Lite aktivering med Zauron

Igår red jag Zauron på Åby, har inte ridit på över en vecka så det var dags! Han kändes fin och ganska loss. Red lite öppnor i galopp och sen även slutor som faktiskt börjar kännas bra. Den vänstra är plättlätt och höger lite svårare som alltid, måste komma ihåg själv att verkligen sitta till höger och få in höger bog så blir det bra. Red lite serier som strulade, okoncentration från ryttaren och litet ridhus (40) gjorde att det blev svårt.

Fortsatte idag med träning för Maritha på Tutis. Gick jättebra. Fick jobba vidare med serierna, hade lite svårt att komma igång tillräckligt tidigt, vill gärna förbereda för länge, men så fort jag bara slappnade av och hade bra galopp och OCH tittade rakt fram mot bokstaven så gjorde vi klockrena fyror och treor. Zauron är en så bra häst som alltid gör rätt om man gör rätt själv. Fick göra lite piruettjobb sen, först på volten där vi vände in två steg och sedan ut två steg, för att han hela tiden ska lyssna och inte börja vända själv. Kändes riktigt bra och han har blivit så mycket starkare i detta jobbet än i höstas. Fick ut på diagonalen och göra en halvpiruett (dock stor) åt båda håll. Första blev misslyckad men vi gjorde om och han vände bra och satte sig bra åt båda håll! Kul! De är inte tävlingsmässigt tillräckligt centrerade än, men det kommer nog. Avslutade med några travslutor i sax som gick bra, samma problem i höger som vanligt men vänster har ett härligt flyt! Jobba vidare med min och Zaurons högersida så blir det bra. Molle missade tyvärr hela träningen då hon var bortlovad på annat ställe så Zauron fick låna Kiris box en stund innan och efter vilket han verkade trivas mycket bra med. Vore skönt att ha båda hästarna på samma ställe men jag är så tacksam ändå att det inte är långt emellan och att Zauron är så duktig och fin att rida. Att Molle rider honom bra gör ju dessutom att det fortfarande funkar att rida honom så pass sällan som jag gör. Ser fram emot tävlingssäsongen (som dock får vänta tills det blir lite varmare och ljusare ute!).

Gårdagens

Blev ingen ridning igår. När jag kom stod Kiri med rumpan mot dörren och såg väldigt trött ut. Stod helt stilla på gången när jag mockade och verkade allmänt seg i kolan. Tempade, hade 37,8 så ingen direkt feber. Däremot hade hon lämnat massor med hö i boxen. Vi har börjat på andra skörden hösilage och hon gillar det inte alls. Både hon och Disa lämnar inne och ute. Så det kanske är därför hon verkade lite matt. Hon fick vila i vilket fall, ska vila idag också då Jenny tar hand om henne idag. Jag misstänker att hon är i en växtperiod också, eftersom hon både skiftar i humör och energinivå. Hon hade även kliat rumpan så mycket så att hon fått som två ca 3x3cm sår på vardera sidan om svansroten. Hon har ju kliat lite till och från under hela hösten men inte såhär mycket. Någon som har något bra tips på vad man kan tvätta med? Eller varför hon kliar? Har tidigare provat att tvätta med hexocil (desinficerande) men tyckte inte att hon kliade mindre för det. Får väl kolla med min vet. annars, hon kanske har nåt tips. Alltid ska det vara nåt!

Hade möte igår med nya klubben! Ska bli spännande och se hur många vi blir. Känns kul iallafall och det kommer många roliga aktiviteter under våren. Med Zauron siktar vi på att kunna debutera MsvA under senvåren och eventuellt div 1 igen till hösten, beroende på hur det går i MsvA. Förhoppningsvis får vi även ihop ett lag till Lag-SM i klubben, det vore kul! Har inte du gått med ännu i Uppsala Dressyrsällskap? Gör det pronto! ;)

www.uppsaladressyrsallskap.se

Lugna gatan

Kiri fick springa i ridhuset idag. Hon var hur lugn som helst. Skrittade fram för hand med grimskaft. Kine sopade läktaren samtidigt, mycket ljud och stök men det bekom inte damen idag. Andra dagar har hon ju flugit i luften för minsta lilla. Stor hage verkar göra sitt jobb bra. Skötte sig även när jag kommit på ryggen, travade våra fem intervaller, oengagerad i skritten som vanligt, men i traven springer hon på och ibland får man bromsa upp. Svårt det där med lagom tempo. Skrittade av för hand och hade då fått sällskap av Åsa och Pistage. Fortsatt snäll Kiri. Ska åka och köpa lite vitaminer imorgon, hon har börjat fälla! Hon tror väl att det är vår snart, lite väl tidigt kanske?

Insutten

Åkte med Molle och Caligo till Åby idag för lite miljöträning. Caligo är dock cool som få och brydde sig inte alls om att han var på ett nytt ställe. Snäll att lasta och åka med också! Han fick först springa på lina utan sadel, sen på med sadeln och så började vi med att jag hängde lite i stigbygeln och la mig över honom. Sedan satt jag upp! Har ju suttit en gång förut på honom fast barbacka, men det var i stallet. Så vi gick lite runt i ridhuset med mig på ryggen och han skötte sig jättebra. Blev lite spänd nån gång men slappnade snabbt av igen. Så duktig! Kommer ju inte bli tal om någon direkt ridning förrän framåt hösten, men nu är han iallafall sutten på och vet vad det handlar om. Coolare och snällare tvååring får man leta efter! Han fick avsluta med att springa lite lös och han passade på att busa lite. Han är ca 153 nu så han har växt lite sedan i somras då han var ca 147, men det är ju en bit kvar till de där 165 som vi gärna vill att han blir. Vi får se, han har ju tid på sig att växa, kommer säkert hända en hel del under sommarbetet.

Rastade av Zauron lite på trädan också tillsammans med Karin och Sam. Var lite hårt så vi red inte så länge, utan mest för att de skulle få röra lite på sig.

Kiri fick springa i ridhuset. Skötte sig bra trots att det inte var mindre än fyra hästar där samtidigt ett tag. Kändes lite matt, kanske tar på krafterna att gå i ny hage. :) Hon hade dessutom lämnat massor av hö, har precis börjat med andra skörden som var mycket blötare än den första. Inte helt i Kiris smak. Damerna hade även lämnat kvar lunchhö i hagen.

Det blev en heldag i stallet, tur att man inte har massa plugg som man borde göra........ Eller hur var det nu, tenta på torsdag, just ja...

Drama queens?

Ja idag var det då dags för Kiri och Disa att få släppas ihop i stor hage. Vi rustade dem med både boots och skydd och tog med hö ut. Släppte dem två innan alla andra så vi slapp ha 11 hästar som rejsade runt. Men det blev verkligen helt odramatiskt. De nosade knappt på varann och ställde sig sedan och käkade ur samma höhög. Man kan undra om dem ens fattade att de var i samma hage. De har visserligen varit boxgrannar hela tiden, men trodde iallafall de skulle vara lite vilda. Så vi valde att släppa ut de andra hästarna men damerna bara fortsatte äta. Kiri gick för att kolla lite när Sockan och Totte kom ut bredvid men sen gick hon och käkade igen. Så var det med det. Skönt att de verkar trivas tillsammans och Kiri verkade nöjd. Hon sprang lite när jag kom ut med lunchpåsen, men lugnade sig rätt snabbt. Innan jag åkte hem så tänkte jag plocka av skydden eftersom de var så lugna, men då ville hon inte bli fångad! Hon travade ifrån mig när jag kom nära och visade tydligt att hon minnsan skulle gå i den här hagen hela dagen. Så hon fick ha skydden på sig, är väl lika bra ifall hon får för sig att rejsa lite, hoppas hon inte tar sönder dem bara. Det fick bli vila idag då det är hundtävling hela dagen i ridhuset.

Avslappnat!

Idag blev det en skrittur längs den vanliga rundan med Jenny och Disa. Jag fuskade idag och gav Kiri lite lugnande innan, kände inte för att trilla av eller sitta på helspänn hela tiden. Och hon blev riktigt avslappnad och fin, synd att hon inte alltid kan vara så... :) Traskade på bra ändå, kändes inte slö utan bara avslappnad i kroppen och knoppen. Kanske vågar mig ut ensam igen om jag kör på lite sånt här, vill ju ändå komma ut men utan att riskera livet på hästen och mig själv. Åtminstone tills hon taggar ner lite (om hon nu nånsin gör det). Enligt rapport från Åsa hade hon dragit några repor i hagen igår, hon tyckte nog det var skönt att äntligen kunna springa lite! Imorgon ska vi faktiskt prova att släppa ihop henne och Disa. Hade ju egentligen tänkt vänta lite till, men det passar bra nu när det är fruset och isfritt. Så vi släpper dem en stund ensamma imorgon bitti innan de andra går ut, så får vi se hur det går. Förhoppningsvis slipper de sätta fart på alla hästar då, kan de busa runt en stund ensamma istället. Nu får det bära eller brista, hon har varit jätteduktig på att stå i grushagen, men det börjar bli på bekostnad av överskottsenergi i all annan hantering. Så förhoppningsvis kommer hon bli lite mera tam nu. ;)

Var ute hos Zauron idag också, red lite på trädan. Han kändes lite stel i bakkärran, vilket antagligen var lite träningsvärk sen i onsdags då han hade fått göra en hel del samlande arbete, för han hade varit lite stel igår också. Så det blev låg form och mycket voltarbete och sidvärts för att lossa honom lite. Lite hårt underlag men fullt funktionellt.

En trasig tygel senare

Var ute nu på förmiddagen, då jag ska rycka in och jobba ikväll igen. Kiri stod nästan och sov i hagen, såg hur loj ut som helst och var jättelugn även i stallet. Trodde nästa hon hade feber eftersom hon såg så himla trött ut, men hon hade 37,4 så det var ingenting. Tänkte skritta runt galoppslingan innan ridhuset, men vi mötte först en bil med släp och sen en till bil och den trötta Kiri förvandlades till en halvgalen häst. Så jag gav upp skrittrundan och gick in i ridhuset istället. Därinne så höll en gubbe på att fixa med ventilationen till cafeterian, så han klättrade på taket. Hade även sällskap av en annan häst därinne. Hann knappt komma in innan Kiri fick fnatt och kastade sig iväg (hade inte hunnit sitta upp än). Vet inte om hon reagerade på gubben eller om hon bara fjantade sig, jag tappade henne hur som helst och hon sprang runt på en volt nere vid spegeln och studsade omkring som en liten gummiboll. Självklart åkte tygeln ner och hon trampade på den, så det tog tvärstopp och den hade gått av. Så vi fick glatt gå in i stallet igen och hämta nya tyglar, på med en lina för säkerhetsskull och satte tyglarna i käkremmen, ifall hon skulle kasta sig iväg igen. Kunde iallafall komma upp utan nya upptåg denna gång, men sen var det busberedskap hela passet. Hon hittade på lite allt möjligt bus, men jag hann parera och satt kvar utan problem. Hon lugnade sig lite till slut, travade kanske 10-15 minuter totalt med lite skritt emellan (på halvlång tygel). Men idag var hon absolut inte trött, snarare en tickande bomb och reagerade på alla ljud. Exempelvis när den andra hästen frustade och galopperade i mellangalopp på diagonalen. Imorrn får jag nog knarka ner henne lite eftersom vi hade tänkt rida ut med Disa och Jenny.

Eftersom det var fruset, men de andra hästarna fortfarande gick i sina grushagar, så släppte jag henne i Disas gräshage idag! Hon såg väldigt förvånad ut, travade runt lite och blåste upp sig, men sedan lugnade hon sig och började äta hö. Lika bra hon får möjlighet att röra på sig idag, nu när det varken är halt eller lerigt i hagen. Tror inte hon kommer rusa runt som en galning, eftersom ingen av de andra hästarna kan hänga på heller. Hon såg iallafall väldigt nöjd ut att få vara i lite större hage!

Tisdag

5x2 minuter trav i ridhuset. Inga hopp och skutt, kändes möjligtvia lite loj, fick driva på ibland för att hon skulle ta i, men emellanåt bjöd hon bra. Fin och rund i formen, lätt och stadig i handen och fint skummig i munnen!

Nytt år!

Och ingen mera avtrillning än så länge. Kiri vilade på nyårsafton då jag jobbade och sen har jag ridit 2x5 minuter trav nu söndag och måndag. Igår var hon lite busig då Åsorna höll på att plocka undan hinder samtidigt som vi red, men annars skötte hon sig. Blir två 5-minutare idag också och sen vila imorgon. Nu ska jag ju försöka rida 5-minuters intervaller tre dagar och sedan öka en, så då tänkte jag att det är bra att passa på att rida tre dagar och vila en, om det funkar. Funderar på att ta ut någon equiterapeut också, kan vara bra att gå igenom henne nu när hon får börja gå lite mer, hon har säkert en del spänningar i kroppen. Snart, snart, snart kan hon också få gå ut med Disa i stor hage, tror hon kommer bli överlycklig över det!

RSS 2.0