Tonårstrots

Skyndade mig ut efter jobbet så jag hann rida innan mörkret idag hemma. Började själv uppåt sommarhagarna där jag kunde trava lite fram och tillbaka. Inga problem att vända första gången, andra var han lite tryckig mot högerskänkeln men jag hade spö så hjälpte till med det. Då blev han lite putt och stannade istället och ignorerade mig helt! Det släppte iallafall efter en stund och vi kunde trava vidare. Fortsatte på vägen där vi fick sällskap av Zauron på töm med Molle. Jag vände före dem så jag hade dem bakom oss och då var det inga problem att vända och rida fram och tillbaka. Red några gånger så och sen in några varv på banan där vi gjorde lite övergångar. Han var bra i formen idag, väldigt stadig och fin i övergångarna. Molle var klar med Zauron så hon ställde in honom och tog med långpisken så skulle vi testa att vända själva på vägen. Gick bra första gången, då var han som vanligt. Så jag provocerade lite och gjorde halt på hemvägen för att sedan sätta igång igen och där kom istadigheten tillbaka som ett brev på posten. Men nu var ju Molle med och kunde gå på honom så vi kom ju ur det. Men vid ett tillfälle hoppade han rakt in i en stor snöhög som var dryga metern och där var det ju väldigt jobbigt att ta sig ur så jag hoppas han lärde sig nåt. Och det var ju skönt att det inte var i diket! Knäppskalle. Vi körde lite korta sträckor fram och tillbaka för att få ordning på problemet och han gav sig till slut. Han travade iallafall väldigt luftigt och spänstigt och var fin i formen. Men vi får nog göra om detta några gånger till så han släpper dessa dumheter! I stallet efteråt var han lite frustrerad på oss tror jag. Lite bökig på gången och när han väl kom in i boxen började han vandra och gräva i bädden trots att han hade både hö och krafft. Han verkade vara upprörd över att ha blivit besegrad. Det är ju iofs skönt att se att han har lite egen vilja också men han får ju gärna lägga sin energi på att göra matte lite extra nöjd istället för att göra tvärtemot. :)

Trim i ridhuset

Åkte till Åby igår kväll med Legobiten. Han såg pigg och laddad ut i stallet och bajsade som vanligt typ 10ggr innan vi åkte. Förstår inte att han blir nervös när han åker så ofta! Men på nåt sätt är det bra, för han bajsar inte i transporten sen och det är ju skönt :-)

Började lite med traven, något stretig först men sen väldigt stadig och fin. Han var piggare nu och svarade bra för skänkeln. Gjorde lite övergångar som fungerade finfint kvar i form. Provade på serpentinvägen i c:1 där jag måste förbereda övergången redan i svängen så gick det bra. Galoppen jobbade jag med lite fattningar som idag fungerade mycket bättre än sist. Lite svårare i vänster men till höger tog han hjälpen direkt. Dock är han inte kvar i formen men det kommer väl. Galoppen kändes ok, kräver lite drivning men framförallt i höger var formen ganska bra. Lite mer öppen och lång i vänster men det kommer, sista fattningen och galoppen var fin här också! Avslutade med att vända upp på medellinjen i trav men nu var han lite trött och blev lite svårpåverkad och det var svårt att få till svängen bra.

Han ångade rejält efteråt och flåsade så lite jobbigt var det iallafall :-) gick rakt in i transporten både dit och hem och väntar så snällt på signal vid urlastning. Bra att stå utan ridhus så här i början så man får rutin på att åka och lasta!

Nu blir det vila idag och sen lite ridning på torsdag igen!


Och så film på Caligo från idag

Edit: Nu ska det funka, youtube vill blocka mina filmer pga musiken...!

Film på Zauron idag!

 

Vilken dag...!

Äntligen hemma efter en lång dag där jag hunnit med att rida fyra hästar! Började hemma imorse där jag och Pär tog en liten sväng med Lego och Julle. Julle var som vanligt på hugget, Legolas skötte sig bra. Vi avslutade med några varv på banan där Legolas visade lite bustakter från igår och var riktig pigg! Julle blev seg istället :P Tur att de matchar varandra bra iallafall! 
 
Häst nr 2 var Zauron. Sista omgången på KM och debut i Intermediere I stod på schemat! Molle jobbade natt så jag gjorde iordning och hon mötte upp i stallet strax innan avfärd. På framridningen var han lite spänd emellanåt och blev lite stark och trippig. Men han kändes helt ok innan start. Programmet flöt på ganska bra, det är verkligen fullt fokus som gäller, man har inte tid att vila direkt :P Känner att jag behöver rida igenom det ett par gånger till innan riktig debut, måste öva på att behålla lugnet och rida varje rörelse och inte känna sig stressad. Traven flöt på, i ökningarna dök han lite, fick nån taktmiss i första och han blev stark i upptagningarna. Skolorna kändes bra men jag såg på filmen att jag måste sätta tillbaka mer i öppnorna där han blir lite springig. Fick fel galopp efter skritten, slarv från min sida.. Saxen flöt, men han bytte lite före mig i övergångarna och jag hade kunnat böja mer i slutorna. I treorna gjorde han en konstig grej, bytte först fram och sen bak i andra språnget, jag trodde han bytte ett efter hjälpen så räknade på det så egentligen blev det räknefel. Men som tur var så var ju treorna ner mot domaren så Roggan såg inte det, så vi fick 7 ändå, haha! Vänsterpiruett trängde han ut som vanligt, fattar inte hur svårt det kan vara!! Fick dock 6 i betyg ändå. Höger blev bra men skulle velat haft lite mer energi. Tvåorna gick bra, rena och raka! Sista travökningen så var han stark i upptaget så där var jag tvungen att säga åt honom på skarpen så den blev ju ö.t. Så summa summarum var det en bra ritt för att vara debut, några onödiga missar och mycket som kan bli snäppet bättre! Vi fick iallafall 64 % och det är jag supernöjd med! En hel del 7or och 7,5 på inridning samt höger piruett! Taggad att träna vidare och ladda för debut i ettan, men först ska vi ju til Fagersta på säsongsdebut i PSG. Molle har filmat så det kommer film också :)
 
Häst nr 3 var lille Caligo. Red på banan hemma och han skötte sig exemplariskt som vanligt. Håller på att öva det där med att gå på tygeln och han börjar fatta poängen! Film kommer även här :)
 
Häst nr 4 var en ny bekantskap som jag ska hjälpa till med några gånger per månad då ryttaren är ganska ung och behöver lite hjälp med ridningen. Trevlig häst med bra gång som dock behövde börja gå lite mer för egen maskin och bli kvick i fötterna. Tog ett tag innan han släppte till men på slutet var han fin! Jag blev svettig, hästen blev svettig och ägarna verkade nöjda :) 
 
Nu ska jag vila i soffan resten av kvällen, det tycker jag att jag har förtjänat! 

Buse!!!

Lego hade vilat två dagar sen träningen och imorse skulle jag rida lite på vägen hemma då det faktiskt var ganska bra underlag där. Men nu har han kommit på att när man vänder så betyder det ju springa hemåt. Så han studsar/bockar och trycker baken åt höger så vi håller på att hamna i diket. Det minsta jag håller emot när vi vände så började han. Knäppskalle. Vill ju inte att han ska lära sig att när vi vänder så betyder det full fart hemåt men jag vill inte heller att vi ska hamna i diket i 1,5m snö och gå omkull. Idag var han mest med bakbenen i kanten av snövallen och studsade tills jag fick fram honom och då var det inga problem förutom att han var lite stark men han gick rakt iallafall. Nästa gång jag är själv ska jag ta med mig Molle så jag har nån som kan påverka honom lite från backen om han börjar hålla på, sånt här beteende vill jag inte veta av! Svårt att påverka en unghäst som inte riktigt lärt sig sidförande skänkel heller så när han trycker baken har jag svårt att parera honom. Avslutade med att rida förbi sommarhagarna och där var det inga problem att vända hemåt så det verkar vara förknippat med vägen (som är bäst att rida på...) Imorgon ska vi rida med Pär och Julle så vi får se hur han beter sig då. Kanske går det att rida uppe i sommarhagarna istället.

På eftermiddagen åkte vi med Zauron till Åby för att trimma lite. Han kändes fin och passagen kommer allt mer och mer för varje pass nu! Han är fortfarande bättre i bak än fram men det kommer mer och mer! Red några piruetter där jag först fick jämfota i språng 2 i vänsterpiruetten men jag gjorde om och hade ännu mera koll på ytter bak så blev det bättre. Höger var fin även om man önskar lite mera aktivitet och energi. Allt som allt kändes han bra och det ska bli kul att prova programmet imorgon!

Träning igen

Lego fortsätter i sin nya, lugna stil. Stod helt still när vi sadlade på och när jag satt upp. Gillar iofs när han är väluppfostrad och okomplicerad men han får gärna vara lite mer på i ridningen. Men det kommer nog. Han har börjat fälla också, så tillsammans med att han växer får man ju förstå att det är lite jobbigt med kroppen. Vi jobbade mest i trav idag, han var fin och stadig i formen, dock hade jag mer i handen än vad jag haft tidigt. Förut har han ju varit väldigt lätt i stöden men nu var det mer som på en "vanlig" häst. Behöver ju inte vara nåt dåligt, det brukar väl kunna gå lite upp och ned också på unga hästar. Vi jobbade lite övergångar som han gjorde jättefint och längde honom lite på långsidorna där jag faktiskt kunde hålla ihop honom framtill även på rakt spår. Annars brukar han bli lång och öppen i formen när man rider rakt fram. Vi tog lite galopp där fattningarna var katastrofala idag. Fick till nån hyfsat men oftast tog han inte hjälpen för fem öre och jag fick gå på rätt hårt. Måste öva mer på detta! Galoppen i sig var helt ok och på volten kunde jag hålla ihop honom hyfsat. Det som var överraskande idag var att vänster galopp var bättre än höger. Normalt till han driva ut till höger vilket gör det svårt att svänga i vänster galopp men idag var det precis tvärtom! Vi avslutade med lite uppridningar på medellinjen där det svåraste var att vända och komma upp mitt på. Måste minska traven ganska mycket innan svängen för att kunna svänga på 10m och sen rida på framåt på medellinjen för att han inte ska vingla. Men detta gjorde han bra!

Han kändes fräsch idag och inte alls konstig som han gjorde förra veckan, skönt! Mattheten sitter dock i, så vi fortsätter ta det lite lugnt. Han får vila nu tors-fre så rider vi hemma i helgen (har ingen dragbil så kan inte åka till ridhus).

Inget bra pass

Försökte rida lite på vägen idag strax innan det blev mörkt. Satte på snösulorna i fram och fyrbrodd runtom men det fastnade lite i bakhovarna så det var lite halt stundtals ändå. Nu är jag less på snö!! Ge mig vår! Travade iallafall lite grann och gjorde lite skrittövergångar. Legolas var lite busig när vi vände, han trycker rumpan till höger när han inte får trava och ett tag var vi ner i diket i hur djup snö som helst! Han insåg dock sitt misstag och kom snabbt upp igen. Men han var lite slingrig idag överlag, vinglade hit och dit. Men annars kändes han pigg och fräsch. Skrittade bort till sommarhagarna och travade lite där med, men där var underlaget lite ojämnt så det var ingen höjdare. Summa summarum ett sådär ridpass men hästen blev rastad iallafall... Imorgon rider vi för Maritha sent på kvällen (20.45) så får vi se då hur han känns på riktigt efter behandlingen.

Söndag del 2

Caligo var jätteduktig idag! Vi både travade och galopperade, bytte varv och gjorde övergångar. Han är så otroligt stabil och har bra ridbarhet. I galoppen måste vi ha mycket fart och fattningarna måste vi fortfarande ha hjälp av Molles röst men annars går det bra. Duktig liten häst!
 
Legolas fick massagetäcke + vanlig massage på idag vid equiterapeutens besök. Han hade inga stora grejer men han var lite spänd på ett ställe i ryggen där han reagerade. Kan bero på att han halkat till och sträckt sig eller så har det samband med att han växer. För han är ju inte riden speciellt hårt. Efter massage blev det dock mycket bättre och han var mjuk igen. Jag skulle underhålla lite med massage och liniment så är det nog ingen större fara. Men det kan ju iallafall ha varit det jag kände i ridningen i tisdags, det var ju ingen direkt hälta utan att han inte var som vanligt bara. Ska bli spännande och se om det känns nån skillnad efter behandlingen. 
 
Zauron hade lite reaktioner framme vid bogarna som förmodligen beror på att det passagejobbet som vi har fått fatt på. Han använder ju kroppen på ett helt annat sätt då än när han travar vanligt så det är ju inte konstigt att han kan få lite känningar. Annars tyckte hon att han hade musklat på sig sen sist och att han är jämnt och fint musklad! Skönt att få båda genomgångna, bra att ha lite regelbunden koll av sånt här så det slipper bli större grejer. 

Two done, one to go!

Skriver här lite snabbt på lunchpausen. Har varit med Zauron på träning imorse, gick super! Red igenom Intermediere I som faktiskt inte kändes jättesvårt även om det inte var perfekt. Vänsterpiruetten trasslade lite men vi gjorde om och då blev den bättre. Måste ha stenkoll på ytter bak där innan jag vänder. Annars flöt programmet på bra, väldigt kul var det att rida! Det rasade lite snö från taket också och Zauron blev väldigt skraj men vi utnyttjade det till att träna passage när jag fick lite tryck i honom och det blev hur bra som helst =) Kul att det äntligen har lossnat och han fattar poängen. Nästa söndag rider vi ettan på KM, hoppas vi kan få till det och få en bra ritt i ryggen inför riktig debut framåt våren.

Efter Zauron var det Legolas tur att tömköras så vi åkte till Åby. Han såg inget konstig ut idag, men däremot saknar han lite tryck och jag tror att han är i växtfas. Han är allmänt väldigt lugn och foglig så det känns som om han är lite matt i kroppen. Han får ta det lite lugnt nån vecka eller två framöver så får vi se hur det artar sig. Han såg fin ut på töm iallafall, behövde dock lite drivning från min sida men han var fin i formen och galopperade bra åt båda hållen. Körde lite övergångar mellan skritt-trav och halt-trav som han gjorde bra efter att jag påmint honom om att vara lite kvickare.

Har precis ätit lite lunch och ska ut till stallet igen. Caligo ska ridas på Åby och sen kommer equiterapeuten ut och kollar på Lego och Zauron. Uppdaterar sen om hur det gick :)

Tävlingsplanering

Har gjort en tävlingsplanering för våren. Så får man hoppas att de båda svartingarna håller sig friska och krya så vi kommer ut på lite saker :) Siktar på nationella tävlingar med Zauron, lika bra att komma ut i hetluften och få rutin då jag är osäker på om jag kommer hinna med att tävla honom när jag är klar med min utbildning. Men jag vill fortsätta, får vi ordning på passagen så kommer vi ju kunna starta högre och det vore ju hur kul som helst! Med Legolas är det mesta preliminärt, allt beror på om han känns redo men målet är att komma ut på 1-2 tävlingar under våren iallafall så han har varit ute lite innan höstens championat. 
 
Zauron
24 februari, Jälla, KM 2012, omgång 3, Intermediere I (Debut under tävlingslika former)
 
9 mars, nat Fagersta, StGeorge
 
6-7 april, nat Segersta, StGeorge + Intermediere I (debut på riktigt!)
 
Preliminärt 13-14 april, reg/nat Högbo, propp har ej kommit ut än. (åker nog bara en dag)
 
3-4 maj, nat Eskilstuna, StGeorge eller Intermediere I (åker nog bara en dag)
 
Preliminärt 18-19 maj, nat Djurgården, StGeorge + Intermediere I
 
1-2 juni, nat meeting Vansbro, StGeorge + Intermediere I
 
Legolas
26 mars, programridning Tuthammar, program ej bestämt. LC:1 el. LB:2
 
28 april, KM 2013, omgång 1, program ej bestämt. LC:1 el. LB:2
 
preliminärt 12 maj, lokal Uppsala DS, LB:3 (eftersom det är hemmaplan, dock bara om han känns redo för detta program)
 
21 maj, lokal Enköping FRK, LB:2
 
Preliminärt 2 juni, lokal Enköpings RK, ingen propp ännu. 
 
 
Med Caligo är planen att visa honom uppe i Högbo 18-19 maj om Molle bestämmer att han ska visas. Det beror lite på hur han växer och utvecklas under våren. 

Hovis och behandling inbokad

Dags för hovis igen idag för Legoliten. Senast hade hovis och Legolas lite duster där hovis visade lugnt och metodiskt att det inte var någon idé att hoppa omkring på tre ben. Idag stod han som ett ljus! Ryckte inte en enda gång i ett endaste ben. Han är verkligen duktig min hovis! När han åkte började Lego att trampa omkring lite och kolla efter honom, han saknade sin nyfunna kompis. ;) Skönt iallafall att det gick problemfritt, det kommer nog hålla i sig känns det som, annars får de väl ha en dust igen som Legolas inte kommer vinna...!
 
På söndag em ska Zauron behandlas av equiterapeut och jag ska haka på med Lego eftersom han kändes lite konstig häromdagen. Ska bli intressant och se vad hon har att säga om honom, hon är duktig på muskulatur och sånt där, så om det är skulle vara nåt där borde hon märka av det. Fick lite kompispris också eftersom Molle känner henne så det blev rätt billigt i jämförelse med andra equiterapeuter. Håller min plan och låter honom ta det lugnt tills dess och prova tömköra söndag fm och se hur han ser ut då. 
 
Söndag morgon är det även träning för Maritha med Zauron så det blir en riktig hästdag! :) 

Håll tummarna...

Skrittade lite på vägen idag samt travade en liten sträcka fram och tillbaka. Han kändes inget konstig idag utan som vanligt men valde att hålla mig mest till skritt. Tänker att jag åker till Åby på söndag och tömkör för att se hur han ser ut då och tills dess får han bara skritta eller vila. Hoppas han är ok till helgen, trist om det skulle bli nåt nu när vi är anmälda till Anna och allt i början av mars.

Fundersam

Åkte till Åby igår för att rida Lego. Men han kändes jättekonstig! När jag gick över i höger varv tyckte jag att han kändes halt! Hoppade av och Pär fick springa lite med honom men det syntes ingenting. Han är ju lite svagare i höger och brukar vara mer obalanserad där men det här kändes mer konstigt än vanligt. Satt upp och red lite till och det blev bättre när han kom igång. Pär filmade lite så jag kunde se hur det såg ut och det jag kunde konstatera var att han gick lite och tryckte bakdelen åt vänster men annars syntes ingen hälta varken fram eller bak. Han var helt torr i benen och har inga andra synliga symptom. Det jag kan tänka mig är att han har halkat i hagen och sträckt nån muskel eftersom det värmde ur lite eller att han är i växtfas, han har slagit en del i skor på sistone och det brukar ju kunna vara tecken på det. Vet inte vad jag ska göra, får väl ge honom skritt och vila några dagar och se. Dock är det ju svårt att se hemma för där kan man ju bara rida rakt fram och då kändes han inget konstig. Får väl åka till Åby framåt helgen och checka av på töm hur han ser ut.

Varför Legolas blir trött av att galoppera


 
Han använder iallafall bakbenen på rätt sätt men man förstår att det tar på krafterna! Vi är förresten anmälda till en träningsdag för Anna Svanberg när hon kommer nästa gång i mars! Ska bli kul! 

KM!

Idag var det dags för omgång två av UDS KM, jag missade första då jag inte riktigt tyckte vi var igång för att starta. Hade stallet imorse så det var till att gå upp i ottan och pulsa i djupsnö med 13 hästar som ville ut... Lagom varm och svettig blev man! Fixade stallet och sen fikade vi lite inne hos Molle innan det var dags att plocka in Zauron och åka. När vi väl skulle åka så hade framhjulen på transporten låst sig! Den ena lossnade när Molle svängde runt på stallplan men det andra satt fast. Vi lastade och hoppades på att det skulle släppa när det blev lite tyngd på släpet. Men det ville sig inte! Körde fram och backade, bankade på hjulet men det envisade sig. Körde iallafall ned till 272:an men det lossnade fortfarande inte. Fick köra in vid busshållsplatsen och ut och banka lite igen. Och äntligen kom det loss och vi kunde köra vidare. Så vi var lite sena och jag hann inte rida fram så länge eller planerat som jag brukar. Brukar ju iofs aldrig ha lång framridning men vill ha tid så man kan ta sina skrittpauser och inte känna sig stressad. Programmet flöt på ganska bra, Zauron var lite spänd uppe vid kortsidan eftersom domaren satt väldigt nära staketet så där fick vi missar i bytena som ligger där. Ena piruetten började bra men han slog om bak tyvärr, dock rättade han sig men det hjälps ju inte. Den andra däremot blev super! Seriena klockrena och slutorna fina. Programmet kändes enkelt! Domaren dömde bra tycker jag, vi hade 8 på både skrittpiruetterna samt högerpiruetten :D Och sen 4 och 5 på det som blev dåligt samt resten 6 och 7. Slutade på 62,6% vilket jag är nöjd med, med tanke på de onödiga missar som vi ändå hade för att han var spänd. Domaren tyckte inte jag skulle vara rädd för Intermediere I så jag tänker mig nog rida igenom det på sista omgången i KM som är om två veckor. Lika bra att passa på när det är lite "träningstävling" och man inte behöver skämmas :P 
 
Efter lite lunch var det dags för unghästarna att rastas. Jag satt upp på Caligo för första gången för i år och som vanligt är han helt okomplicerad. Vi travade lite på lina i båda varven och red lite övergångar i kanske 10 minuter. Han blev sedan klippt på halsen då han ska ut och åka på lite löshoppning och sånt nu inför treårs. Han går ju på lösdrift så han är riktigt lurvig men nu slipper han bli svettig och aldrig torka... Han skötte sig såklart exemplariskt som det A-barn han är och stod som om han aldrig gjort nåt annat än blivit klippt. Legolas hade jag tänkt rida på trädan men där var det riktigt djup snö så vi vände och red hem igen, in i stallet och broddade om bak, och sen travade och galopperade vi på vägen istället. Han var duktig, lite stark emellanåt men han galopperade riktigt fint, så skönt med raksträcka där man kan låta honom rulla på i sin fina galopp :)
 
Lite mobilkvalité film från idag: 

Genrep

Trimmade Zauron idag tillsammans med Fia och Fighter. Trevligt med sällskap och roligt att rida tillsammans, sånt ökar motivationen! Zauron kändes fin, efter lite uppvärming jobbade vi lite i trav där jag varvade lite skolor med att försöka hitta passage på långsidorna. Han kämpade på bra och vi fick några steg då och då! Skolorna kändes fina, han dyker något i höger när jag får fatt på böjningen så det får jag se upp lite med. Red sen lite piruettjobb där jag verkligen börjar få koll på grejerna nu. Jobbade lite arbetspiruett men inte så länge åt vardera håll och red sen lite halvpiruetter. Förberedelsen är verkligen A och O, jag måste ha igenom böjningen och ställningen innan jag börjar vända, då blir det bra! Får se om jag lyckas imorgon men jag ska verkligen försöka rida i piruetterna imorgon. Kände på nån galoppsluta som kändes fin och lite serier. Han var väldigt pigg när jag travade av och ville helst dra iväg i ökad trav men när jag suttit av såg han faktiskt rätt trött ut så det tog nog lite på krafterna ändå. Hoppas vi är fit for fight imorgon och inte alltför ringrostiga på att rida program så kan det nog gå riktigt bra! 

Rida i mörker?

Jodå det går också bra med Legobiten. Nu har det ju dessutom kommit massa snö igen och eftersom Hässelby ligger så nära stan så är det faktiskt ganska ljust även när solen har gått ned. Legolas blir verkligen tränad på miljöombyten i det här stallet :) Han var jätteduktig idag, red fram och tillbaka på vägen där det var plogat och bra fäste. Molle tömkörde samtidigt med Zauron och dessutom en liten Sigge hängde med (molles hund) men det brydde sig Legolas inte om. Han blev lite ängslig när Zauron gick hem före men det var inte så farligt och han blev snart sig själv igen. Vi övade lite övergångar mellan trav och skritt som överlag blev riktigt fina och stadig i form. Tog lite kortare sträckor galopp på slutet där jag kunde hålla ihop honom på ett helt annat sätt än tidigare, även om han inte riktigt är så ihop som man skulle kunna önska, men det är på rätt väg! Duktig! Ska förresten lämna tillbaka betten till Liqusini imorgon, tycker inte jag upplevt nån direkt skillnad. Däremot så provade jag ett annat Sprenger som jag lånat av Jenny idag. Tyckte han kändes trevlig på det så ska prova ett par gånger till och utvärdera om det är värt att investera i ett sådant. Det är ett tredelat med gummi runt mittendelen, 16mm tror jag.

Imorgon blir det vila för Legolas och jag ska försöka ta mig till Åby med Zauron och trimma lite istället.

Piloten fick jobba lite också...

Legolas har vilat tre dagar eftersom det varit isgata hemma och jag inte har haft möjlighet att åka till ridhus men igår var det dags igen och lite träning för Maritha stod på schemat. Som tur var kunde jag rida senare då jag inte kunde komma ifrån och rida på min vanliga tid. Snöstorm var det såklart men det gick bra att köra, körde långsamt och försiktigt så det var ingen fara, tur att man har en stark fyrhjulsdriven bil att dra med!

Träningen gick iallafall bra. Dock är han lite i en period där han testar nu hur mycket han behöver jobba så jag måste rida mer och framförallt driva mer i galoppen och vara lite tydligare med hur formen ska vara. De första varven gick han som en giraff och jag blev lite passiv och visste inte hur mycket jag ska ta i honom men Maritha var på mig att jag måste våga ta igenom så efter ett par upprepningar där jag fick vara lite tydligare med handen så var han på tygeln igen. Det var lite likadant i galoppen förutom att här måste jag också hjälpa honom med skänkeln och verkligen rida galoppen för att det ska bli bra. Bra pass där Lego ångade efteråt och såg väldigt trött ut. Dock piggnade han till efter cirka 10 minuters avskritt och sen var han pigg och glad igen :) Det är väl mjölksyra som kommer efter man har galopperat en stund och då blir han verkligen JÄTTEtrött och öronen står rakt ut, men får han återhämta sig en stund så är han på G igen.

 
Ovan bild på trött Legolas efter passet, här ser ni hur han "fäller" ut öronen åt sidorna när han är trött :) Ett bra tecken som man kan hålla koll på när man rider så vet man när det är dags för skrittpaus eller dags att avsluta! Mamma filmade så varsågoda! Mycket film nu men det gillar ni väl?! 
 
 
 

Passagekänsla

Idag hittade vi det! Åtminstone i några steg här och där så glimtade Zauron till och förstod vad vi var ute efter och det kändes som passage! Tidigare har det ju känts som långsam trav men nu kom han verkligen upp och hängde kvar i steget. Han fick massa beröm och verkade riktigt nöjd med sig själv även om han inte riktigt fattade varför. Han gick super hela träningen idag, gjorde bra och fina piruetter där jag hade kontroll på hästen och kunde styra och vända som jag behagade. Tränade lite på galoppsaxen som också gick bra, där måste jag se till att komma över till höger själv inför sista slutan men annars var det inga problem. Serierna flöt på fint och kändes plättlätt och jag kunde rida i serien, till och med i tvåorna kunde jag sätta tillbaka lite och känna att han var med mig. Gjorde lite ettor men där kommer problemet med att jag inte kommer över till höger tillbaka så jag lyckades göra två i taget och nån enstaka gång tre, så det måste jag jobba lite på. Molle följde med och filmade nästan hela passet så jag bjuder på det :)
 
Edit: Filmen funkade visst inte för att jag hade lagt på musik så nu får ni hålla till godo med stumfilm =) 

Legolas skuttar

Åkte till Jälla idag för att hoppa lite! Lina skulle rida då hon är lite mer skillad på det här med hoppning. Han har inte haft någon annan på ryggen sen jag köpte honom så det var lite spännande att se vad som hände. Han tyckte det var lite konstigt och det tog ett tag innan kommunikationen började fungera och han förstod vad hon ville. Man han skötte sig bra, han spände av ganska snabbt trots att det var nytt ridhus och allt. De travade lite bommar  samt galopperade över en bom vilket han klarade av galant. Vi avslutade med två språng på ett kryss som han hoppade snällt och villigt. Duktig! Nästa gång kan vi nog hoppa lite mer då de har fått känna på varandra nu, idag tog det ju lite tid till att hitta knapparna och förstå varandra. Snygg var han iallafall att se på från sidan! :D Nu blir det tvådagars vila inför träning på onsdag. Själv åker jag imorgon bitti med Zauron till tutis för ett pass! 

RSS 2.0