Dubbelpass

Jag fick rida båda hästarna på dagens Maritha-träning eftersom Molle är krasslig. Inte mig emot, ett extra träningspass inför helgen kommer ju väl till pass. Vi började med lillen som var väldigt pigg idag! Svårt att stå still vid sadling och sparkade efter skydden. Han har kommit in i nån riktigt hata-skydd-period, speciellt om bootsen är på också (vilket de är vid transportåkning). Det är värst med de vita Catago som han får ha på träning. Jag tycker han ska vänja sig så han får helt enkelt ha dem och ogilla dem hur mycket han vill, han har ju inga problem att springa med dem sen, det är bara när han står still som han passar på att vara irriterad. Hur som, han var verkligen hur fin som helst idag! Stadig i formen från början och även om han var pigg så lyssnade han bra! Vi fick börja med lite kvarts framdelsvändning på en fyrkant för att börja lära in sidförande skänkel och det gick faktiskt riktigt bra. Tidigare när jag bara försökt flytta honom har han inte fattat nånting, men denna övning i skritt var super. Det var lite lättare undan vänster dock. Vi red lite volter i trav och i galoppen jobbade vi lite fattningar där vänster var bra och höger svårare. Där tar han inte riktigt hjälpen och springer in i galoppen, så det får vi öva på! Det märks att galoppen är jobbig för direkt efter är det som att bensinen börjar sina. Allt som allt är jag väldigt nöjd och han utvecklas verkligen från gång till gång trots att det känns som om jag knappt hinner rida emellan.

Det var bara att sitta av Lego och sitta upp på nästa eftersom Molle redan hade skrittat fram Zauron. Vi började med galoppen där vi först gjorde lite öppna omväxlande sluta på långsidan där han inte fick blir för lång utan skulle komma ihop sig. Red sedan en arbetspiruett åt vardera håll vilket fungerade bra och jag hann korrigera honom i tid när han försökte smita undan. Vi ville inte göra mer än så med piruetterna nu utan ville först och främst få bra känsla och jämna språng vilket är prio ett även på lördag, även om det innebär att de blir för stora. Sen skulle vi jobba lite serier eftersom det trasslade lite i söndags och nu körde Zauron sitt eget race. Fyrorna gick väl hyfsat men sen när vi skulle göra treorna ignorerade han helt min hjälp och det blev ingen serie alls. Fick bli arg på honom ett flertal gånger och han stressade upp sig men det löste inte problemet. Sen bytte vi varv (gjorde dem på långsidan) och helt plötsligt satte vi dem hur fint som helst. Knäpphäst! Får göra några på framridningen på lördag så att jag känner att det sitter! Vi avslutade med lite travslutor och tempoväxlingar där han måste komma tillbaka snabbade utan att falla på framdelen. Traven kändes bra idag och även formen överlag! Ska rida hemma imorgon och så tömkör vi på fredag så får vi hoppas att formen är toppad till på lördag!

Legobiten får vila imorgon men sen tror jag vi ska försöka hoppa lite uppsuttet och även tömköra framåt helgen :)

Hoppryttare?

Idag har jag pryat som hoppryttare på Zauron. Det var faktiskt kul! Sen att man sitter på en häst med riktigt stor kapacitet gör ju inte saken sämre. Vi hoppade runt på en åtta med två rättuppstående och på slutet seglade vi nog över 80 cm :) Han hoppas ju så sjukt stort, genom kroppen och med ryggen så det gäller att hålla balansen själv. Men han är väldigt lätt ändå, man behöver bara hålla om och stämma av tempot så fixar han resten. Några gånger kom vi tokigt men han hoppade av ändå även om piloten inte riktigt hängde med i språnget. Hoppas att vi kan göra detta fler gånger, bra omväxling och eftersom Molle vägrar så får jag väl offra mig. Men det var faktiskt ganska kul att leka hoppryttare.

Caligo fick sig ett sista pass för i år och skötte sig bra. Full fart framåt som vanligt, piggare häst får man leta efter! Ett bra sista pass och nu blir det vila för lillen som förhoppningsvis ska växa till sig under vintern.

Legolas fick gå en promenad. Han har varit dålig i magen från i söndags eftermiddag men idag var det bättre. Tror det kan ha berott på att det var så fruset i söndags och att han pillat i sig fruset gräs i hagen då. Nåt annat konstigt har han inte ätit så vitt jag vet. Men det verkar vara på bättringsvägen och vi laddar för Maritha-träning imorgon, det ska bli skoj!

Söndagsåkning

Skrev detta inlägg igår mer utförligt men blogg.se-appen ville inte samarbeta. Så ni får hålla tillgodo med ett mer sammanfattat inlägg. Det blev iallafall dubbla vändor till ridhus igår. Först på morgonen med Zauron till Tutis för lite träning. Mamma var med och filmade så nu vet jag hur det såg ut och vad jag ska tänka på till tävlingen. Ledordet var nog att förbereda lite bättre, samla upp och engagera honom. Framförallt i piruetterna och serierna men även i traven för att få mera schwung och uttryck. Han kändes fin emellanåt men ibland hittade han på lite egna saker så vi fick korrigera och göra om. Måste försöka åka nån dag till ridhus denna vecka också för att få trimma lite extra inför söndag.
 
Legolas fick åka till Åby på eftermiddagen. Först ville han inte åka men efter lite övertalning gick han in snällt, tror han testar mig lite (om än i väldigt små proportioner). Provar om han verkligen behöver stå still vid uppsittning, måste åka låda och så vidare. Han skötte sig bra på Åby, det var två hästar där när vi kom men efter ett tag blev vi själva, han gnäggade en gång men sen var det bra. Traven kändes fin och där blev han stadig och vi kunde rida lite serpentiner och volter. Galoppen är svårare och vi jobbade varvat rakt spår och stora mittvolten, det kommer nog dröja ett par månader innan han orkar galoppera tävlingsmässigt. Men vi ska ju inte ut och tävla nåt än på ett tag så det gör ju inget! Han stod iallafall bra och stilla i trailern både dit och hem och var väldigt duktig att lasta ur. Han väntar på mig även om han börjar backa så stannar han när jag håller emot med grimskaftet och väntar tills jag säger varsågod. Duktig! 
 
Det blev verkligen en effektiv dag igår, hade stallet både morgon, intag och kväll och så hann vi byta däck på trailern också. Mamma var med hela dagen och hjälpte till, annars hade jag nog aldrig hunnit eller orkat med. Idag blir det ingen ridning, riktigt ruggväder, tur att vi åkte iväg igår! Ska åka ut lite senare och pyssla om honom bara! 

Inspirationstips!

Ni har väl inte missat att det fortfarande går att se dressyren från OS på Svtplay?
Här  kan ni se från den individuella finalen med de tre medaljörerna! 
 
 

Dagens Zauron

Kändes bra! Red med spö för att få lite mer tryck i honom och tyckte det gav resultat, brukar alltid rida utan annars förutom vid framridning på tävling då han blir extra taggad om jag har spö med mig. Skolorna kändes säkra och bra. Lekte med lite byten och jag tror jag lyckades göra fyra i varje! Inte helt säker men en gång vet jag att jag åtminstone gjorde tre. Förstår inte hur svårt det kan vara, ser ju plättlätt ut på TV... :) Samlade honom lite fram och tillbaka och vände runt helvarv i arbetspiruett och det funkade ganska bra åt vardera håll. Red sedan halva som i George och de blev faktiskt bra! Den åt vänster blev bra på första försöket, där kom jag ihåg att lätta på ytter sen Marithaträningen sist och det gick bra då. Höger blev lite ojämn första försöket men ganska centrerad så vi gjorde om och då blev det bättre. Bra träning med andra ord!

Legolas fick vila och bli pysslad med, hade ingen större lust att rida i mörkret (även om vi har belysning). Så jag tänkte ta honom på banan imorgon istället. Man längtar verkligen efter att få rida honom varje dag eftersom han är så rolig att rida samtidigt som det är rätt skönt att kunna hoppa över utan att det gör nåt. Zauron får vila eller så skrittar jag ut en sväng på honom så han får röra på sig.

Liten ridtur

Längtar till snö så vi kan komma ut på vallen och galoppera! Speciellt eftersom vi blev snuvade på stubben denna höst på grund av lera och regn. Red ut en sväng med Hanna och Falcon igår förbi sommarhagarna och tillbaka. Blev mest skritt men en liten travsnutt på slutet. Han skötte sig exemplariskt och gick faktiskt först hela vägen bort, förbi både läskiga tunnor, människa med hund och en traktor på tomgång. Duktig! Ska strax åka ut till stallet och trimma Zauron lite. Snart är det ju dags för Enköping så vi måste ju känna på lite George-rörelser! Får se om jag gör nåt med Lego idag också. Ska packa och flytta i helgen så det kanske inte blir så mycket tid över då. Söndag är det Marithaträning med Z på Tutis, tänkte passa på att rida igenom programmet då, det var ju ett tag sen vi red det nu.

Caligo-tajm

"Trimmade" lite med Caligo på banan idag. Han var väldigt pigg som vanligt och nu måste jag nog faktiskt börja känna lite mer på bromsen. Han gör ju aldrig nåt dumt men det kan ju vara skönt att kunna stanna också! Man vill ju inte bli bromsande i handen på en ung häst men nånstans måste de ju lära sig att tygeln betyder broms. Han var duktig iallafall, vi fick fel galopp två gånger i vänster varv men sen blev det rätt. Just det, glömde ju berätta att vi var ute på en lite miniskrittur tillsammans med Karin och Sam häromveckan. Molle och Karins syster var med på backen men det gick så bra så. Han var precis som vanligt och tyckte inte det var nåt konstigt att bli riden utanför ridbanan. Duktig liten häst!

Legobiten fick vila idag och blev spolad, borstad och ryktad. Han är riktigt känslig mellan bakbenen och under magen nu, han fäller inte längre men är fortfarande väldigt kittlig. Slutade med att jag fick pilla bort lera med handen eftersom han inte uppskattade borsten. Det är nu senaste veckorna som han har blivit riktigt känslig där, det är lite kul för Zauron är exakt likadan och jag undrar om det är han som har skvallrat för Lego att mattarna inte ska få lov att borsta en mellan bakbenen. Är era hästar också extra känsliga i pälsen nu?

Gårdagens löshoppning

Han var mer hetsig och spänd denna gång tyckte jag men det kanske var för att han fick hoppa lite högre från början. Det blev några stopp när han blev osäker och kom fel men på slutet fick han några fina språng och jag tror det låg på cirka 120. Johan tyckte vi skulle jobba med bommar och hinder där han måste korta upp sig eftersom han har väldigt stor galopp och behöver stärka sig där för att orka galoppera ihop sig mer. Men nu är det slut på löshoppning och vi ska istället fortsätta jobba honom uppsuttet. :) Tycker det är viktigt med variation och varför inte skutta lite emellanåt? Ska prova hur Zaurons hoppsadel ligger på honom, den är antagligen alldeles för bred men kanske går att använda med en padd eller nåt eller om det finns nån annan i stallet som har en. Jag har ju egentligen en Stübben själv, men den är luftstoppad och för tillfället ganska platt. Så den behöver fyllas på om den ska gå att använda, tror den skulle kunna passa för den är smal i bommen precis som min dressyrsadel. 
Idag får han vila och på onsdag är det planerat en liten uteritt med Hanna och Falcon. 

Okoncentrerad liten häst och dagens tävling

Igår tömkörde vi Legolas på eftermiddagen. Det var nån timme innan intag och han var väldigt ofokuserad på sin uppgift. Kollade bara efter de andra hästarna och gnäggade tillbaka så fort nån gnäggade. Dessutom var han ganska spänd i början, det regnade hela dagen och han hade bara regntäcke som dock inte var blött igenom men han blev väl lite kall så han skakade faktiskt när jag tog in honom. Det blev ett pass att bara försöka få honom att lyssna och bli varm i musklerna igen! Idag fick han dubbla täcken och får nog ha det framöver, han har inte satt så mycket päls trots att han har fällt. Vore skönt om han höll sig korthårig så slipper jag klippa i år.

Idag var det dags för tävling. Trist väder och svårt att hålla både sig själv och hästen ren även om både framridning och tävling var i ridhus. Zauron stänkte ner mig när han hoppade till när vi höll på att göra iordning honom. Nåja, förhoppningsvis kollar domaren på ridningen och inte på klädseln :P Ritten var både bra och dålig, hade några missar, taktinslag i samlad skritt och lite strul efter ena galoppslutan där han höll på att byta. Men annars var det ok och bytena kändes jättefina. Var dock lite besviken på mina missar när jag kom ut men vi fick 65,1 % så det var ju jättebra! Höll tyvärr inte hela vägen till placering, blev andra utanför. Men det kändes skönt att få bra poäng trots lite missar och att vi inte är så dåliga iallafall :) Våra lag kom trea och fyra men det var ganska jämnt ändå. Så nu blir det nog både Enköping och Högbo och det här var garanterat vår sista msvB!

Trim med Zauron

Red hemma på banan igår. Han kändes från början lite stum i handen men det lossade efter ett tag och jag kunde runda av formen lite mer och få honom lite mjukare. Red igenom några galoppslutor från väggen såsom de ligger i programmet på söndag och det gick bra. Red även ganska många enstaka galoppombyten och fokuserade på kvalitén. Från vänster till höger byter han lite platt och det är svårt att påverka honom men några fick jag till. Åt andra hållet är det mycket lättare att få ett luftigt byte. Lite paus och sen kom Molle ut och hjälpte till från marken med lite samling i galoppen på volt. Det gjorde han bra! Fortsatte sen med lite tramp och växlade upp till vår träningspassage, han håller takten ganska bra nu men saknar fortfarande schwunget men det tar sig. Traven blir väldigt fin efter detta jobb och jag kunde avsluta med fina skolor i trav! Idag ska han tömköras och vi passar på att ta Legolas på töm också i samma veva.

Äntligen lite uteritt

Hängde på Karin och Sam ut idag med Legobiten. Det är ju så sjukt lerigt och blött överallt så tyvärr minskar ju antalet ridvägar ganska drastiskt om man inte vill klafsa runt i lera. Vi skrittade förbi sommarhagarna upp mot stora vägen och sen vände vi där. Här är det typ traktorväg så den håller rätt bra för regn. Vi travade och galopperade lite på hemvägen, vände och red tillbaka för att få lite längre sträcka och sen hemåt igen. I början var Lego först, han var väldigt pigg men tyckte det var läskigt när farbror Sam skuttade bakom så han sparkade bakut två gånger. Sista svängen fick han vara bakom istället och då gick det bättre även om han skulle springa väldigt nära Sams rumpa, dock är Sam väldigt snäll och låter honom hållas. Det var iaf kul att få komma ut lite och slippa banan. I helgen blir det nån dag med tömkörning!

Imorgon ska jag rida Zauron och eventuellt på lördag också beroende på hur det känns imorgon. Hade egentligen tänkt rida nåt mer men tiden har sprungit ifrån mig och jag har inte hunnit. Det får gå ändå, jag red ju i söndags också. Känner mig dock otroligt opepp på att tävla men får försöka peppa till mig på söndag. Funderar faktiskt på att stryka mig från Högbo och bara rida Enköping efter helgens tävling. Om inte tävlingssuget finns känns det inte så kul att åka så långt och dessutom är det ju nationell så resultatmässigt kommer det ju inte bli någon höjdarplacering. Har lite fullt upp med skola och flytt också så det vore rätt skönt att ha lite mer tid till det. Nåja, har nån vecka till på mig att bestämma innan pengarna dras så får fundera lite!

Dagens träning

Gick bra! Från början sprang han med huvudet rätt upp och var ganska pigg. Dock kändes han rätt avspänd ändå men ganska svår att påverka. Men han är lustig för rätt var det är så går han på tygeln av sig själv och då är det bara att hålla i, så det kanske var lite spänning idag i början även om han inte kändes så. Han blev rädd för sig själv i spegeln en gång också så han var tvungen att hålla lite koll där ifall den svarta hästen skulle attackera igen men om man jämför med förra gången kollade han ändå mindre. Eller framförallt kunde jag påverka honom mer när han började titta. Vi fick öva lite tempoväxlingar vilket han gjorde super och vi flög fram i trav på långsidorna. Det är verkligen skillnad att öka steglängden på honom och Zauron, Legolas har så mycket mer naturligt att länga sig och det är inte svårt för honom. Med Zauron får man ju alltid kämpa lite med takten och formen. Hur som helst, vi fick också öva på lite ryggning med lite hjälp av Maritha på marken. Det gick super och han förstod väldigt snabbt vad han skulle göra, väldigt smart häst det där. Han gjorde det dessutom bra, på tygeln och steg för steg. Sen fick vi rida lite galopp på både fyrkantsspår och volt och träna några fattningar som gick ganska bra. Fattar fortfarande ur ett hörn men det blir rätt nästan varje gång, så snart är det nog dags att börja lägga in fattningar på lite andra ställen. Efter galoppen var bensinen slut och även vår halvtimmes träning så då blev det avskritt för hand medan Molle trimmade med Zauron.

Gick bra att åka dit och hem, tvekade lite som vanligt vid lastning men gick sedan snällt på och står still vid öppning och stängning. Trampade lite när jag körde hem men tror mest han var lite irriterad på sina boots för dem gillar han inte. Men tycker han ska vänja sig, man vill gärna kunna ha det i vinter sen när man har brodd i.

Imorgon blir det uteritt med Karin och Sam och fredag blir det vilodag!

Hästfri

Jag har varit stall och hästfri i två hela dagar. Har haft så mycket att göra och hade ändå planerat in två vilodagar för Legobiten så jag har fått hjälp av Molle att se efter honom. Fick sms igår att han var spolad, borstad, luftad, kliad och fått ny fläta i svansen. Så jag tror han har haft det ganska bra :) Var längsen jag hade ens en hästfri dag, nu när jag har så nära till stallet så har jag varit där varje dag även om jag inte ska rida. Det ska iallafall bli skönt att få komma ut idag igen och andas lite hästluft!

I eftermiddag är det träning för Maritha så rapport om det kommer senare.

Skutteliskutt

Såklart regnade det när jag precis skulle ta mig ur stallet med Legobiten men slängde på mig en regnjacka och det fick gå ändå. Molle släpade fram lite bommar och hinder (!) till oss. Och han var så duktig. En ensam bom klippte han fint i både trav och galopp och kom faktiskt rätt över den i galopp redan från första gången. Sen styrde vi över minikryss i trav vilket han också klarade galant! Tvekade lite men jag höll om med benen och styrde rakt på så hoppade han bara som om ingenting. Hade två "hinder" på en åtta så jag kunde styra runt ett par gånger och bara skutta över. Sen höjde Molle lite och satte upp det till ett räcke istället som kanske var 40cm. Men det var inga problem för den numera hoppkunnige Legolas som återigen skuttade över. Han verkade tycka att det här med hoppning var riktigt skoj! Vi avslutade med nåt språng med anridning i galopp och även det funkade fint. Lite trött Legohäst fick skrittas av uppsuttet runt gården vilket var väldigt läskigt och ny energi infann sig. Ja, det är ingen modig häst jag har men vanliga hinder har han iallafall inga problem med :) Även matte tyckte faktiskt att det var riktigt kul så nu ska vi nog försöka skutta lite då och då så kanske (ja, kanske!) man kan våga sig ut på nån pay and jump i vår.

Caligo fick också rastas och han skötte sig som vanligt utmärkt. Galoppen var lite lugnare idag och han fick lite rundare och jämnare språng och jag kunde dessutom svänga lite bättre. Det tar sig! Vi hinner nog inte med så många gånger till nu, från november kommer han gå på vintervila och förhoppningsvis växa till sig lite.

Sådär bra träning

Ja, jag är inte helt nöjd med dagens träning. Med Zauron är man ganska van att han i princip alltid är likadan, ibland lite mer taggad men han är alltid arbetsvillig och svarar bra. Men idag var han loj. Redan när jag red fram var han inte riktigt på hugget och jag tyckte det höll i sig hela passet. Även om han travade fint på slutet och det kändes helt ok så fick man inte riktigt den där känslan som när han går super som han gjorde på förra träningen till exempel. Vi jobbade mycket piruetter idag, både hela och halva och det tog ett bra tag innan jag fick till det. Antingen blev han för loj, eller så vände han för mycket, för lite, tappade takten osv. Tyckte inte att jag fick honom riktigt mellan hjälperna så det var väl därför det blev så mycket problem. Hur som helst, efter ett par försök blev det bättre och till vänster får jag inte hålla för hårt i yttertygeln. När jag mjuknade där så vände han mycket bättre förutom en gång då han kastade sig runt istället. Höger funkade överlag bättre än vänster men även här tog det typ ett halvt varv innan vi kom på plats och fick till bra språng. 
 
Jag ska nog försöka rida två gånger innan tävlingen nästa helg, känner att vi behöver trimma ihop oss nu. Har blivit lite dåligt med ridning på Zauron de senaste veckorna så var nog lite ringrostig själv också.
 
Legolas ska nog få göra nåt i eftermiddag om det inte är skitväder. Blir nog på banan eftersom de flesta i stallet är och tävlar = ingen uterittskompis. Ska nog släpa fram lite bommar och trava/galoppera lite över! 

Kyligt!

Usch nu börjar det närma sig vinter. Imorse var det frost! Det är ungefär nu jag börjar längta efter ett ridhus! Men jag ska stå ut, åtminstone en vinter, så får vi se om jag vill flytta till nästa år. Då kommer ju också behovet av ett ridhus att åka då Legoliten närmar sig femårsåldern och kan börjas rida lite mera.

Han fick springa på töm idag med Molle. Ville ju egentligen rida ut men hittade inget sällskap så det fick bli tömkörning istället. Han skötte sig bra men passade såklart på att busa litegrann. Högergaloppen var riktigt fin och bärig idag. Vänster var lite jobbigare men han började nog bli lite trött då också.

Red sen Zauron på banan. Jag har varit förkyld hela veckan så det blev ett ganska kort pass med lite tempoväxlingar och lite lägre, rundare form. Vi ska rida för Marita på söndag så ville rida en gång innan eftersom jag inte ridit nåt denna vecka. Molle hjälpte till på slutet från marken och vi tränade på vår låtsaspassage. Han var duktig och försöker verkligen. Hoppas att vi under vintern kan hitta passagen så kan han snart alla GP-rörelser. Hur coolt är inte det?! Trampa kan han redan göra på stället och bytena i varje sätter han om ryttaren hinner med. Han är verkligen en sån super läromästare för mig!!! Även om han inte har gångarterna så har han ridbarheten och viljan att göra rätt vilket är nog så viktiga egenskaper för en dressyrhäst!

Piggelin liten häst!

Det verkar vara en sån period nu när alla hästar är väldigt pigga och taggade. Legolas var ju full av energi igår och Caligo var likadan idag. Han busade till nån gång till och med, har aldrig hänt förut, men han är ju rätt liten så det känns inte så mycket. Bara att hålla i manen :)

Han var duktig iallafall och vi kunde galoppera i FULL FART i båda varven. Lite svårt med styrningen i galopp och vi var väldigt nära staketet nån gång. Men han har rätt bra koll på sin kropp ändå. Väldigt balanserad även om det inte finns så många växlar ännu utan det är mest av eller på.

Lite intressant för Både Caligo och Legolas hade en period på några veckor då de båda två var ganska matta och lite trötta. Men nu har det slagit om för båda två ganska samtidigt. Kanske beror på lite kallare väder men det är ändå inte så kallt ännu.

Imorgon ska jag rida Zauron och Lego ska också få röra på sig tänkte jag. Borde försöka komma ut lite, får nog kolla med stallkompisarna om det är någon som planerar en uteritt!

Sadelkontroll

Idag hade jag Lollo Lija ute på besök för att kolla Legolas sadel. Hon är nyutbildad så kallad equipment coach, kolla in hennes hemsida här. Hur som helst, jag tycker väl att jag har ganska bra koll på om en sadel ligger bra eller ej men det är alltid bra med expertis på området. Hur som helst, jag fick rida först i min sadel och hon kollade hur den låg i de olika gångarterna. Legolas var hur pigg som helst och ridningen bestod mest av att rasta av honom eftersom han blir lite okontaktbar när han är pigg och spänd. Han fick galoppera lite i båda varven och sen stannade vi för att prata lite. Hon tyckte min sadel var lite för vid åt honom trots att sadeln är en väldigt smal bomvidd. Legolas har helt enkelt inte så mycket muskler än plus att han är en gänglig kille som är av smalare modell. Vi fick därför prova att rida med en fårskinnspadd under och då låg sadeln mycket bättre. Han kommer antagligen växa i den så småningom (och förmodligen växa ur också) men tills dess är fårskinnspadden en bra och billig lösning. 
 
Så det blir till att införskaffa en sån, ska vara med en "fri" kanal så om ni vet nånstans man kan köpa en sån får ni gärna tipsa mig! Det var iaf skönt att det lilla problem som fanns gick att åtgärda och att han inte behöver nån ny sadel än på ett tag. 
 
Imorgon blir det vila för lillkillen och istället ska jag ta mig an Caligo igen. Hoppas på lite torrare och finare väder framåt helgen så Lego får komma ut och galoppera lite, kanske på trädan eller stubben om underlaget funkar där. 

Hopphäst?!

Gårdagens löshoppning gick långt över förväntan. Han har inte hoppat sen treårstestet som faktiskt var en katastrof där han blev jättespänd, osäker och hade noll självförtroende. Det slutade med att han kraschade ett hinder och efter det blev han rädd och ville inte mer och de fick lägga ned hindret. 4-4 blev siffrorna då. Så jag hade inte så höga förväntningar på gårdagen, jag ville mest att han skulle slappna av och förstå att hoppning är kul och att han vågar! 
Han blir verkligen stor när han spänner upp sig! Sen är man ju inte sådär jättelång själv så han ser ju alltid större ut än vad han är när jag står bredvid. Han är faktiskt cirka 170. 

Jag förklarade för Johan vad som hände på treårs och han förstod honom direkt och jag tyckte verkligen han hanterade honom proffsigt. I början rusade han bara igenom men efter lite stöd från Johan så började han förstå att man kan våga titta och hoppa samtidigt. Sista sprången blev bra och han var lugn och sansad. Vi är med om två veckor igen och sen är det nog dags att börja skutta lite uppsuttet! Jag ville åka på detta för att han skulle få lite självförtroende och bli vän med hindrena igen. Om han ska visas på kvalitén i höst så måste han ju hoppa så vi kanske är med ett par gånger i vår också. Visst vore det kul om man kunde visa honom uppsuttet men det tänker jag inte göra själv, så om någon frivillig vill anmäla sig att träna lite hoppning i vår så varsågoda :) Jag kanske kan tänka mig att hoppa nån pay and jump på låg höjd men blir det lite högre är det nog bättre att nån som gillar hoppning tar vid. 

Utveckling!

Molle tog Lego på töm idag och han var verkligen jätteduktig. Om man jämför med första gången vi tömkörde för två månader sen är det som dag och natt. Han fattade ju grejen men hade ingen vidare bjudning och det där med galopp på volt var ju supersvårt och superjobbigt. Men idag var han energisk och väldigt bärig i båda galopperna! Tyckte även att traven såg bättre ut men det hänger nog ihop med att han bjöd och hade ett bättre driv från bakbenen. Höll inte på så länge, kanske 20 minuter så jag hoppas att han är lagom tempererad imorgon på löshoppningen. Han var iallafall lugn idag (sist vi tömkörde var det ju rodeo). Han busade till nån enstaka gång men det kan ju få vara tillåtet när man är bebis.

Vi tog sen Caligo en kortis på banan också och vi testade galopp igen vilket gick bra. Sista fattningen fick jag honom till och med i galopp utan hjälp från Molle :)

Zauron hade dessutom gått ett riktigt bra pass med Molle i förmiddags så idag var alla hästar riktigt duktiga! Det är så kul att hålla på med den här sporten när hästarna är friska och glada och dessutom presterar så fint. Efter att ha haft det så motigt med skadad häst så länge så ska jag verkligen passa på att njuta nu så länge det här varar. 

Filmtajm

 Idag lastade vi Caligo och åkte till Åby för att få rida på lite bättre underlag. Vi provade på att testa att galoppera uppsuttet för första gången och det gick riktigt bra. Först förstod han inte så Molle fick hjälpa till lite från marken men sen fattade han galoppen så att säga ;) Han travade även på riktigt bra därinne, han har ju varit lite matt några veckor men nu är han full av energi! Vi kommer köra på med inridningsfasen oktober ut och sen får han bara vara häst och gå på lösdriften fram till när det är dags att förbereda inför treårs. 
 
Legolas fick ridas på banan igår och trava lite bommar. Det gick fint och han var duktig! Dessvärre hade han tappat en sko så lånade en av Molles easyboots så jag kunde rida iallafall. Men min nya hovis visade sig ha riktigt bra tappskoservice, hon kom ut runt 19-tiden igår kväll så nu hoppas jag den sitter ett tag. Det såg ut som om han bara hade klivit ur den, för hoven var helt hel. Försökte leta efter den i hagen men det var lönlöst, det är lervälling överallt och det är inte konstigt om skorna ryker eftersom det suger rätt bra... Idag var det iallafall sol, så hoppas på lite torrare väder framöver. De fortsatte även att tröska åkrarna nu så om vi har tur kan vi hinna ut och galoppera lite innan de plöjer. 
 
Imorgon står tömkörning på schemat och sen är det löshoppning 19.40 på måndag på Tutis! 

Smakprov från idag

Varit i ridhus med Caligo och provat galopp för första gången! Finns dokumenterat på film så ska bjuda på det sen. :-)


Tränat passage!

Eller ja, vi ska egentligen inte kallat det för passage för det är ingen passage i nuläget men vi försöker jobba oss dit. Satte fokus på traven idag och växlade mellan vanlig trav, tramp och den korta men långsamma traven som vi hoppas blir passage en vacker dag. Det går bättre och bättre, nu kan vi trava "långsamt" men aktivt men det saknar lite häng, men jag tyckte ändå idag att vissa steg fanns det nåt som började likna lite häng i luften. Han har ju väldigt lätt för att trampa men det där med att trava och hänga i luften finns inte riktigt inbyggt i honom. Nåja, vi övar vidare, en vacker dag kanske han kommer på vad vi menar och då kommer han nog kunna det, för det är så han funkar med det mesta. Bara han vet vad han ska göra så försöker han så gott han kan. Han kan bli väldigt stressad om han inte förstår och försöker då på alla möjliga sätt sätta benen rätt. Så vi tar det lugnt och sakta, lite i taget :) Avslutade passet med lite bytesserier och idag var han faktiskt lite loj för skänkeln och bytte inte alltid när jag ville. Fick gå på honom några gånger och då blev det bättre. Gjorde 7st tvåor klockrent och två stycken i varje ett par gånger.

Legobiten var nog lite trött idag. När jag hade ridit klart med Zauron stod han och sov i boxen med rumpan mot dörren och flyttade inte ens på sig när jag gick fram. Skönt för honom med en vilodag tror jag, det förtjänar han efter gårdagen!

Just det, tittade på flera fyraåringar idag via webb-tv från Flyinge. Alla var väldigt fina och välridna. Tänk om Legoliten kan gå så fint nästa år! Det var tre stycken Don Primero som gick till final ;)

Och dagens guldstjärna går till...

...liten Legobit!

Idag har den lille unghästen satts på tålamodsprov! Började förmiddagen med skoning där han först fick stå inne och vänta på att farbror Elton skulle få sina hovar fixade. Sen var det Legos tur, jag har honom inte uppbunden ännu eftersom jag känner att han slappnar av bättre om jag håller i honom plus att jag har lättare att korrigera honom när han behöver flytta på benen osv. Han stod som ett ljus idag, jätteduktig verkligen. Förra gången var han rätt spänd halva skoningen och hade lite myror under fötterna men idag var han avslappnad från början. Kan ju bero på att farbror Elton höll sällskap inne men jag tror också att han kände igen Hovis och situationen sen förra gången. Han var lite dryg på sista hoven och tyckte att han var klar men 3 av 4 hovar måste definitivt vara godkänt.

Sen fick han gå ut i leran och klafsa lite eftersom jag tyckte det var lite väl länge att stå inne annars tills vi skulle åka på träningen. När han väl skulle in fick vi ju såklart spola benen (för andra gången idag) samt tvätta svansen eftersom den såg ut som nåt katten släpat in. Han fick stå lös när jag shamponerade eftersom vi inte har någonstans att binda upp vid slangen men han stod stilla så det gick bra!

Han var lite nervös när vi kom ut och skulle lasta, det hade börjat regna också men han gick på nästan på en gång. Lite tvekande på luckan men sen rakt på. Gick bra att köra (jag körde själv med Molle och Zauron efter i egen bil) och lasta ur. Han följde med in i ridhuset som om ingenting och stod stilla när vi sadlade och hoppade upp. Sen upptäckte han ju en väldigt snygg svart häst i spegeln! Så den var han ju tvungen att spana in varje gång vi red förbi ;) Han var lite spänd och lekte giraff med huvudet i början av passet men på slutet slappnade han av och var riktigt stadig i formen. Gjorde inget avancerat idag, lite gångartsväxlingar och tempoväxlingar och svängande hit och dit och få honom med mig. På slutet kändes han jättefin verkligen, och det var stor skillnad på hur han rörde sig ffa i traven inne i ridhuset mot hemma. Banan hemma är ju lite hård och stum så det var ett helt annat schvung där inne. Men det är ju bra att rida på olika underlag.

Hemfärden gick lika galant som ditvägen, nu gick han på trailern på en gång. Han tyckte nog det var skönt att komma hem och kommer säkert sova gott inatt. Men han var ändå rätt pigg hemma, skönt att veta att han inte tog helt slut på detta äventyr iallafall. Kommer ju åka varannan vecka nu till Åby för Marita och när det inte går att rida hemma pga av is och så, kommer vi nog åka varje vecka till ridhus.

Oj nu blev det långt inlägg, imorgon blir det iallafall vila för lillkillen. Rider på fredag och sen tömkörs han på söndag så han inte är helvild på löshoppningen på måndag :P Imorgon ska jag motionera Zauron och det blir nog på banan eftersom det bara är lera överallt annars. NÄR ska det sluta regna?!!

Första tappskon!

Lego liten hade inte kunnat tajmat in det bättre. Hovis kommer nämligen redan imorgon för omskoning, så det var ju ingen större fara på taket. Dock är det lustigt för han hade tappat vänster fram som har suttit bra men vänster bak har glappat lite i två veckor då det har lossnat en söm där men den sitter kvar. Nåja, imorgon får han nya skor runtom så behöver inte bekymra mig alltför mycket.

Vi gick en promenad cirka 30 minuter. Gick bort till nästa gård och tillbaka, tittade på läskiga saker och plaskade i vattenpölar. Hade honom i grimma och kedja, inte för att den behövdes, han är väldigt lydig från marken!

Imorgon står som sagt hovis på schemat först på dagen och sen åker vi till Åby på eftermiddagen för att träna för Marita. Nu har han ju inte åkt trailer på ett tag så vi får väl se vad han säger om det, men det ska nog gå bra med lite övertalning!

Vildhäst

Bestämde mig för att Legolas skulle tömköras idag och eftersom Molle kunde så fick det bli så. Det var ju ca en vecka sen senast och ska försöka hålla igång så det blir en gång i veckan. Och tur var det, för idag hade jag en vildhäst! Skrittade fram ute för hand och märkte att han var ganska alert men han var ändå snäll och gick bredvid mig som en hund. När vi sen kom in på banan och kopplade på tömmarna var det som att trycka på en knapp. Han visade upp hela registret av cirkuskonster varv på varv. Buse! Trodde nästan det var nåt fel på honom för han verkade irriterad också och sparkade bakut ett flertal gånger. Kan ha varit gjorden för den är inte elastisk och han är van vid en elastisk gjord på sadeln. Jag var iallafall glad att jag stod på sidan och inte satt på kan jag säga. Nu hade han säkert inte hållit på likadant om jag suttit på honom men ändå. Hur som helst, han körde på ganska många varv innan han lugnade sig. Idag var det då inget fel på energin iallafall. På slutet galopperade och travade han riktigt fint och sen var han trött och näsborrarna var stora som tennisbollar. Fick skritta av en bra stund för hand så han kunde andas normalt igen. Imorgon ska vi nog gå en längre promenad så han inte vilar helt. Vill inte att han är lika galen på onsdag när vi ska rida på Åby. Dags att byta till säkerhetsstigbyglar också, kan nog sitta löst vilken dag som helst om han fortsätter i den här stilen. Det är spännande att rida unghäst, man vet aldrig riktigt vad man ska förvänta sig när man sitter upp.

Har också tråkiga nyheter. Legolas uppfödare som köpte Kiri ringde nyss och berättade att hon kastat sitt föl så hon är inte dräktig längre. Jättetrist då det säkert hade blivit en superfin fölis. Om ni vet nån som vill köpa ett fint avelssto så hör av er, hon är nämligen tveksam till att ha henne kvar eftersom det kommer dröja nästan 2 år innan det kan bli nån ny fölis.

RSS 2.0