Lite trav ute

Var i valet och kvalet om jag skulle rida idag. Is överallt, himla dumt! Men jag broddade om iallafall till fyra isbrodd även i bak och satte på snösulorna och begav mig ut en sväng. Det gick faktiskt förvånansvärt bra. Kunde trava ett par vändor på vägen och vi hade bra grepp, isen var ju lite mjuk eftersom det var plusgrader. Lego kändes fin, mot slutet blev han stadig och fin i formen också. I början var han något stretig men det släppte snabbare än igår, han kanske börjar vänja sig vid det nya bettet. Stor guldstjärna till Lego som är en klippa att rida ute på, han tyckte jag var lite jobbig när vi skulle vända och rida flera gånger men det enda han gjorde var att snirkla sig fram några meter i protest när vi vände bortåt men med lite lätt skänkel så gav han upp och gick som en klocka. :) Skönt när man är van vid envisa ston som kunde ha starka åsikter om vilken väg man skulle ta...!
Fina Legolas efter ridningen framför sin box! Provade att öppna hans galler innan jag åkte, det verkade han tycka om! 

Ingen aha-upplevelse

Red med det dynamic-bettet idag och det var verkligen ingen aha-upplevelse. Legolas verkade tycka det var konstigt med ett nytt bett och han blev väldigt stum och halva passet gick han inte ett steg på tygeln. På slutet kunde jag ändå få ihop honom men det var ändå inte som han brukar kännas. Får väl ge det ett par pass till då det kan bero på hans ovana att byta bett också men första intrycket var inte att det var nån revolutionerande skillnad iallafall. Sen tror jag det andra bettet kommer vara för litet, eggutformingen gör att bettytan blir mindre och det är inte nåt de har räknat med när de måttat bettet. Tänkte inte att titta på det när jag var på Liqusini men tror han skulle behöva 12,5 på det för att det ska passa. Nåja, jag provar iallafall dynamic-bettet några gånger till så får vi se vad utlåtandet blir.

Lånat bett!

Svängde förbi Liqusini idag och lånade hem två bett från Sprenger. Ett tredelat dynamic som är ergonomiskt utformat samt ett kombinerat eggbett med rörliga ringar som ska vara bra för mungiporna (efter tips från Emeli). Så nu får vi se vad lillen säger om dessa, ska bli spännande! Tydligen så hade 14 av 15 som hade lånat bett från Liqusini även köpt ett så det verkar ju som att folk upplever skillnad med dessa bett iallafall. Ska prova ett av dem imorgon när vi åker till ridhuset. :) Återkommer med rapport!

Hamnade ivägen...

Så nu är jag lagom snygg med svullen läpp. :(

Skulle prova att tömköra Legolas ute på banan ikväll. Eftersom det töat en del nu och banan är snötäckt blev det till att brodda om och sätta dit polarpadsen i fram. Det gick dock inte helt smärtfritt för min egen del. Man är ju tvungen att skruva ur och broddarna i fram för att få dit sulan emellan och en av broddarna satt lite fast så där stod jag med huvudet böjt över Legolas hov och försökte få loss brodden. Rätt var det var så ryckte han till lite i hoven och träffar mig på ena sidan ovanför läppen. Det gjorde inte så himla ont men lite blodsmak i munnen blev det. Han måste dock ha träffat med enbart skon för att det gick inte hål på utsidan utan jag fick sår på insidan antagligen av min egna tand som trycktes mot. Lite svullen nu så är inte så snygg, hoppas det lägger sig lite tills imorgon. Tycker det var mitt eget fel, man ska inte stå som jag gjorde och jag vet dessutom att han kan vara lite ryckig ibland i vänster fram. Nåja, det kunde ha gått värre och jag ska väl läka ihop så småningom. :)

Tömkörningen gick iallafall bra, vi höll oss till trav och skritt och körde lite övergångar däremellan eftersom underlaget inte var helt att lita på. Han var lite spänd i början men sen slappnade han av och var fin i formen och lätt i tömmen. På onsdag tänkte vi åka med Molle och Zauron till Åby och rider lite i ridhuset.

Helgens kurs för Anna

Hemma igen efter två dagars trim för klubbens GP-ryttare Anna Haag på underbart fina Ledingenäs. Superkul att träna och hänga med alla andra dressyrnördar samt spana in de andra ekipagen och insupa inspiration.

Igår red jag sist av alla och det blev ett ganska tungt pass där vi jobbade piruetter, passage (som dock blev obefintlig) samt lite slutor och serier. I piruetterna måste jag ha mycket mer koll på yttersidan för han trycker ut baken så det jobbade vi mycket med samt att han måste vara rundare i sidan i höger. Gjorde ganska mycket i detta jobb för att verkligen få honom att lyssna på ytterhjälperna som han ignorerade rätt så bra emellanåt. Serierna satt fint, fick försöka med lite ettor men lyckades bara göra 2 i taget. Galoppslutorna funkade bra men till höger lägger han huvudet lite på sned så där måste jag försöka parera honom vilket kan vara svårt. Även här är han inte helt loss i sidan så måste jobba på att verkligen ställa igenom ordentligt och få honom rund för högerskänkel. Vi försökte som sagt med lite passagejobb där Anna hjälpte till från marken men det blev inte mycket med det. Han blev lite stressad och körde mest galopp. Dock travade han bättre efter detta jobb! Anna menade att han är så himla säker och taktfast i sin vanliga trav och att den är väldigt svår att ändra och därför blir passagen svår också. Så vi måste öva mer på att variera och ändra hans trav så kanske vi hittar det till slut. Lördagens pass var jag inte supernöjd med, tyckte inte riktigt att jag fick till det även om jag förstod precis vad hon menade. Han kändes dock fin på slutet men som sagt, inte helt nöjd med att vi inte fick till piruetterna, passagejobbet eller ettorna bättre.

Idag red jag först och satt därför till häst före 8 på morgonen. Vi hade bestämt under gårdagen att Anna skulle sitta upp lite och känna på honom. Sagt och gjort, Zauron fick jobba hårt, hon var på honom ganska mycket och stundtals var han rätt stressad men det var också bra för hon fick igenom problemet med att han tryckte ut baken i piruetterna. Ettorna fick inte Anna till heller och hon kunde därmed konstatera att det inte är jag och Molle som gör helt fel utan att Zauron helt enkelt inte tar hjälpen efter två byten. Inte så mycket att åtgärda på ett pass utan här måste vi jobba vidare på att han ska fortsätta lyssna på skänkeln. Hon tyckte också han var lite stel och måste bli mjukare vilket jag håller med om. Han har lätt för att komma åt sidan och så men han måste kunna böja på kroppen lite bättre och bli smidigare i sidan framförallt till höger. Så det måste vi jobba på också. Jag satt upp en liten stund efteråt och gjorde lite piruettjobb som då funkade bra. Red lite större arbetspiruett men känslan var bra och hästen betydligt mer inramad med bakdelen på plats. Gjorde nån sax som också fungerade fint och sen lite trav där han gjorde bra skolor. Bra känsla och vi vet vad vi har att jobba med! Zauron kommer nog vara lite matt i bakkärran efter den här helgen... ;)

Anna kunde verkligen sätta fingret på det som behöver bli bättre för att vi ska ta oss ett kliv till framåt. Vi ska försöka åka dit igen och få lite mera hjälp, bra som komplement till träningarna för Maritha. Hon är lite tuffare och går på lite mer vilket är också vad som behövs för att ta sig vidare nu.

Legolas fick ut och galoppera igen i sommarhagen igår innan vi åkte. Han skötte sig bra och tyckte det var lika skoj som förut. På slutet kunde jag till och med få ihop honom i galoppen och då var han verkligen fin. Han har härlig galopp :) Idag blev det vila förutom en liten promenad.

Tips på bett?

Just nu har Legolas ett tredelar 14mm bett i sötmalm med koppar på mittendelen från Hööks. Det fungerar bra och han har munnen stängd och så. Däremot funderar jag på att testa någon av sprengers modeller. Han blir väldigt sällan skummig i munnen utan är oftast torr. Egentligen vet jag inte om det är ett problem i sig förutom att man ju gärna ser att dressyrhästar inte är helt torra i munnen... men det skulle vara kul att prova och se om det ändå blir skillnad med ett annat bett. Är det någon som kan det här med bett och har nåt förslag på vilken modell som skulle kunna vara bra? Och om någon kanske har ett bett som man kan få låna? :) Han har 11,5 cm just nu, tror att 12,5 blir för stort men det beror ju lite på utformning och så.
 
Funderade lite på ett sånt här: http://shop.bockmanncenter.se/dynamic-rs-tre-delat-bett-tjocklek-14mm-ringstl-55mm-p-248-c-200.aspx
 
 

Ute och galoppat!

Skyndade mig ut till stallet efter skolan för att hinna ut och rida lite innan mörkret. Har ni märkt att det är ljusare längre nu på eftermiddagarna? Underbart! Broddade om i bak och slängde på hoppsadel och skydd runtom och skrittade bort till sommarhagen. Försöker ju att rida med sällskap men det är svårt att få till på vardagarna så idag var vi ensamma. Men Lego är otroligt cool ute, avspänd och går fram överallt så jag är inte speciellt orolig. Men såklart är det bra att ha sällskap. Sommarhagen är dock inte så långt borta och jag informerade stallägaren om var vi höll hus. Vi travade och galopperade flera vändor fram och tillbaka längs det upptrampade spåret som finns där. Han var väldigt pigg, lite stark och jag vågar inte riktigt släppa på eftersom jag vet att han kan bocka och busa lite och dessutom är ju underlaget inte hundra. Han skötte sig bra idag men bromssträckan var lite väl lång. :) Kul var det iallafall och det är så skönt att han kan slappna av ute och vara så pass avspänd så att rida ute blir något positivt! Nu blir det vila imorgon så får vi se vad vi hinner göra i helgen eftersom vi ska på kurs för Anna Haag med Zauron.

Första träningen för i år.

För Legolas del iallafall. Själv var jag ju iväg i söndags med Zauron. Trodde han skulle vara riktigt laddad idag men han var så lugn så. Vi jobbade med galoppen på volt vilket tog mycket energi och ork så det blev flera skrittpauser. Fattningarna funkade sisådär, men jag har ju inte heller tidigare gjort dem på volt utan lagt de i ur hörn så det är klart att det var lite mer avancerat. Men han var fin i traven idag, stundtals kommer det där sista lilla runda i formen och då blir traven ännu bättre. Jag ska tänka på att ta honom lite på yttertygeln emellanåt när han blir lite lång och inte riktigt kommer ihop. Behövs så lite och sen är han på plats igen. Så ska vi fortsätta jobba mycket övergångar. Maritha tyckte iallafall att det är stor skillnad på galoppen nu mot före jul och det tycker jag också även om det är långt kvar till nåt att visa upp. Han blir lång och lite låg i fram som det är nu men det handlar mycket om att han ska orka bära upp sig mera. Tyckte han jobbade på bra idag och stundtals glänste han till och känslan uppepå blev väldigt bra. Jag kollade på filmer från när jag provred idag och det har verkligen hänt en hel del sen dess! Man glömmer liksom bort och tror att det inte händer så mycket, nyttigt att få lite filmat emellanåt så man själv kan jämföra och faktiskt se utvecklingen svart på vitt! 
 
Molle filmade oss lite idag innan hon hämtade Zauron så varsågoda :) 
 

Jaha, är det såhär det ska se ut?!

Zauron och jag har lite att jobba på... 

På promenad igår


Pigg!

Skulle jogga Zauron lite uppe i stonas sommarhage idag. Han var lite halvt galen (för att vara honom). Stark som jag vet inte vad och bockade flera gånger, riktig buse! Men han tyckte verkligen det var superkul! Molle filmade lite, ska se om jag kan få över film från hennes telefon så får ni se på krutgubben :) Det var iallafall strålande sol och cirka 12 minusgrader, jag hade mycket kläder och var till och med varm när vi var klara.

Imorgon blir det Marithaträning med Legolas! Han har bara promenerat nu i två dagar så jag gissar att han kommer vara på hugget.

Anmäld till årets första tävling!

Debut blir i Fagersta den 9 mars i StGeorge om allt går som planerat! Skönt att det är ett tag kvar så kanske det har hunnit bli lite varmare plus att vi hinner trimma lite mer och dessutom rida två omgångar av KM så vi kan träna programmet. :)

Tömkörning blev ridning

Det var två andra hästar plus två hinder framme i ridhuset så det var inte riktigt läge att tömköra. Som tur var hade vi plockat med sadel, stövlar och hjälm så det fick bli ridning istället. Han skötte sig bra, kändes bättre än sist och han var mer framåt i galoppen än sist. Dock blir han lite långsam för skänkeln när han börjar bli minsta trött så fick jobba lite med det och tog ett kort spö mot slutet för att få honom att fortsätta vara kvick. Han svarar bra på spöt iallafall men ska nog börja ha ett par korta, mjuka sporrar för att kunna ha lite att trycka på med när han inte lyssnar. Mestadels är han lätt för skänkeln men just i de lägena när han blir bekväm och inte tycker att han orkar vore det bra. Mamma filmade så ni kan se lite snuttar hur det såg ut nedan, dock lite dålig kvalité för det är inte så bra belysning på Åby och så är det filmat från läktaren i hörnet. Han börjar faktiskt komma i form även i galoppen nu och det går ju faktiskt i ett ganska bra tempo. Känns som att vi flänger runt i 180 men så är det ju faktiskt inte! Nu blir det vila eller promenad i dagarna två innan träning för Maritha på onsdag. Ska nog prova att tömköra hemma på ridbanan sen, det kanske funkar nu när det kom lite mera snö om man broddar ordentligt. 
 
 
 
 

Bra träning!

Zauron kändes fin idag och vi gjorde ett bra pass! Fick bra stuns i galoppen också. Fick jobba hela tiden med att hålla honom kvick och aktiv för att få mer uttryck i rörelserna. Började passet med att prova på saxen från höger galopp som den ligger i programmet. Första gången blev misslyckad, jag red för snälla slutor och missade linjerna. På´t igen och denna gång blev det mycket bättre. Tredje gången satt det fint. Provade sedan från vänster och där var det svårare men som tur är så är det ju från höger vi ska visa upp. Ska träna vidare på att rida lite brantare slutor så vi får lätt att få plats på linjerna. Gjorde sen lite serier; fyror, treor och tvåor som flöt på helt oproblematiskt. Fick göra om tvåorna en gång då de inte kom mitt över diagonalen men på försök två blev det super!

Jobbade sen lite trav och skolorna som de ligger i Intermediere I, linjerna i sig är inga problem utan här gäller det också att bibehålla traven och få honom aktiv. Avslutade med lite piruettjobb som också gick väldigt bra, kunde ligga och vända och rida ur som jag ville och hade kontroll. Han samlade sig bra och har verkligen blivit mycket starkare sedan i höstas! Fick göra en av varje på diagonalen där jag har lite svårt att centrera direkt från ingången, andra halvan blir bra men början för stor. Men han vänder korrekt och språng för språng så det är väl att öva på att kunna rida in i dem lite bättre! Debut i Intermediere känns faktiskt inte så himla långt bort! Ska försöka vara med på nån programridning så jag kan känna på hela programmet, vore kul om vi kunde starta framåt sena våren. :)

Nu ska jag vila lite hemma och sen ska vi åka med Lego till Åby och tömköra lite, om ridhuset är tomt. Annars får jag väl sitta upp och trimma lite uppsuttet.

Friskt ute idag!

Kom passande nog ungefär samtidigt som Lina till stallet idag så jag fick sällskap ut. Hade tänkt åka till Åby men eftersom det var så kallt så gör jag det imorgon istället och red ut idag! Vi red upp mot stonas sommarhage där vi kunde båda trava och galoppera. Legolas först i täten och han var hur snäll som helst. Tyckte det var skoj och sköt lite rygg nån gång men det är bara att ta upp huvudet och rida på framåt så slutar han. Han är så duktig, en exemplarisk fyraåring! Hvide var lite mer taggad och låg på bakom men det brydde han sig inte så mycket om. Lite kallt om kinderna men i ridthermobyxor, dunjacka, mössa under hjälmen, skidstrumpor och tjocka ridhandskar klarar man sig rätt bra. Lina var lite mer frussen men hon hade inga thermobyxor. Tycker det är hur skönt som helst när man rider ute, i ridhuset är det ju klumpiga och det blir varmt men när man är ute är de oslagbara. Man slipper bli iskall om låren vilket jag alltid blir i ridbyxor även om jag har långkalsonger under.

Ser ut att bli träning imorgon, ska bli lite mildare. Så siktar vi på att åka till Åby med Lego också.


Bra pass!

Molle åkte med mig till Åby så jag fick lite extra hjälp från marken idag. Efter lite värmning jobbade vi med passagen där Molle hjälpte till med långpisk för att kunna peta på lite. Zauron är väldigt känslig så det behövs inte mycket alls men det ger lite extra skjuts! Han var superduktig, vi fick till flera steg var för sig där han faktiskt hängde kvar och kom uppåt i luften. Annars har han hittat bra gung och i bak gör han helt rätt men han har inte hittat hur han ska komma upp med frambenen än. Han har det ju inte naturligt i sig men jag tror han kommer kunna lära sig att trava mer mer luft i fram. Traven kändes jättefin efter detta och red lite skolor med härligt flyt!

Jobbade sen lite piruettgalopp på volt även här med lite assistans av Molle. Han gjorde det riktigt bra och jag kunde vända utan att han välte eller tog bakdelen före i båda varven. Idag var vänster bättre än höger för första gången! I höger samlar han bra men han blir lite långsammare i aktionen samt att han inte riktigt är rund i innersidan utan gärna vill räta ut sig. Men det hänger ju ihop med höger bog som alltid är lite problem i egentligen alla rörelser. Gjorde en helpiruett på diagonalen åt vardera håll som funkade bra! Börjar få kläm på piruetterna nu känns det som!

Avslutade med lite enkla saxar i galopp, dvs en sluta med byte till nästa där övergångarna faktiskt blev riktigt bra! Ska med hjälp av Maritha känna på hela Intermediere I-saxen på söndag när vi är på Tutis och har 60-bana. Men som det kändes idag blir det inga större problem. Avslutningsvis var det ett riktigt bra pass och jag ser fram emot söndag och nästa helg med träning för Anna Haag i två dagar :)

Legolas fick vila idag med, men tänkte tömköra imorgon om vi kan ta oss till Åby och rida ute hemma på söndag. Han har lyckats dra av halva tåkappan på en bakssko på nåt vänster, så den har börjat glida lite. Men än så länge sitter den och hovis kommer på måndag och slår på en ny sko. Så jag hoppas det funkar att motionera honom lite i helgen!

Lite trim i ridhuset

Trotsade snöovädret och åkte till Åby nu på kvällen med Lego. Det hade faktiskt nästan slutat snöa när vi åkte och lagom till jag åkte hem från stallet drog det igång igen. Så det var bra tajmat! Ingen fara att köra, bra plogat överallt och lite trafik så det gick bra.

Var lite bestämd på honom från början idag, han fick inte gå och dra i tygeln i skritt utan ställde igenom då och tog honom lite sidvärts. Han slutade rätt snart och insåg att det var lika bra att lyda och hålla huvudet stilla på tygeln. Gjorde lite halter från skritt och han lyssnar bra på rösten men mindre bra på vikthjälpen. Måste försöka samköra det där mer, han hade också lite bråttom iväg men det gick blev bättre efter ett par stycken. Tog lite trav sen med lite övergångar till skritt som han gjorde bra. Lite svår att ställa igenom till vänster men höger varv kändes bättre än sist och där var han fin och jämn.

Jobbade resten av passet med galoppen. Jobbade lite fattningar samt rakt spår varvat med volt. Idag stod han emot och blev studsig i bak. Tror jag satte lite mer tryck mer sätet än vanligt och red galoppen mer och då blev det plötsligt jobbigt. Han gick inte riktigt fram så jag fick gasa på lite emellanåt. Galoppen är verkligen så långt ifrån vad traven är, tips på bra övningar tas gärna emot. Det är lite svårt eftersom han har så stor galopp och man därför inte kan göra så mycket än för han orkar helt enkelt inte. Men jag ska försöka tömköra ofta och sen hoppa gymnastikhoppning framåt våren.

Han var faktiskt både svettig och rejält flåsig efter galoppjobbet så det blev avskritt för hand en stund innan vi lastade och åkte hemåt igen! Galopperade säkert inte mer än 10 min totalt (red ca 20-25 aktiv tid) men det tar verkligen på krafterna. Han börjar bli kunna det här med att åka nu iallafall. Han gick på trailern nästintill på en gång (med lite smackning som stöd) och står väldigt still under körning. TIll våren ska jag börja träna lite på att lasta själv så hoppas jag att vi kan fixa att åka ensamma under hösten. Skönt att inte vara beroende av hjälp även om det är trevligt med sällskap (och säkrare ifall olyckan är framme). Har ni bra träningstips för att börja lasta själv så mottages de gärna :)

Lite planer närmaste dagarna: Imorgon eller fredag blir det trim med Zauron på Åby. Beroende på väder så kanske Lego får åka och tömköras en dag i helgen och en dag ridas ut. Och på söndag fm är det träning för Maritha på tutis med Z.

"Fel" häst busig

Hade stallet imorse så jag åkte ut tidigt och släppte ut hästarna. Hade lagt ut hö i hagarna igår morse så det gick rätt smidigt även om det tar sin lilla tid att leda ut alla. Fixade boxarna till Julle och Lego tills Pär kom ut vid 9-tiden. Lite meck med att brodda om i bak (8 brodd på Lego och 4 på Julle) men till slut kom vi iväg.

Det var lite ombytta roller mot vad man kan ha trott idag. Julle är ju runt 20 år och rids inte så mycket nu för tiden. Han går lite lätt kanske 1-3 dagar i veckan. Han var väldigt pigg och busig idag, tycker väl det är kul när han väl får göra nåt :) Pär fick kämpa lite med att hålla honom i rätt gångart men det gick bra. Lite kul när gammelhästen går och taktar hela tiden och den nyblivne fyraåringen skrittar avspänt. Sen har ju Julle lite kortare ben så han tycker kanske inte att han kan hålla jämna steg i skritt. Legolas brydde sig inte så mycket om honom iallafall, studsade och kickade i luften nån gång när vi travade och Julle kom bakom som ett ånglok. Vi travade lite uppe i sommarhagen samt på traktorvägen. Pär satt iallafall kvar och det är ju det viktigaste! Mysig uteritt iallafall trots att vi missade solen, var lite mulet imorse men nu är det ju riktigt fint ute.

Skritt-tur

Gjorde Linn och Hojen sällskap ut idag på en skritt-tur då Hojen hade blivit vaccinerad. Legolas skötte sig över förväntan. Stod hyfsat still vid uppsittning, gick nåt steg när jag nästan var uppe men han mopsade sig inte. Skrittade lugnt och avspänd men tyckte det fanns lite läskiga saker på vägen. Som tur var är farbror Hojen trygg så det var inga problem. Skrittade några varv i pojkarnas sommarhage och sen ned en bit på traktorvägen och tillbaka igen. Imorgon ska Pär rida Julle så vi tänkte rida en sväng tillsammans, borde kunna trava lite i sommarhagen och kanske även på traktorvägen. Med fyrbrodd runtom (+boots!) och polarpads i fram tar man sig fram nästan överallt ju ;)

Trim med Z

Lite busväder när jag kopplade på släpet, både snöade och blåste mycket men som tur var så lugnade det sig med snön iallafall till jag skulle åka. Ensamma i ridhuset på Åby, skönt! Värmde i trav ganska länge i friskt tempo och rund form. I galoppen red jag även där på mycket framåt för att få honom rundare och mer sving i galoppen. Tycker traven börjar bli jättefin nu, han har mer schwung än tidigare men däremot tycker jag han blir lite platt i galoppen så där måste vi jobba lite med kvalitén. Det är säkert inte sämre än vad det varit utan kraven har ökat. Sen när man har ridit Legolas som har en helt annan galopp så vill jag ju såklart få samma känsla på Zauron även om han inte riktigt har samma förutsättningar. Bra med två hästar på olika nivå och olika förutsättningar. På Legolas vet jag vad jag vill ha ridmässigt och på Zauron vet jag hur jag vill att det ska kännas gångartsmässigt.

Tillbaka till passet idag, efter värmningen började jag direkt med lite piruettjobb. Först lite samla på volt för att hitta galoppen. Sen vända runt i större helpiruett. Började i höger, där får man kortare galopp och det är lättare att vända men han blir platt och lite oengagerad i galoppen. Så jag jobbade lite med det. Han gjorde ändå helt ok både hel och halvpiruetter här. Lite paus och sen samma jobb i vänster. Här måste man ju passa honom i vändningen eftersom han gärna häver sig annars. Så tänka vänd och räta ut, vänd och räta ut, osv. En gång blev han lite lat men jag hade ett spö så fick gå på honom lite extra och sen gjorde han en superfin halvpiruett och jag nöjde mig.

Lite paus igen och sen lite jobb i trav. Har som sagt fått en helt annan känsla här att han både travar mer uppåt och mer genom kroppen. Red lite skolor och försökte variera tempot ofta. Lite skrittpaus igen och sen red jag några slutor i galopp med enkel sax (dvs sluta-byte-sluta) eftersom ridhuset inte räcker till mer. Funkade ganska bra men tyckte jag hade tappat galoppen lite, kanske började han bli lite trött. Gjorde iallafall några stycken åt vardera håll där jag fokuserade på att få till övergången emellan slutorna. Nöjd med passet, det mesta känns stabilt även om allt såklart kan bli ännu bättre!

Legolas fick lite rykt och omvårdnad när vi kom hem vilket han verkade ganska nöjd med. Han är så söt, stod och följde mig med blicken medan jag gjorde klart Zaurons grejer, han vet att det är hans tur när jag är klar :)

Blev en tvådagars!

Eftersom Molle skulle åka till Åby för att träna idag bestämde jag mig för att hänga på med Legolas och rida lite. Så skönt när man kan åka tillsammans plus att det blir lite roligare då. Han var hur som helst ganska lugn när vi kom fram, gick bra att sadla och så. Skrittade fram honom för hand en bra stund innan jag satt upp. Direkt när jag tog av grimman (brukar ha den över tränset när vi åker till Åby för att slippa tränsa i transporten) så blev han taggad. Maritha fick hålla i när jag satt upp och han mopsade sig lite. När jag kom upp var det bara full fart framåt ;) Men som han travade! Hur bra som helst kändes det och Maritha intygade också från marken att han travade riktigt fint. Han var också ganska stadig i formen från början, han brukar ju leka lite giraff i början men idag var han på plats direkt. Duktig! Tog lite galopp åt båda hållen också, både på fyrkant och lite 20-meters volt, vänster bättre än höger där han är lite obalanserad. Han busade till nån gång och körde ner huvudet och sköt lite rygg, mest för att det var kul att springa tror jag :) Vi har verkligen lite att jobba med i galoppen, där är han inte stadig för fem öre även om han börjar komma ihop lite. Vårens projekt!

För övrigt är han något oliksidig vilket också syntes igår på töm. I höger varv i både trav och galopp har han svårt att bli jämn på båda tyglarna och hålla sig på samma spår. Antingen flyter han ut eller så tränger han in. Antar att det bara är en balans/styrkefråga så hoppas det ger med sig med tiden.

Imorgon blir det vila, ska passa på att åka till Åby med Zauron och trimma lite på eftermiddagen istället.

Åter på banan

Fick med mamma som åksällskap så vi lastade in Lego och åkte till Åby nu på kvällen. Vi var helt ensamma när vi kom, skönt! Slängde på tömkörningsgrejorna, han var ganska sansad för att inte ha gjort så mycket på ett par veckor men lite otålighet visade han. Gick iallafall superbra att köra, han var fin i formen, uppe men rund och framme med nosen och lyssnade väldigt bra på rösten. Gjorde lite övergångar mellan trav och skritt samt lite tempoväxlingar i båda varven, totalt cirka 25 minuters jobb. Han var ganska på i början men busade bara nån enstaka gång under passet. Lite tröttare på slutet och var inte lika aktiv i galoppen då men han lyssnade bra och kämpade på. Märks att han har tappat lite flås under vilan, men det kommer nog tillbaka om ett par veckor när han har fått komma igång igen. Lilla vägen upp mot stallet ser rätt ok nu, så tänkte kanske prova rida där nån dag. Om man broddar fyra i bak också så borde man kunna trava lite där iallafall. Annars är det ju lite dåliga förhållanden för att rida hemma nu, is och knaggel, så får försöka åka iallafalll två dagar per vecka Åby så man kan göra nåt vettigt. Våren får gärna komma tidigt i år! 

Back in Business

Nu är jag tillbaka efter fyra dagar på nordliga breddgrader. Riktigt härligt att få andas norrländsk luft men också skönt att komma hem igen. Har inte hunnit hälsa på Legolas än men ska åka ut ikväll, kommer nog dock inte hinna göra nåt idag, vi har deadline på två grejer i skolan och det är isgata så måste ta mig till Åby med honom om vi ska få nåt vettigt gjort. Hans ben ska dock vara bättre nu och ar varit svalt och torrt i två dagar så jag hoppas han är fit for fight att sättas igång igen.

Zauron har jag anmält till träning för Anna Haag i slutet av januari när UDS har kickoff inför våren. Två dagars träning, jag hoppas Anna kan sitta upp lite och känna på de svårare rörelserna och komma med bra tips. Funderar på att ta med Lego men känner dels att Anna nog är bättre på äldre hästar och dels att det blir dyrt att ha med båda hästarna. Eventuellt kan han få följa med och gå ett pass som miljöträning, eller bara följa med och bo borta en natt och ridas på egen hand i ridhuset. Vi får se hur det går med igångsättningen och hur han känns!

Lite uppehåll

Ikväll åker jag till nordligare breddgrader så det blir lite uppehåll här. Igår hade Legolas skrapsår på framknät och även utsidan av det andra frambenet, undrar om han halkat omkull i hagen? Hur som helst, han verkade ok, inte varm eller svullen. Skrittade honom lite på stallplanen och han var inte uppenbart halt iallafall, lite svårt att se eftersom han gick försiktigt då det var isigt. Hoppas han är ok! Tänkte ju sätta igång honom nästa vecka, tänkte börja med tömkörning så han får busa av sig om det behövs. Dock måste jag antagligen ta mig till Åby eftersom banan inte lär gå att använda :( Så vi får se hur vi löser det.
 
Update: Hälsade på Legolas i hagen och han var svullen över såret på höger fram. Såret var litet och ytligt så kanske har han fått en smäll där också eller så är han bara känslig. Molle skulle hålla koll och tvätta rent det under tiden jag är borta. Såret på knät var oförändrat och där var han varken varm eller svullen iallafall. 

Jag återkommer på måndag!

Bra start på nya året!

Åkte till Åby idag med Zauron. Första ordentliga trimningen sen tävlingen i Högbo i november. Han kändes fin iallafall, han är en häst som konserverar sin form. Han bli sällan stel eller känns oriden, det är bara hoppa upp och trimma vidare där man lämnade av. Tacksamt! Red lite serier och helpiruett där vi fokuserade på jämna språng och jämn böjning i sidan. Hade velat känna på galoppsaxen men det får vänta tills vi är på Tutis och har 60-meter på oss. Traven kändes också fin, red mycket tempoväxlingar och lite skolor. Han har verkligen utvecklat registret i traven senaste året. Det har ju också visat sig på tävling, vi har haft ganska mycket 7or i travprogrammet på tävlingarna under hösten. Snart drar förhoppningsvis Maritha-träningarna på Tutis igång igen så är det bara att tuta och köra mot vårsäsongen!

RSS 2.0