomma i avelsboxen iallafall! Hon hade inte bestämt sig för vilken hingst än, men hon funderade på Floricello eller någon av Tullstorps hingstar. Kommer sakna henne och det är så synd att hon aldrig fick visa upp sig på tävlingsbanan men på detta sätt kan hon iallafall få ett bra liv och förhoppningsvis också få fina föl.

Här är lite bilder från imorse på Legolas i sin nya hage:

Lejondal 27 maj

Fin tävlingsplats! Underbart läge där man skulle kunna tänka sig och bo och ha sin häst. Både jag och Zauron gillar värme, så trots att det var riktigt varmt idag trivdes vi som fisken i vattnet. Han kändes mjuk och fin på framridningen, bra i formen. Gjorde några piruetter som var riktigt bra. Inne på banan gick travprogrammet jättebra! Skritten var också bättre än vanligt och vi hade tex 5 och 5,5 på samlade vilket är bra med tanke på hans passtendenser... Galoppen gick också bra, vänster piruett blev stor men vi kom runt ordentligt vilket var skönt med tanke på de senaste två försöken på tävling. Höger piruett gick bättre, vänster galoppsluta blev för rak och halten innan ryggningen blev lite väl kort. Men han kändes verkligen jättefin och jag är supernöjd med känslan. Fick inga kommentarer om formen denna gång, har ju annars fått att han är både för låg och lång men icke idag. Han kändes också mer ihop överlag. Det som är, är ju att han måste bli mer samlad och ännu mer över bakbenen och därmed bli lättare i fram vilket två domare också kommenterade. Vi fick 60,35 61,28 och 58,61. Ganska jämna domare ändå, det är alltid skönt. Dock fick vi lägst av den domaren som hade oss på över 61 både i Hogsta och Solna, lite märkligt kan man tycka med tanke på de missar jag hade då, men så är det ju i denna bedömningssport. Jag är iallafall jättenöjd och nästa gång ska vi våga centrera piruetterna mer och trycka på lite till i övriga rörelser!

Ni kan se film från ritten här: http://www.youtube.com/watch?v=mFSiZarMXRY

Tävlingstrim

Red Zauron ett kortpass igår hemma på banan i dammet. Himla varmt och skönt och lite svettigt :) Han jobbade på bra, gjorde några piruetter som gick fint och traven kändes bra! Dessvärre vaknade jag med en förkylning imorse, har vilat hela eftermiddagen nu och hoppas det inte blir värre tills imorgon. Som vanligt har man inte tid med att vara sjuk! Sista rycket i skolan och massa andra spännande saker på gång som kräver lite planering och fundering.

Travbommar

Bra uppfinning! Idag fick Zauron kliva över upphöjda travbommar i syfte att få lite mera trav uppåt och "häng". Han var jätteduktig. Superkoncentrerad på bommarna, sökte sig nedåt och man såg hur han riktigt kollade på dem för att kunna sätta fötterna på rätt plats. På slutet fick vi bra flyt och passagekänsla. Ska försöka göra detta igen! Han skulle nog behöva det nån gång i veckan för att stärka sig lite i traven. Molle tömkör ju en hel del så det är ju toppen att kunna tömköra över såna här bommar också. Banan var hur dammig som helst men de hade åtminstone harvat den så den var mjukare än vanligt. Ska trimma igen på fredag inför tävlingen på söndag.

Åkte sen ut till Kiri och red ner till Balingsta och tillbaka i kvällssolen. Damen skötte sig bra, låg på lite när vi travade hemåt och fattade till och med galopp en gång, men matte korrigerade snabbt. Dels är vi inte riktigt igångtravade för galopp sen är jag lite rädd att hon ska bli så glad att hon kommer balla ur och skicka av mig... Kände inte för det sistnämnda igår. Hon njuter av att vara ute i gräshagen till 7-8 på kvällarna och har ingen större lust att komma in. Får muta med lite havre och nu har jag satt grimma på i hagen så hon blir lite mer lättfångad. Igår kom hon på en gång men vissa dagar tycker hon det har varit alldeles för tidigt att komma in. Magen har växt av allt gräs och för första gången tycker jag hon är lite tjock. Men har dragit ned rejält på hö nu och bytt ut proteinpelletsen som hon ätit mot bara müsli istället.

Jakten på den perfekta ritten

Något som vore superkul vore att få rida Lag-SM. På mötet i tisdags pratade vi om att vi till och med kan komma att ha två lag till start för vår klubb. Fantastiskt att vi har så många ekipage som kan rida dessa klasser. Men det finns ett problem. Man måste vara kvalad till nationell tävling. SM går på Elit men man har dispens så det räcker med kval till nationell. Det betyder att jag och Zauron måste fixa detta på de närmaste tävlingarna eftersom SM går i augusti. Egentligen så har vi ju varit ganska nära, framförallt i Enköping hade vi ju kvalat om vi inte hade haft de onödiga missarna. Så när vi väl kan sätta den där ritten utan galoppinslag i travökningen, fel galopp efter ryggning, missat byte eller 4 på en av piruetterna så är vi ju i mål. Men det är ju det där med att lyckas rida felfritt också! I dessa program är så mycket svårare än i tex msvB. Det är verkligen full koncentration hela programmet för det finns i princip inga transportsträckor mellan rörelserna där man kan sitta och fundera på nästa steg. Nästa start är på Lejondal den 27e, en MsvA:1 igen. Sen är vi anmälda till Botkyrka den 10e juni där jag dock inte har bestämt om vi ska starta eller ej och sen har vi Överby sista helgen i juni. Sen kommer vi säkert komma typ tvärsist om vi väl kommer till SM, men det spelar mindre roll. Bra erfarenhet och bra inspiration att få se alla fina hästar och duktiga ryttare.

Hur som, nu är det verkligen mental laddning och full fokus som gäller i nästa start. Inte lämna något åt slumpen! Jag vet ju att vi kan göra alla rörelser för 6 eller 7 vilket skulle räcka i detta fall. Önska oss lycka till...!

Hogsta 13 maj

Styrde kosan mot huvudstaden och trängdes med massa söndagsåkande stockholmare. Kom fram knappt en timme före start, hade tänkt vara där lite tidigare för att titta lite men nu blev det så. Ingen fara på taket, jag rider ju inte fram mer än ca 30 min aktivt. Hade ju dessutom både mamma och Molle med så de kunde göra iordning hästen och jag kunde fixa mig själv. Började rida fram och tänkte sjutton vad han sitter fast till höger?!! Trodde ju han skulle vara mjuk och fin efter veckans trimning. Misstänkte dock rätt snabbt att nåt var knasigt och då hade kedjanfästet hakat i bridongen så det var därför han kändes så konstig. Efter vi korrigerat det kändes han väldigt mjuk i sidorna och ganska trevlig. Var ganska varmt att rida fram, solen strålade, fantastiskt väder för att tävla i. Kände på några piruetter och lite galoppslutor samt lite travarbete. Han kändes rundare än i Solna, vilket är positivt. Däremot är det svårt att få honom tillräckligt hög i formen, men det är inte så mycket att göra åt för dagen. När han stärker sig bak kommer formen komma upp ett snäpp till! Inne på banan spände han till lite först men slappnade av snabbt, dock tyckte jag han blev lite väl lång och låg därinne och tappade lite energi. Traven flöt på bra och skritten var ok. Första piruetten höll han på att lägga av, precis som i Solna, men nu var jag kvick med skänkeln, dock överreagerade han lite och kickade till lite mot skänkeln. Så där blev det 4 av alla domarna... Höger gick bättre, lite stor men hyfsat korrekt ändå. Slutorna gick bra, lite låg i höger men bättre i vänster. Ryggningen blev bra! Men fel galopp efter, en till 4a i protokollet... Serien satt, men hon däruppe glömde titta upp så vägen blev lite krokig på slutet vilket gav 6 av en domare och 7 av de andra. Trodde faktiskt vi skulle få runt 57 % men vi fick ihop 59! Och hade nästan 61% av en domare! Nöjd med poängen och vet vad vi har att jobba med för att höja oss. Det finns betydligt mer att plocka fram! Fick kommentaren flott häst av två domare och mjukt ridet av den tredje! Ni kan se själva se ritten nedan!


http://www.youtube.com/watch?v=tTRT2Z1Nc8w


Stort grattis till Lollo och Alex som kom trea i klassen!

Tur med vädret

Hade åtminstone lite flyt med vädret igår trots att det mest regnade hela dagen. När jag åkte ut till Zauron mitt på dagen vräkte det ner och jag packade med dubbla ridbyxor och regnjacka ifall jag skulle bli blöt... Men det sprack upp och lagom till jag skulle rida så var det sol och varmt så jag kunde till och med rida i t-shirt för första gången i år! Härligt! Passet gick bra, han kändes betydligt mera loss även om jag fick påminna honom lite i början och under passet checka av lösgjordheten. Red lite slutor i galopp som gick bra och några piruetter. Avslutade med lite travjobb där jag jobbade mycket på tempoväxlingar och kunna samla upp traven riktigt mycket men med bibehållen rund form. Han jobbade på bra så det känns lovande inför söndag! Hoppas vi har lika tur med vädret då...

Åkte sedan ut till Kiri och det var varmt och soligt när jag red iväg. Tyvärr kom regnet under turen och både hon och jag var dyngsura när vi kom tillbaka. Som tur är har Kiri blivit härdad att rida i alla sorts väder så det bekommer henne inte. Gissa om jag var glad åt att kunna byta byxor när vi kom tillbaka till stallet. Hoppas att vädret kan stabilisera sig lite till eftermiddagen så jag kan få en torr tur idag.

Marita 9/5

Var där i god tid och skrittade fram ordentligt. Gick bra att köra dit och Zauron kändes avspänd. Hann värma lite i trav innan Marita kom och sen diskuterade vi lite vad vi ville träna på och kom fram till att vi skulle jobba på formen och att få honom lite rundare. Han är ju alltid på tygeln och stadig men vi skulle vilja att han kommer igenom lite mer i kroppen och kommer upp med ryggen och blir rundare i överlinjen. Så vi fick jobba på volt och variera ställningen och också fortsätta jobba med högersidan där han inte riktigt ville släppa efter. Han kändes lite seg men jag antar att det var för att vi faktiskt kom åt honom och han fick jobba på ett litet annat sätt än vad han är van vid. Fick rida rakt fram på medellinjen i galopp och lägga volt och framförallt åt höger försökte han välta och trycka mot högerskänkeln så det var väldigt avslöjande. Red några slutor i galopp som gick jättebra när jag väl hade honom loss och rund. Gjorde även några piruetter som vi fick göra om ett par gånger och även här måste jag ha honom loss. Var lite svårt att få honom tillräckligt aktiv igår men annars så gick de okej. Avslutade med lite skolor i trav och de flöt på riktigt bra. Zauron kändes trött på slutet men vi fick iallafall igenom lite saker. Nu fick han ju vara lite lägre än vad han ska vara på tävling men vi kan inte rida den runda formen och samtidigt ha honom hög ännu, utan det får vi jobba successivt på hemma. Nästa pass är på fredag, då planerar jag att rida ganska kort men se till att känna av lösgjordheten och att han är kvick och framme för skänkeln.

Var ute imorse och red på Kiri. Nu är det lervälling igen i hagen så när jag var där igår kväll spolade jag bara av henne eftersom hon var blöt och lerig. Så det var skönt att komma ut på morgonen idag medan hon fortfarande var ren. Var ute i ca en timme och varvade trav och skritt. Hon kändes fin, lite spänd emellanåt men också väldigt avslappnad andra stunder, kunde sitta mycket på lång tygel vilket inte hör till vanligheterna med henne...

Ett föl tittade ut!

Åkte ut till Zauron igår på kvällen för att trimma lite på banan. Mötte stallägaren när jag kom som var på väg nånstans, hon hade precis varit i stallet och tittat till det högdräktiga stoet på gården. Jag gjorde iordning Zauron på gången och när jag hade sadlat märkte jag att stoet hade lagt sig ner. Tänkte att hon kanske var trött med den stora magen men sen reste hon sig igen och började vandra omkring. Nästa gång jag tittade in tittade det ut ett framben därbak! Ringde till stallägaren som stod nere på Nelins i kassan, som tur var var hon ju inte så långt bort . Hennes dotter kom ut till stallet och snart därpå kom både stallägaren och hennes man. Spännande! Fölningen gick riktigt smidigt, fölet var ute på cirka 15 minuter efter lite hjälp från matte och det blev ett brunt hingstföl med stjärn. Jättesöt! När jag ridit stod det upp och drack mjölk för fulla muggar. Zauron tyckte det var lite spännande med en nykomling, han har boxen närmast fölboxen så han kunde se den genom gallret om han sträckte på sig.

Ridningen gick bra iallafall, jobbade mest på att få honom helt loss i högersidan och rund i formen. Jobbade till största del i galopp och avslutade med lite trav. Nästa pass är på onsdag klockan 3 på Åby för Marita!

Liten börjar bli stor?

Hm, ja kanske inte på höjden... Men i helgen har vi travat på Caligo på lina för första gången! Började lite i skritt på volt och sen travade vi lite åt vardera håll. Väldigt mycket energi men han var väldigt snäll och hittade inte på något bus. Han känns otroligt välbalanserad men det beror väl på att han är så liten än så länge. Nu ska han snart få gå ut på bete så får han bara gå i hage och växa på sig över sommaren så fortsätter vi med inridningen i höst.

Kiri har varit lite knasig i flera dagar. Stressad i stallet och vill helst bara gå i hagen med sina kompisar. Tror hon börjar trivas lite väl bra... Hon har trampat runt på gången och vet liksom inte vad hon ska göra av sig själv. Men så fort jag kommit upp och vi ridit iväg har hon varit lugn och avslappnad igen. Hon kanske vill ha koll på sin stoflock och det kan hon inte ha i stallet!

Molle åkte till Turkiet igår så nu ska jag rida Zauron mån-ons-fre och så tävling på söndag. På onsdag åker vi till Åby och trimmar för Marita dessutom. Han kommer däremellan att ridas ut av en tjej i stallet. Har fått starttid mitt i klassen så det blir väl på eftermiddagen nån gång på söndag.

Igår var jag med och coachade stallkompisen Erika på tävling i Surahammar. Hon gjorde en bra ritt och kom trea på 64,9 % och satte därmed första kvalet till msvB! Grattis! Såg att flera UDSare hade varit ute i helgen och tagit placeringar, grattis till er också! Kul att klubben har så många bra ekipage och visar upp sig på alla nivåer!

Solna Frk

Debuten i StGeorg är avklarad. Och vissa saker blev bra och andra mindre bra. Började med en travökning där Zauron laddade på som sjutton och det blev galopp. Skolorna flöt på bra, andra travökningen blev det en taktmiss. Skritten och vändningarna gick ok. Första galoppslutan blev för rak, andra bättre. Första piruetten började bra men han bröt av i sista språnget. I den andra kom vi runt men jag gjorde den lite större för säkerhets skull. Serierna satt även om han började kännas lite matt och sista bytet efter ökningen kom ett språng för sent. Men jag är nöjd! Vi hade ganska många sjuor men också 2,3,4 och 5 på flera ställen i protokollet och det kostar såklart. Slutade på 59,1 men vi hade nog varit uppe på 62 utan de stora missarna! Han behöver komma ännu mer ihop och bli lite kortare både fram och bak överlag men det får vi jobba vidare på! Nu siktar vi på MsvA igen i Hogsta den 13e.
Här kan ni se film från både igår och från Enköping! 
http://www.youtube.com/watch?v=Bm0OGa3tunQ

Maritaträning!

Zauron kändes fin och vi red igenom programmet som vi ska tävla idag. Vi fick göra om några saker, galoppslutorna bland annat där jag fick bakdelen före i den första och var lite för snabb in i den andra. Men det blev bra efter några gånger. Piruetterna blev jättefina så de gjorde vi inget mer med. Serierna funkade bra, måste komma ihåg att börja tidigt i fyrorna så jag får den mitt på diagonalen. Travprogrammet flöt utan större problem, även här måste jag passa vänstersluta så jag inte får baken före. Vi jobbade lite med samlade skritten och att jag måste försöka rida honom kortare och aktiv men flytta honom lite osynligt i sidled så han inte börjar passa. Skitsvårt det där, framförallt eftersom jag har svårt att känna i samlade skritten när han passar och när han går rent. Men vi får försöka göra vårt bästa idag! Nu ska vi ladda inför ikväll, startar sent, 18.43. Verkar tyvärr inte finnas några onlineresultat men ni får hålla tummarna!

RSS 2.0