Söndagsridning

Ok, jag red inte lika bra som Kittel.. Men det gick ganska bra ändå. Började med galoppen denna gång och red en hel del förvänd och försökte få igenom honom lite mer i sidorna. Han sitter inte fast, men han är ju lite oliksidig och lite mer lösgjord kan han alltid bli! Gjorde sedan några enkla byten, förvänd till förvänd, som i MSVC:2, och det gick hyfsat. Svårast här är att få tillbaka honom tillräckligt mycket men ändå inte tappa galoppkvalitén. Gick sedan över till lite skolor i trav där han känns jättebra faktiskt! Lite svårt att komma in i högeröppnan, där han gärna drar lite inåt (han vill alltid dra lite till höger), så man får passa så man inte tappar linjen i början, men när man väl hittat böjning och tvärning går den som en dans! Slutorna känns också superbra, jämna och fina! Avslutade med lite travökningar, börjar hitta lite mer nu, och ffa komma igång snabbare. Får vara lite på med skänkeln precis när jag vänder in på diagonalen så han kommer igång snabbt. Han är så rolig Zauron, för när man har gjort ett par gånger, så vet han precis vad det handlar om och laddar som sjutton i hörnet. Summa summarum så gick det bra idag tyckte jag, hästen kändes fin och jag red ganska bra. Ska försöka rida eventuellt på fredag igen, så får vi träna vidare då!

Fortfarande halt?!

Jag linade Kiri lite i fredags och då såg hon inte alls halt ut längre. Så jag trodde faktiskt jag skulle kunna rida igår, men hon kändes inte riktigt som vanligt. Hon var inte direkt halt, men hon nickade till ibland och gick inte fram som hon brukar. Så hon får vila ett par dagar till, så hoppas vi att det släpper. Får ge henne en ny chans framåt onsdag eller nåt, så får vi se. Dock var hon jättefin i munnen igår, stadig i formen, inte för lång som hon kan bli ibland samt skummade fint på båda sidor. Ibland är hon lite torr på vänster sida..

Kollade på GPküren igår från Skandinavium, kul att se, ffa att Scandic gick så pass bra. Övergångarna sitter verkligen perfekt, så mjukt och följsamt, så vill jag också rida! Parzival var väl värd segern tyckte jag, men också lite svårt att jämföra eftersom Scandic och Parzival är så olika typ av häst. Men fina är de bägge två! Annars var Andreas Helgstrand en favorit. Superfin och superelastisk häst verkligen, och han rider ju så otroligt bra. Man såg knappt att han gav henne några hjälper, helt stilla i handen, bra form på hästen. Den kommer bli en stjärna när den blir lite äldre, helt klart. Plus att det var ett sto, det gillar vi! Så få som har tålamod att plocka fram ston, de är ju oftast lite knepiga, men så värda när man får de med sig!! Nu är man taggad på att rida, som tur är ska jag åka och rida Zauron i eftermiddag, då ska vi rida minst lika bra som Kittel och Helgstrand ;)

Tävling!!

Björklinge har lagt in en extra kvällstävling pga av strulet som blev med tävlingen den 19e! Jippie!! Nu kan jag äntligen se fram emot en tävling som inte ligger alltför långt fram i tiden..! Så det blir MSVC:1 och MSVC:2 då, hoppas det blir fulla klasser! Ska bli jättekul!! En eloge till BRF som ordnat detta så bra!

Krusenstierna-föreläsning!

Igår var jag på föreläsning på Tuthammar med Kristian von Krusenstierna. Det handlade om hur han lägger upp träning och tänker inför tävling och mycket mera. Det var bra och inspirerande. Det där med att sätta upp mål har jag varit dålig med, kanske ska börja med det med Kiri. Men just nu är hon ju så pass ung, och det kan hända så mycket som gör att man får planera om, så då kanske det är bättre att endast ha det lite mer långsiktiga målet som är fyraårschampionatet samt att kunna starta LB i höst. Men annars är det nog jättebra att ha både långsiktiga mål och kortsiktiga. Kanske får bli så framöver när lilldamen växer upp. Han pratade också mycket bra om hur man lägger upp sin ridning, lära känna sin häst, när går hästen bäst? Efter 1,2 eller 3 dagars ridning eller går den bäst efter vila? Också tömkörning tyckte han var jättebra, vilket jag och Molle ska komma igång med med Kiri, när hon är frisk nu.. Jag är ju inte så superbra på det och Kiri är inte van, men Molle är duktig, så det ska bli kul om vi kan få till det ibland. Med min förra häst var det så mycket enklare eftersom hon hade blivit tömkörd en hel del innan jag köpte henne och allting satt på plats redan. kiri förstår inte lika bra och då blir det mycket viktigare att också göra rätt!

Ska åka ut i eftermiddag och ta hand om henne, kanske prova på lina igen och se om hon är bättre. Hann inte ut igår men skulle ju ändå inte rida, så Klara var snäll och mockade åt mig. Rapporterar sen hur det är med sjuklingen!

Längtar efter vår!

Precis som alla andra i detta avlånga land är jag innerligt trött på denna vinter och kyla. Ok, det är fint, det är ingen lera = hästarna alltid rena och fina, men faan vad drygt det är att alltid behöva ha lager på lager och frysa ändå så fort man går ut... Våren kommer nog aldrig vara så välkommen som i år, om den nu behagar att dyka upp..

Var ute hos Kiri igår, kliade av lite päls och sen provade att longera lite. Hon var inte varm eller gallig igår, men på lina märks det tydligt att nåt inte är som det ska fortfarande, kanske att det var bättre än i måndags, såg henne ju inte från marken då, men det syns fortfarande att nåt är knas med höger fram. Så vi gick en liten promenad istället. Passade på att putsa av mina grejer och fixa lite. Åker inte ut idag, ska på föreläsning med Krusenstierna som BRF anordnar, ska bli kul! Så får se hur hon ser ut imorgon istället, hoppas på förändring till det bättre! Om hon inte är bättre snart, så får jag väl be Görel titta på henne och eventuellt åka in med henne om hon tycker det. Vet ju inte var det sitter, skulle ju kunna vara högre upp också, kanske sträckt sig i bogen eller så.

Nu ser vi fram emot vår och frisk häst istället!

Zauron träning

Det gick ganska bra igår, fick rida på rakt bett eftersom han har fått lite sår i gommen av det vanliga. På nåt sätt så trycker han upp bettet själv när han tuggar och lyckas då skapa sår. Men han var mycket bättre i munnen nu, gick bra att ta i vänstertygeln igen. Dock var han ganska pigg och lite stark. Men red lite skänkelvikningar som gick bra och lite uppridningar i galopp med halt. Det går bättre och bättre, börjar kunna få tillbaka honom i tid nu. Svårt till höger dock, för han vill hela tiden dra till höger och när man stoppar upp honom så blir han inte rak istället. Får träna vidare helt enkelt. De enkla bytena funkade ganska bra idag, trots att jag red på träns så det var kul. Avslutade med lite ökningar i trav och galopp, har lite problem att komma igång snabbt, han vill gärna smyga igång. Träna vidare är det ända som gäller. Som det ser ut nu är första tävlingen 27 mars och då är det allsvenskan. Blir en programridning den 22a så kan iallafall få rida igenom LA:4 innan ordentligt för domare.

Var inte ut till Kiri igår, ska åka ut i eftermiddag och pyssla om sjuklingen :)

Halt häst!!

Japp, så var det dags. Det är så kul att ha häst ibland. Igår hade Tati tagit sig ut ur sin hage och in i Kiris. De hade säkert haft det jättemysigt tillsammans men förmodligen busat lite. Kiri var iallafall varm och lite svampig på höger fram igår när jag kom ut, tänkte att det kanske inte var så farligt, men kände direkt när jag började trava att hon inte var fräsch. I höger varv när jag släppte på tygeln haltade hon märkbart :( Så nu får det bli vila, hoppas det inte är något allvarligt, utan en lättare sträckning eller vrickning. Hon var inte öm iallafall. Skulle ju ha åkt till Maritha på onsdag, men det blir det inget med. Får se om hon är frisk om två veckor eller om vi får avvakta längre än se. Tråkigt är det iallafall. På ett sätt är det bra att hon är bara fyra nu, inga tävlingar inplanerade och det gör henne inte så mycket om hon skulle behöva vila nån vecka eller ett par. Men längre än så skulle vara riktigt trist. Så vi får hoppas på det bästa.

Nu ska jag och Molle åka iväg med Zauron och rida på Åby. Molle har rapporterat att han har gått superbra efter fixningen av hans tänder, så det ska bli kul att få känna på honom idag! Får rapportera senare om hur det gick!

Hoppelihopp!

Idag var det iallafall inte för kallt för att rida. Även ióm ridningen för Karros del fick utföras i thermobyxor. Men hon var åtminstone varm på slutet och hade inte frusit sönder nånting. Idag började vi först med 2x3 stycken bommar med lite mellanrum (läs tid för att bromsa/stanna) ifall det skulle gå för fort. Det gick jättebra och Kiri börjar bli duktig på det nu. Hon är väldigt snabb att rätta sig om hon en gång kommit fel, nästa gång lyfter hon högt på benen! Sen satte vi upp ett kryss av den ena bomserien, så att hon fick komma in på bommar och sen mot hindret. Gick också bra! Så vi satte upp båda hindrena och Kiri var faktiskt lugn och fin, lyssnade bra och hoppade rakt och fint över. I ena varvet galopperade hon till och med emellan, utan att rusa! Det ni! Så på slutet satte vi upp ett räcke på ca 50cm och hon hoppade lätt över i galopp. Så duktig! Det bästa av allt är att hon aldrig tvekar, självklart ska vi hoppa! När Karro stannade henne en gång på ena krysset (väldigt lågt) eftersom hon gick iväg lite så gick hon över det i skritt sen. Över ska vi tyckte hon, bra inställning tycker vi :)

Nu får vi klura på vad vi ska hitta på nästa gång, som förmodligen blir nästa helg, eftersom vad vi än gör, så är det just nu väldigt enkelt för henne. Men det är ju så det ska vara också, enkelt och framförallt rolig! Ska bli kul också när galoppen blir mer reglerbar, så kan vi hoppa lite mer i galopp. Just nu finns det ju mer eller mindre en växel, även om hon börjar kunna galoppera lugnt nu, så orkar hon inte direkt korta sig. Så det måste vi jobba med, så vi kan få lite mer variation i galoppenstegen, då kan Karro och Kiri hoppa bana sen ;)

Så var det kallt igen..

Jag är så trött på vinter!!!! Längtar tills man kan gå ut, om så bara en dag, utan att frysa nånstans.. Det var väldigt kallt idag, hästarna fick vara ute 4h timmar bara för att det inte skulle frysa i stallet och jag och Karro ställde in vår hoppning. Ska försöka imorrn, men det verkar bli rätt kallt då också. Kiri fick en oplanerad vilodag idag, vi gick en iskall promenad istället. Hade tänkt longera henne, men det var flera andra i ridhuset varav en annan som också longerade, så bestämde mig för att inte gå in dit. Skulle ändå inte blivit nåt vettigt.. Hon är ju bara 4, och när jag kom idag låg hon ner och sov, så tror inte hon var alltför ledsen för det. Kliade av lite päls istället och myste lite, hon gillar inte riktigt när man håller på att dra av päls och hon försökte till och med bita mig, men insåg snabbt vad hon gjort och slängde sig bakåt innan jag hann reagera. Men hon fick sig lite åthutning iallafall, ok att hon är lite sur, men det får inte gå ut över mig. Hon verkar vara lite extra känslig i pälsen nu, men det kanske beror på fällningen.

Vi hoppas på liite varmare imorrn, så det åtminstone ska gå att rida utan att frysa sönder...

Galopp, galopp

Idag tränade vi lite mer på galoppen än vanligt, gjorde en hel del fattningar och till höger tog hon dem jättebra idag, ett par gånger hann jag bara tänka galopp i princip så fattade hon. Däremot var det svårare i vänster idag (!), det är så spännande med unghästar, helt plötsligt är de tvärtom. Galoppen kändes också bättre och lugnare i höger idag, vilket också är tvärtom. Så nästa gång får jag väl helt enkelt träna lite mer vänster igen. I traven kändes hon lite lång idag, var lite tjafsig i munnen också, vet inte vad det kan ha berott på. Men stundtals blev hon fin, och övergångarna till skritt sitter fint i höger, i vänster vill hon gärna släppa ställning och böjning, vill väl inte riktigt sätta under sig där. Imorrn blir det vila och sen ska Karro hoppa igen på lördag, får se om vi kan få till kanske 2 hinder denna gång! Får se hur det går! Hon fäller också massor nu, rev av en hel hög med hår idag, ska bli så skönt med sommarpäls sen. Just nu är hon mest dammig och det går inte att få henne ren. När hon fällt klart ska hon få ett helkroppsbad tror jag!

Tips!

Hittade en intressant artikel på Hippson om hur ryttares nervositet påverkar hästen.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/forskningskollen-nervos-ryttare-nervos-hast.htm

Tänkvärt för de som alltid har spända hästar på tävling, kan det vara så att ryttaren själv är spänd och nervös och därför blir också hästen detsamma? Troligtvis så är chansen också större om man har en häst med mycket nerv, och därmed drar jag slutsatsen att om man blir väldigt nervös själv på tävling, bör man se till att köpa en häst som har ett lugnt och stabilt psyke. Det är så tråkigt när spändhet och nervositet ska förstöra en tävling.

SJälv tror jag inte att jag har detta problem, då jag alltid är rätt lugn på tävling, kanske lite för lugn ibland, därför skulle jag nog behöva en häst som själv taggar till så jag istället kan få den att hamna på en lagom nivå. Återstår och se hur Kiri kommer vara på tävling. Nånting säger mig att hon troligtvis inte kommer vara så spänd eller rädd, utan snarare tycka det är kul. Hon är alltid mycket mera på när vi åker iväg till Åby och tränar än när vi rider hemma. Tror hon gillar när det händer nånting kul i vardagen!

Duktig häst

Ja idag var Kiri jätteduktig. Galopperade lugnt och fint även i höger varv! Det börjar hända saker nu. Traven kändes också fin och övergångarna här sitter som de ska! Galoppfattningarna till höger gick bättre än vänster, för en gångs skull, så även det är på väg att lossna. Måste våga trycka till henne när hon inte tar hjälpen, gjorde det först till höger idag och sen gick de som på räls. Hon gjorde några "hoppa rakt upp och rakt ner" språng även idag, men det var inte så farligt. Det går åt rätt håll! Duktig häst!!

Jag bjuder på....

...en film när provred Kiri för första gången. Hon är här 3 år!

http://www.youtube.com/watch?v=vKivkWnpupY

Det här med webbdesign...

Efterlyser någon som är bra på att göra en snygg bloggsida åt mig. Det jag lyckats göra själv är ju att sätta dit en bild som header, men det är i princip så långt mina kunskaper om detta sträcker sig. Så om någon därute känner sig manad och tycker att sånt här är lätt som en plätt så får ni gärna hjälpa till. Behöver inte vara så fancy, bara lite roligare än vad den är nu. Blir nog roligare att blogga och för er att läsa om det ser lite snyggt ut samtidigt! Skulle också behöva ett bra bloggnamn, förslag på detta mottages tacksamt. :)

Träningen för Roggan blev inställd ikväll, han satt fast i bilkö i sthlm. Men jag är inte så ledsen, det är så jäkla kallt ute så det hade mest varit pina att ge sig ut. Men tråkigt för träningens skull, men vi får ta nya tag nästa gång han kommer. Då har ju Zauron fått sina tänder fixade också! Får leva på gårdagens resultat tills vidare. :)

Programridning och uteritt

Igår var vi med Zauron på Nåntuna och red program för Roggan. Zauron är ju riktigt vass i munnen, men detta ska åtgärdas på tisdag. Som tur är går han rätt bra på kandaret, antagligen för att man inte behöver ta så mycket i honom. Hoppas han blir bättre på tränset sen efter lite filande, men det borde han bli. Hur som helst, vi red igenom Msv C:1 igår och det gick rätt bra tyckte jag. Hade en miss i ena öppnan när jag förberedde dåligt, samt att jag måste våga trycka på mer i ökningarna och ffa i början, pang på ska det va! Roggan var iallafall generös med poängen och vi hade mest 7or och 8or och slutade på 71,7%!!! Självklart kommer vi inte rida på såna siffror på tävling, även om Roggan påstod att han dömde rättvist. Men det händer ju alltid saker på tävling och man får inte till allting. Men ändå, med tanke på att jag aldrig ridit igenom programmet innan rider hästen en gång i veckan så kan man inte vara annat än otroligt nöjd. Nu är jag taggad på att tävla och hoppas verkligen jag kommer med till björklinges tävlingar den 19 mars. Då är det både C:1 och C:2. Annars blir ju första tävlingen första omgången i div II, om jag nu får rida laget, och det kan ju vara skönt att ha startat nånting innan..

Kiri fick ridas ut igår med Kurt. Hon var först lite seg och tjurig och ville bara gå bakom Kurt. Men efter lite dust och några tillsägelser så gick hon förbi och kunde sen gå både först och bredvid. Då blev hon också mkt lättare för skänkeln. Vi travade och skrittade lite på vägarna mest, tog en liten sväng på brantshammars-slingan, gick först åt fel håll och hamnade i ca 1 meter djup snö! Kurts ben bokstavligen försvann men som tur var kom vi därifrån och red åt andra hållet där det var upptrampat. Det var superskönt väder, soligt och inte alltför kallt, så hur skönt som helst. Idag får hon vila och imorrn blir det ett pass i ridhuset.

Ikväll är det vanlig träning för Roggan och det blir med Zauron. Ska få träna lite på det som var lite sämre igår, dvs övergångar till mellan och ökade gångarter samt att våga satsa. Blir nog några enkla byten också, då jag har svårt att få tillbaka honom från höger till vänster. Hoppas det inte blir för kallt bara :S Imorse var det -18 hemma..

Gör ett nytt försök att uppdatera bloggen

Dålig uppdatering här, men min ursäkt får vara brist på inspiration kombinerat med mycket att göra i skolan. Hur som helst, hästarna går bra. Gjorde ett mindre lyckat pass med Zauron förra veckan, då vi konstaterade att han nog var vass i munnen, för han betedde sig märkligt när man tog i tygeln. Och visst hade han lite sår på insidan, så på tisdag ska han få åka in och få det åtgärdat. Red honom i tisdags på kandar och då var han mycket bättre, kanske för att man knappt behöver ta i honom med det. Men till och med de enkla bytena som vi kämpat med funkade jättebra, behövde bara sitta till och så lyssnade han. Vi är nu anmälda som reserv till den 19e då BRF har tävlingar, och jag hoppas verkligen vi kommer med eftersom BRF är min nya hemmaklubb och allt. Måste bara tillägga att ny systemet med "först till kvarn"-anmälan i TDB måste vara det sämsta jag nånsin sett. Visst måste vi få bukt med att folk blir bortlottade, men som det är nu får man ju knappt en chans att anmäla sig ens, eftersom alla kastar sig över att anmäla i samma sekund som TDB öppnar tävlingen.. Suck.. Tycker de borde lägga in en funktion i systemet som automatiskt lottar bort när tävlingen stänger anmälan, samt håller koll på om man blivit bortlottad mer en 1gång i rad och på så vis kommer man med till nästa tävling. Det kan väl inte vara så svårt...??! Tror det kommer ändras till nästa år, verkar vara många som irriterar sig på detta...

Kiri då? Jodå hon går väl framåt också. Red för Maritha i tisdags och först var hon jättekonstig, stum i munnen och lite sadeltvångs-syndrom med ner med huvudet och skjuta rygg. Efter ett tag upptäckte matte att hon spänt nosremmen (har aachengrimma) innanför bettet på ena sidan! Inte konstigt att hästen tyckte kändes konstigt och inte gick och svänga i vänster varv! Var lite mörkt i transporten så jag såg väl inte vad jag gjorde riktigt. Hur som helst, när vi rättat till utrustningen gick hon mycket bättre. Dock var hon fortfarande lite hoppig och studsig, men det har hon ju varit på sista tiden. Försöker när hon har läge att busa lite, det är väl lite unghästtrots, men så länge jag sitter kvar tycker jag inte det är så farligt. Fick tom beröm av Maritha för hur jag hanterar situationerna när hon busar, och hon sa att det var mig man skulle skicka busiga unghästar till. Tror inte det va?! Min egen räcker bra till, helst rider jag hästar som befinner sig med hovarna på marken. Anyhow, galoppen går framåt, fortfarande lite fort och obalanserat, men känner att jag börjar få mer och mer kontroll plus att Kiri orkar lite mera nu. Det tåls att jobba vidare med helt klart. Traven är så himla fin, det finns hur mycket som helst i henne och hon har inga problem att länga sig, fick tom länga henne på volt sist, och det fixade hon galant. Intressant hur en häst kan vara så obalanserad med en växel i galoppen men ha sån fantastisk balans och register i traven. Men det har väl med styrka och göra, längtar tills snön försvinner så man kan galoppera lite ute. Just nu blir det mest trav och skritt. Skulle behöva rida henne lite rakt fram i galoppen och kunna träna lite tempoväxlingar. Det är så svårt i ridhuset när man hela tiden måste svänga!

Kiri har också fått hoppa lite med Karro. Det har gått jättebra, dock har vi hållt oss till kryss med hjälpbom och på ca 50cm. Men hon tycker det är superkul och bjuder framåt och har inte stannat en enda gång!! Nästa gång ska vi nog prova att ha två hinder i följd!

Mina nya stövlar har kommit också! Dock ligger de kvar i kartongen, måste gå in dem lite innan jag kan rida i dem. Men tar fram dem och beundrar dem ibland ;)
Avslutar med lite + och - för senaste tiden:
+ Kiri och den ridkänslan hon ger ibland
+Zauron för han är så otroligt välriden och har lätt för allt! Längtar tills tävlingsstart!
+ Kiri för att hon är så snäll att lasta och köra trots sin ålder
+Mina nya stövlar, mycket snyggare än mina gamla slitna!
- TDB:s anmälningssystem!!!!
-Kiris bus, inväntar den dagen jag flyger av med huvudet före
-Vintern och snön, kul med några extra decimeter idag.. (nej)


RSS 2.0