Lite hjälp på traven

Lastade in Legolas som gick in ganska snabbt och åkte iväg till ridhuset för att trimma lite för Maritha för första gången. Molle kom ut och kikade också, hon har inte sett honom sen vi var och kollade på honom första gången. Fick börja med skritt på en fyrkant. Rida rakt fram och vända i varje hörn (Kyras fyrkant, så himla bra övning). Tänk att det kan vara så svårt att rida rakt fram, svänga, rida rakt fram! Fortsatte på samma sätt i trav också. Funkade bra på honom och kände att jag fick fatt på honom och lite mer kontakt och mellan hjälperna. Gjorde en galopp åt vardera håll där jag måste rida på mer framåt! Även här lite samma tänk när jag svänger, försöka räta upp och understödja på yttertygeln. Avslutade lite i trav och sen var lillen trött! Men han kändes fin på slutet och var på väg att hitta en bra form. Ska definitivt tänka på detta när jag rider på bana nästa gång och framförallt börja några varv i skritt. Kommer nog rida två gånger till denna vecka men sen blir det ju ledigt hela juli för honom. Sen flyttar vi till Molle och Zaurons stall och då kommer vi igång och trimmar igen.

Zauron har tagit det lite lugnt över midsommarhelgen och ridits ut. Imorgon ska Molle rida för Maritha och på fredag trimmar jag lite inför helgen. Hoppas att han kan gå lika bra som senaste träningen!!! Blir sen start på lördag (MsvA) och mitt på dagen nån gång på söndag (StGeorg). Hoppas på bra väder då det är utetävling.

Jag bjuder på tre bilder från i söndags när jag och "lille" Lego var ute och busade på ängen!


Lite sen update

Red ju för Marita med Zauron i onsdags! Tillsammans med Karin och Sam åkte vi hem till Maritha på Hormesta för att trimma lite där. Jättefin gård verkligen, vi kunde rida ute på deras nyanlagda gummiflisbana i sommarvärmen. Skönt! Dock började det regna när Karin skulle rida så hon fick vackert rida inne. Hur som, träningen gick jättebra. Fick jobba mycket med att hålla honom kort i kroppen och aktiv och det gick super. Han var verkligen med på noterna. Började trimma lite skolor i trav som gick bra. Fortsatte med galoppslutor som jag har lite svårt att få till böjningen på tävlingen. Fick till dem riktigt bra nu och det kändes plättlätt. Gjorde sen några piruetter där jag faktiskt vände och de blev bra! Sen glömmer jag avsluta i tid så vägen efter blir krokig så det gick jag göra om men sen blev även det bra. Avslutade med lite serier där jag fick jobba för att få honom luftigare i bytena och det funkade faktiskt. Jag måste rida varje språng och aktivera honom för annars faller han ned och byter lite platt. Travade av på en superspänstig Zauron som gärna drog iväg i ökad trav. Man skulle tro att han var trött efter ett ganska intensivt pass men icke, han var verkligen på hugget! Han är så rolig att rida! Fick mycket beröm för att jag överlag hade honom mycket kortare och aktivare i galoppen och att formen var bra. Ser fram emot nästa helgs tävling, hoppas formen håller i sig. Zauron gillar ju värme, då blir han mjuk och smidig i hela kroppen men han blir sällan trött, så hoppas på vackert väder nästa helg!

Legolas och jag var ute och busade lite på en äng i torsdags med Erika och Cassini. Han skötte sig som vanligt utmärkt i både trav och galopp. Han börjar kännas lite matt så det passar nog bra med lite vila snart, tror han är inne i växtfas. På tisdag kommer Maritha ut och hjälper oss lite men sen blir det nog bara nåt pass till innan några veckors sommarlov för lillkillen.

Miljöträning

En sak som är bra med att stå nära Säva är att det är väldigt bra miljöträning. Red ut i fredags och då mötte vi kossor, får och nyfikna ponnisar inom ca 500 meter :) Kossorna var superläskiga men vi hade sällskap som snällt tuffade på så Legolas valde att följa med även om han hade lite svårt att skritta förbi. Idag lastade vi och åkte till ridhuset för att rida där. Han försökte backa några gånger men gick in snällt efter ett tag och på hemvägen frös han fast ett tag men sen gick han på. När vi kom fram var det fullt med shettisar med vagnar bakom som var utanför ridhuset. Lite läskigt men han följde med mig snällt in i tryggheten i ridhuset. Shettisarna var kvar och körde omkring utanför ridhhuser när vi var klara och det var nog därför han blev lite okontaktbar när vi skulle lasta. Ridningen gick bra, han lyssnade fint och styrningen satt ganska bra förutom när det var lite läskigt i hörnen och han försökte gina lite. Gjorde två fattningar åt vardera håll som satt perfekt! Duktig lilleplutt. Snäll att lasta ur men rörde sig lite under den korta resan, han har stått mer still förut. Ska nog försöka åka nån gång nästa vecka också! Övning ger färdighet =)

Liten är så duktig!

Idag har vi lasttränat med lille Legolas. När vi lastade på honom på efter besiktningen var det ju första gången som han skulle åka trailer (har bara åkt B-kortslastbil förut) och han var inte så sugen på det. Han växte fast och det tog nog en 15-20 minuter att lasta honom då. Dessutom var han ju sjöblöt och skakade när vi kom hem. Så lite last- och åkträning var på sin plats! Han var superduktig, tvekade och försökte smita på sidan nån gång men sen var han rakt på och smög in steg för steg efter mig. Stod helt stilla när mamma stängde bakom. Så himla skönt! Fick massa morötter och klapp som belöning. Vi körde långa vägen till ridhuset över Balingsta och han var lite stressad när vi kom fram och svettig. Var lugn att lasta ur och vi gick och betade en sväng och sen lasta vi på igen och nu gick han på ännu snabbare än på ditvägen. Åkte hem och lastade ur, även denna gång står han så snällt och väntar och backar ur steg för steg vartefter jag ber honom. Han fick bada lite eftersom han var lite intorkad i svett och sen fick det räcka med träning för idag! Kommer nog inte bli några problem att lasta honom och han vänjer sig nog vid att åka också så småningom!

Har också goda nyheter om Kiri. Hon är nu hemma i Fåsjöhyttan och inseminerad med Ampére! Hon ska tillbaka och kollas i slutet av juni så håll tummarna för att en liten fölis har börjat växa i magen då! Ska bli mycket intressant och se vad det kan tänkas bli, Ampére själv är ju väldigt tilltalande! Och Kiri är inte så dålig hon heller =) Roligt är också att den potentiella fölisen blir släkt med Legolas på båda sidor om än lite längre bak.


Här kan ni se Ampére från årets hingstvisning på Tullstorp:


http://vimeopro.com/korsholm/hingstvisning-2012/video/38912552

Full fart

Var ute i morse hos Legolas och promenerade iväg till ridbanan. Var lite barn och stök utanför ridhuset men han var som vanligt en pärla och följde snällt med. Ensamma på banan, superpigg i början men kändes mer styrbar än sist. Galopperade åt båda håll, galoppfattningarna satt bra. Skrittade lite igen och sen lite trav och lite mer galopp. På slutet travade han med lite mer vila på steget och väntade på mig. Duktig!

Hem och åt lunch och sen iväg för att göra iordning Zauron för att åka till Botkyrka och tävla! Var första gången utan Molle för hon var på Strömsholm istället. Var väääldigt pigg på framridningen men kändes fin ändå, han låg på lite men det var fullt kontrollerbart. Inne på banan var han lite spänd men han kändes ganska bra. Lite hack i första travökningen, piruetterna bra men llte stora sista sprången (när ska jag våga samla ordentligt och vända?!). Serien superfin! Till sista bytet då han ignorerade hjälpen och bytte ett språng för sent, första gången vi missat den... Sen blev han rädd för grus som han sparkade upp på sargkanten när vi skulle vända upp och göra halt så där hade vi lite strul. Men vi red ihop 61,74 % och en domare hade oss på över 64!! Jippie! Fast jäkla skit att vi missade serien, annars hade vi ju kvalat.. Men men, nästa gång fixar vi det!!


Första uteritten!

Red ut igår med Erika på Cassini och Klara på Habbe. Satt upp för första gången utanför stallet och utan någon som höll i men det gick toppen, han stod så snällt så. Vi red upp i skogen där vi snirklade runt över stock och sten och backar upp och ner. Travade en liten bit på hemvägen. Legolas skötte sig exemplariskt, avspänd hela tiden och var riktigt duktig på att hålla ordning på fötterna. Han verkade tycka det var kul så detta ska vi absolut göra fler gånger! Var ut idag på morgonen och tog in och borstade lite, sprayade på flugmedel och satte på en flughuva. Han får vila idag och imorgon, ska försöka göra något på söndag för på måndag hinner jag inte rida. Lite skola nu, sen är det Marithaträning i eftermiddag med Zauron!

Massor av intryck

Lillen får lära sig att stå ut med det mesta! Igår var det första gången i ridhuset och det var först två andra hästar där när vi kom men sen kom det två till. Han tyckte det var lite otäckt och jag blev lite osäker på om jag skulle våga sitta upp. Man vet aldrig om de andra förstår att man ska hålla lite avstånd mot en sån ung häst, även om man har sagt till... Han var dock väldigt snäll och stannade kvar hos mig när vi gick runt även om han var spänd. När två av hästarna gick så satt jag upp, de andra två galopperade runt på andra halvan av ridhuset. Han slappande dock av helt när jag väl kommit upp, som om han förstod att nu skulle vi rida och det kan jag ju! Skrittade mest och travade lite åt båda håll sen nöjde jag mig, hade ändå varit där så pass länge redan och bättre att ta det lite lugnt än att han blir trött och helt slut i huvudet. Jenny var med och fotade lite på sötnosen så vi får se om det kommer upp lite bilder här så småningom! På hemvägen mötte vi en cyklist samt häst med vagn! Dock inga problem, han stannade och kollade bara men sen gick han som vanligt. Mycket bra psyke på denna häst!!! Kom ihåg hur Kiri fick panik när vi mötte häst med vagn ute på tutis en gång och stod på bakbenen trots att jag styrt ut på en åker och var ganska långt ifrån. Känns som om man inte behöver vara så orolig för att rida ut på honom iallafall, han tar det mesta med ro!

Hej, vad det vinglar!

Satt upp för första gången på Legolas idag, bortsett från provridningen då. Han har inte gått sedan treårstestet nu och det kändes att han var lite oriden jämfört med när jag provred honom (då hade han precis varit hos Niklas i fyra dagar). Han var väldigt pigg men lite svårstyrd. Men var otroligt snäll!! Stod som ett ljus när jag satt upp, hade mamma som höll i men det hade nog inte behövts ens. Red ca 15 minuter, lite trav och galopp åt båda håll. Lite svårt att följa fyrkanten i höger varv där han gärna svänger in av sig självt. Lite missförstånd ibland om vart vi skulle och vilken gångart. Galoppen är verkligen härlig, den kommer bli super när han orkar bära sig lite mer. Var hur snäll som helst att leda dit och hem, trots bilar, får med lamm, bron över den forsande sävaån och läskiga postlådor på vägen. Han är så rar, tittar på mig som om han frågar om det verkligen är säkert att gå och sen följer han med. Kom lite ridskolehästar och passerade banan när jag precis börjat rida men han gjorde inte mer än att titta på dem och gnägga lite. Så himla duktig! Imorrn kommer Jenny ut och fotar oss, tänkte ta honom till banan imorgon också och rida lite, sen får han kanske stå nån dag och kanske jag vågar mig ut på tur i helgen om jag får något stabilt sällskap med mig. Kommer som sagt rida på nu några veckor så vi lär känna varandra och hittar knapparna innan han får lite sommarlov!

Kiri kommer troligtvis insemineras denna vecka då hon var på väg att bli brunstig! Valet har fallit på en mycket intressant hingst! Återkommer om detta! =)

Kvällstrim

med Zauron! Jobbade honom på banan och efter lite uppvärmning lade vi fokus på galoppen och samla ned till piruettgalopp. Fick lite assistans av Molle och långpisk för att få lite extra tryck i benen! Funkade bra, han brukar kunna bli stressad men nu höll han sig lugn och det räckte med att Molle touchade marken så tog han i jättebra. Han galopperade med mycket mer kraft i samlingen och kunde göra några vändningar som blev bra! Lite svårare till vänster att komma runt, men där är det högerbogen som spökar och vill peta ut som vanligt. Gjorde sen lite serier, treor, tvåor och några ettor där vi gjorde två byten i taget (för sen hinner jag inte med). Avslutade med lite travjobb och han kändes riktigt fin i formen då, ihop och rund! Försökte jobba fram passagekänsla, men det är supersvårt tycker Zauron... Men han kan iallafall trava riktigt kort nu men vi saknar det där "hänget". Skrittade av uppåt sommarhagarna tillsammans med Molle och hälsade på Caligo och hans kompis på betet. Verkar som det blir av med Marithaträning på fredag iallafall, kul!

Nya fötter och promenad

Idag kom hovis på besök. Lät Habbe stå kvar inne som sällskap, han var dock inte nåt bra sällskap för han tyckte det var mycket orättvist att han fick stanna kvar inne. Legolas brydde dock inte så mycket om honom när han härjade runt i boxen, men nästa gång får han nog vara själv inne eller så tar vi Cassini som sällskap. Han har inte brytt sig så mycket över att vara själv, tänkte mest idag att det skulle vara bra eftersom hovis kom redan klockan sju och det krockade med utsläppet. Hur som, han såg ju inte så vacker ut i fötterna nu och hovis var inte imponerad över hur han var skodd... Men han fixade iallafall till det jättebra, konstaterade att han har bra hovkvalité men är lite ojämn ffa i ena framhoven men att det nog ska rätta till sig med korrekt skoning. Efter råd från hovis beslutade vi att behålla honom oskodd i bak, han jämnade bara till lite grann. Han ska ju bara gå några veckor nu och han är inte ömfotad. Sen kommer han gå på bete och lata sig några veckor så förhoppningvis växer bakhovarna så han kan verka dem jämna och sen slå på skor. Han skötte sig iallafall toppenbra, försökte rycka lite emellanåt men mestadels stod han faktiskt stilla. Trots att Habbe levde runt och försökte bita och slicka på honom. Vi tog en promenad efteråt ner mot sjön sen, han var vaken och lite tittig men skötte sig bra. Gick samma vända igår med sällskap av Pär och Lisa. Imorgon följer mamma med ut så då tänkte vi promenera till ridhuset och rida lite, hoppas att sadeln ligger bra bara. Jag provade den i helgen och den ser ut att ligga hyfsat men man vet ju inte hur den kommer ligga när han rör sig. Vore ju väldigt praktiskt om han kan ha Kiris sadel!

Ska förhoppningsvis trimma lite på Zauron idag eller imorgon också, på fredag var det eventuellt träning för Maritha så det passar bra inför söndagens start i Botkyrka!

Vart tog sommaren vägen?

Vilket jäkla skitväder!!! Blåser, regnar OCH är kallt...! SÅ glad att jag inte ska tävla den här helgen och hoppas verkligen att vädret ordnar upp sig till nästa söndag då det är utomhustävlingar i Botkyrka med Zauron. Jag har inte gjort så mycket med Legolas än, hade tänkt att vi skulle promenera lite men på grund av vädret har det inte blivit så. Han är fortfarande lite ängslig och spänd emellanåt, igår var han lite orolig i hagen också. Bestämde att han skulle få gå ut med Habbe idag så kanske han är lite nöjdare när han får både kompis och större hage. De har ju gått bredvid varann nu i två dagar och hälsat, så det ska nog gå bra! Har tagit in och borstat och myst lite med honom de här dagarna och även då tar det en stund innan han kopplar av. Men han är verkligen supermysig och uppför sig jättebra trots att han inte riktigt vant sig vid sitt nya hem ännu. Igår fick han stå i spolspiltan för första gången och prova på slangen, lite otäckt på bakbenen där han försökte komma undan men efter ett tag gick det hur bra som helst. Han äter bra och är lugn i boxen så det verkar han vara nöjd med, och Cassini bredvid har varit snäll mot honom (han kan vara en riktig fuling ibland). Idag ska det ju regna och blåsa hela dagen, så vi kanske inte tar oss ut idag heller. Vill att han ska kunna slappna av och känna sig trygg och han gillar verkligen inte det här vädret så det känns inte så smart att ge sig ut nu. Vi får nöja oss med lite mys i stallet. Imorgon ser det iallafall ut som om det ska bli uppehåll så då blir det nog en promenad!

På måndag ska han skos runtom, han är bara skodd en gång tidigare och då enbart i fram. Nu är han både lång i fram och trasig i bak så skoning är välbehövligt. Hoppas att han kommer uppföra sig och förstå att det här med skoning är något som man måste stå ut med när man ska bli ridhäst. Jag har fixat ridhuskort på Säva nu för en månad framöver så när han har fått nya fötter är det dags att ta sig dit nån dag och rida lite! Hade tänkt hålla igång honom några veckor och sen får han vila lite under juli och gå på bete.

Försökte fota honom lite på gången igår, han var tyvärr inte så intresserad av att posera på bild:

RSS 2.0